Sprawdzanie parametrów lamp w procesie produkcji
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Sprawdzanie parametrów lamp w procesie produkcji
Witam
Jestem ciekaw jak wyglądało kiedyś i być może obecnie w reaktywowanych fabrykach lamp sprawdzanie, czy wytworzone lampy mają prawidłowe parametry. Przecież przy ręcznym montażu musiały być rozrzuty parametrów i jakoś takie lampy powinny być mierzone. Ale skoro tak to czy rzeczywiście było to możliwe dla każdej lampy? Przy produkcji wielkoseryjnej to by chyba wymagało zatrudnienia podwójnej załogi w takiej fabryce. Może któryś z Kolegów ma jakieś informacje jak to się odbywało, że fabryki w końcu jakoś sobie z tym radziły.
Pozdr.
Ninja
Jestem ciekaw jak wyglądało kiedyś i być może obecnie w reaktywowanych fabrykach lamp sprawdzanie, czy wytworzone lampy mają prawidłowe parametry. Przecież przy ręcznym montażu musiały być rozrzuty parametrów i jakoś takie lampy powinny być mierzone. Ale skoro tak to czy rzeczywiście było to możliwe dla każdej lampy? Przy produkcji wielkoseryjnej to by chyba wymagało zatrudnienia podwójnej załogi w takiej fabryce. Może któryś z Kolegów ma jakieś informacje jak to się odbywało, że fabryki w końcu jakoś sobie z tym radziły.
Pozdr.
Ninja
-
- 1250...1874 posty
-
- 100...124 posty
testowanie lamp
Moje pytanie wynika nie tylko z potrzeby poszerzenia swojej wiedzy w tym zakresie, ale ma również aspekt czysto praktyczny. Chciałbym wiedzieć, że jeśli mam okazję kupić fabryczne pudełko z lampami (25-50 czy nawet 100szt), to czy jak sprawdzę wybrane lampy to mam szansę, że wszystkie pozostałe powinny być OK (to w przypadku wariantu zakładającego, że w fabryce wszystkie lampy były mierzone), czy też mogę mieć pecha, że trafię na lampę zmierzoną a pozostałe nie sprawdzone w fabryce mogą być np. felerne.
Pozdr
Ninja
Pozdr
Ninja
-
- 1250...1874 posty
... z tego, co pisali w tej książce można wnioskować, że wszystkie lampy
były mierzone. Osobiście w to nie wierzę. Radzieckie lampy, nawet te w
lepszym wykonaniu mają duży rozrzut parametrów. Jesli masz okazję kupić więcej, ale za to tanio - to kup. Zawsze przy pomocy miernika
coś dobierzesz. Zwykłe układy lampowe nie mają krytycznych wymagań
w stosunku do lamp - chyba, że chodzi o pracę równoległą. Tu trzeba
dobierać bardzo dokładnie. Ja lampy mocy staram się dobrać z tolerancją
2 %.
Lisor.
były mierzone. Osobiście w to nie wierzę. Radzieckie lampy, nawet te w
lepszym wykonaniu mają duży rozrzut parametrów. Jesli masz okazję kupić więcej, ale za to tanio - to kup. Zawsze przy pomocy miernika
coś dobierzesz. Zwykłe układy lampowe nie mają krytycznych wymagań
w stosunku do lamp - chyba, że chodzi o pracę równoległą. Tu trzeba
dobierać bardzo dokładnie. Ja lampy mocy staram się dobrać z tolerancją
2 %.
Lisor.
-
- 2500...3124 posty
może to propaganda jakaś co tam pisali a tak naprawdę ludziska obijały się w pracy bo im się mierzyć nie chciało?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 250...374 postów
testowanie lamp
Wtam
Nie sądzę, że wszystkie lampy były mierzone w ramach procesu produkcyjnego. Po pierwsze ich budowa odbywałą się "ręcznie" i nie było wówczas automatycznych systemów pomiarowych, które umożliwiłyby testy na wzór współczesnych testów np. układów cyfrowych. Zresztą sama zasada działania lampy wg mnie nie uzasadniała z ekonomicznego punktu widzenia takie testowanie. Przecież, aby zmierzyć parametry lampy trzeba poczekać aż się nagrzeje. To trwa parę minut. Gdyby robić to dla każdej lampy "ręcznie" to mielibyśmy manufaktury a nie fabryki produkcji wielkoseryjnej. Prawdopodobnie były wybierane z danej serii lampy do testowania i jeśli liczba lamp odrzuconych była poniżej dopuszczalnej to taka seria lamp uznawana była za dobrą i szła do sprzedaży.
Nie sądzę, że wszystkie lampy były mierzone w ramach procesu produkcyjnego. Po pierwsze ich budowa odbywałą się "ręcznie" i nie było wówczas automatycznych systemów pomiarowych, które umożliwiłyby testy na wzór współczesnych testów np. układów cyfrowych. Zresztą sama zasada działania lampy wg mnie nie uzasadniała z ekonomicznego punktu widzenia takie testowanie. Przecież, aby zmierzyć parametry lampy trzeba poczekać aż się nagrzeje. To trwa parę minut. Gdyby robić to dla każdej lampy "ręcznie" to mielibyśmy manufaktury a nie fabryki produkcji wielkoseryjnej. Prawdopodobnie były wybierane z danej serii lampy do testowania i jeśli liczba lamp odrzuconych była poniżej dopuszczalnej to taka seria lamp uznawana była za dobrą i szła do sprzedaży.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Ampliman
-
- 3125...6249 postów
niezawodność lamp
Zaskoczę Was nieco
. W latach 60-tych były już automaty umożliwiające nie tylko pomiar lamp ale także ich sortowanie wg. parametrów.

-
- 2500...3124 posty
A jak wyglądało np. wstawianie lampy w podstawkę w takim automacie? Zawsze myślałem, że to praca wyłącznie ludzka 

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
To zagadnienie wyjaśnia jeden z biuletynów technicznych ZWLE, jeszcze z lat 50. Lampy wadliwe nawet same wyskakiwały z podstawek.
Zasada z grubasza byla następująca. Chcemy np. zbadać, czy lampa ma właściwą emisję. Jeśli jest ona za mała prosty komparator lampowy (!) wykrywał to i uruchamiał elektromagnes w podstawce lampy. Ta wypadala z gry. Podobnie były mierzone i inne parametry.
Zasada z grubasza byla następująca. Chcemy np. zbadać, czy lampa ma właściwą emisję. Jeśli jest ona za mała prosty komparator lampowy (!) wykrywał to i uruchamiał elektromagnes w podstawce lampy. Ta wypadala z gry. Podobnie były mierzone i inne parametry.
-
- 3125...6249 postów
Trochę informacji można znaleźć tutaj:
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... php?t=5695
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... php?t=5695