Zwróć uwagę, że w stopniu mocy, nawet w klasie A, przy pełnej mocy następuje wahanie prądu anodowego, a jeszcze bardziej prądu drugiej siatki w pentodzie.lamposz pisze:Jaki wpływ na dynamikę ma "ponadwymiarowy zasilacz" w klasie A ?
AMP Audio Music KL. A w wykonaniu amatorskim.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: AMP Audio Music KL. A w wykonaniu amatorskim.
-
- 625...1249 postów
Jakby patrzeć od tej strony, to faktycznie może mieć to wpływ. Nie sądzę jednak, żeby dobrze zrobiony zasilacz z sensowną rezystancją dynamiczną , niekoniecznie ponadwymiarowy, miał słyszalny wpływ na dynamikę.Piotr pisze:Zwróć uwagę, że w stopniu mocy, nawet w klasie A, przy pełnej mocy następuje wahanie prądu anodowego, a jeszcze bardziej prądu drugiej siatki w pentodzie.lamposz pisze:Jaki wpływ na dynamikę ma "ponadwymiarowy zasilacz" w klasie A ?
Jeśli się mylę, proszę o sprostowanie

Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
-
- 1250...1874 posty
W zasilaczu zastosowany jest ponadwymiarowy transformator sieciowy z dwoma niezależnymi wtórnymi uzwojeniami anodowymi 2 X 210V/A25, żarzenie 2 X 6,5V dla lamp mocy, 2 X 12,6V dla lamp wejściowych i sterujących, 2 X 12,6V dla stabilizowanych zasilaczy układów wspomagających, V-Meter. Transformator sieciowy Haiku Audio jest ledwo letni po dwóch godzinach słuchania, to nie TS wykonany na styk.W zasilaczu anodowym ponad 2 X 2000 uF dla zgromadzenia odpowiedniego zapasu energii. Oczywiście, przy większości wzmacniaczy wykonanych ekonomicznie ze względu na koszty - można to pominąć. Na pytanie, co daje nam zgromadzona energia nawet w omawianym wzmacniaczu SE, najlepiej posłuchać uderzenia w kotły, nawet w trybie triody przy małym wysterowaniu. Wzmacniacz może nawet obsłużyć duże kolumny głośnikowe o efektywności poniżej 88 dB, bez zadyszki. Wspomnę, że pewien model wzmacniacza firmy Ayon, potrafi zgromadzoną energią zasilić świetlówkę przez kilkanaście minut. Należy jeszcze zapoznać się z ceną wzmacniacza, coś za coś. Osobiście lubię zastosowanie ponadwymiarowych zasilaczy, bez względu na koszty wykonania, nie należy się trzymać za bardzo utartych reguł z minionych lat.
krzem3
krzem3
-
- 1250...1874 posty
Pozostaję jednak przy module na lampach 6550, ewentualnie później KT88 w stopniu mocy. Postanowiłem w najbliższym czasie wykonać powielacz napięcia anodowego w celu uzyskania optymalnej mocy wyjściowej. Transformatora sieciowego nie ma sensu wymieniać, ze względu na możliwy brak miejsca oraz koszty. Obecne napięcie anodowe wtórne wynosi 210V, po mostku i filtracji na luzie 2 X+310V, na obciążeniu spadek wynosi 30V = +Ua 280V. Powielacz dla jednego kanału 2 X 560 uF/400V w szeregu, 2 X diody prostownicze. Zabawa dalej trwa.
krzem3
krzem3
-
- 1250...1874 posty
Wykonałem doświadczalnie powielacz napięcia jako osobną płytkę pcb do właściwego zasilacza, po próbnym obciążeniu w szeregu dwoma żarówkami po 100W napięcie wynosi +440V. Na wyjściu zasilacza zastosowałem 47R/10W, na pełnym obciążeniu lampami napięcie podniosło się do +535V, po zastosowaniu 210R/10W napięcie spadło do +515V, interesuje mnie max +470V dla stopni mocy . Czy jest możliwość obniżenia napięcia anodowego 45 do +60V? Obecnie 1 X 6550 w kanale, po pewnym czasie 1 X KT88. Dziękuję za poradę.
krzem3
krzem3
-
- 1250...1874 posty
W prosty i bezpieczny sposób napięcie anodowe obniżyłem do +455V, w razie awarii nie będzie przepięcia, tylko zabraknie napięcia. Ze względu na powiększone napięcie anodowe do +535V, elektrolity w zasilaczu połączone są szeregowo, każdy po 560uF/400V. Na jeden kanał zasilacza +1 kanał powielacza przypada łącznie 3360uF, zapas energii jest wyjątkowy, co przekłada się na dobrą dynamikę i niski bas.
krzem3
krzem3
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1250...1874 posty
Powielacz napięcia pracuje dobrze jako zastępczy tani układ, jeszcze jedno doświadczenie mam za sobą. Pozostając przy lampach mocy z serii KT - najlepszy wybór, zamówiłem nowy transformator sieciowy 350 VA do pracy w audio z odpowiednimi napięciami anodowymi. Powielacz napięcia przejdzie już do historii, za 14 dni powinienem otrzymać przesyłkę. Będzie trochę pracy, miejsca jest na styk, będzie to wymagać przesunięcia elementów w pobliżu zamontowania. Nowy TS będzie miał większą średnicę, nie było możliwości nawinięcia na wyższym ale o mniejszej średnicy rdzeniu. Tym razem nie skorzystałem z usług Piotra z Haiku Audio, nie zajmuje się już tym tematem, a szkoda. Z całą pewnością ten wzmacniacz zasługuje na odpowiedni transformator sieciowy po zmianie lamp EL84 na lampy z serii KT.., nie licząc się z dużymi kosztami.
Pozdrawiam
krzem3
P.S.
Korzystając z edycji, zamieszczam dwa zdjęcia modułu po zamontowaniu solidnych i precyzyjnych potencjometrów z produkcji wojskowej w katodach lamp mocy. Nowe kondensatory sprzęgające 100 nF/630V o dość masywnych wymiarach. Będzie ewentualne dopasowanie napięcia anodowego dla lamp ECC82 po wymianie transformatora sieciowego.
krzem3
Pozdrawiam
krzem3
P.S.
Korzystając z edycji, zamieszczam dwa zdjęcia modułu po zamontowaniu solidnych i precyzyjnych potencjometrów z produkcji wojskowej w katodach lamp mocy. Nowe kondensatory sprzęgające 100 nF/630V o dość masywnych wymiarach. Będzie ewentualne dopasowanie napięcia anodowego dla lamp ECC82 po wymianie transformatora sieciowego.
krzem3
-
- 1250...1874 posty
Transformator sieciowy 330 VA - wykonanie do audio przez firmę Toroidy.pl jest już u mnie. W najbliższym czasie zdemontuję poprzedni TS oraz powielacz napięcia, pozostanie zamontowanie nowego TS z odpowiednimi napięciami anodowymi. Zabawa w tym wątku zbliża się do końca.
krzem3
krzem3
-
- 1250...1874 posty
Witam.
Nowy transformator sieciowy został zamontowany, przykryty jest ekranem na którym umieściłem płytki z układami wspomagającymi, wygodniejszy jest dostęp. Z uwagi na napięcie anodowe +430V na obciążeniu, elektrolity zostały połączone szeregowo po 8 szt X 560 uF/400V na kanał. Wykonałem sporo zdjęć, zainteresowani mogą spojrzeć do każdego zakątka obudowy. Wzmacniacz na transformatorach toroidalnych przejrzyście z dobrym basem odtwarza muzykę, nie zamieniłbym się na transformatory EI. Było trochę zabawy, moim zdaniem jest to mój najlepszy pod względem muzycznym i najlepiej wykonany wzmacniacz. Koszty wysokie. jednak jest przyjemność słuchania.
krzem3
Nowy transformator sieciowy został zamontowany, przykryty jest ekranem na którym umieściłem płytki z układami wspomagającymi, wygodniejszy jest dostęp. Z uwagi na napięcie anodowe +430V na obciążeniu, elektrolity zostały połączone szeregowo po 8 szt X 560 uF/400V na kanał. Wykonałem sporo zdjęć, zainteresowani mogą spojrzeć do każdego zakątka obudowy. Wzmacniacz na transformatorach toroidalnych przejrzyście z dobrym basem odtwarza muzykę, nie zamieniłbym się na transformatory EI. Było trochę zabawy, moim zdaniem jest to mój najlepszy pod względem muzycznym i najlepiej wykonany wzmacniacz. Koszty wysokie. jednak jest przyjemność słuchania.
krzem3
-
- 1250...1874 posty
Dalsze zdjęcia.
-
- 1250...1874 posty
Dziękuję za zainteresowanie.
krzem3
krzem3
-
- 1250...1874 posty
Właściwie jeszcze nie czas na wymianę lamp 6550 Sovtek na nowe 6550 Tung Sol, jednak musiałem sprawdzić czy wszystko jest w porządku po zamianie.
krzem3
krzem3
-
- 1250...1874 posty
Witam.
Dla pełnego komfortu obsługi wzmacniacza nadszedł czas zamontować układ zdalnego sterowania. Wykorzystane będą funkcje Stand-by, Mute, regulacja wzmocnienia, potencjometr Alps z silnikiem już zamontowany.
krzem3
Dla pełnego komfortu obsługi wzmacniacza nadszedł czas zamontować układ zdalnego sterowania. Wykorzystane będą funkcje Stand-by, Mute, regulacja wzmocnienia, potencjometr Alps z silnikiem już zamontowany.
krzem3
-
- 1250...1874 posty
Płytki pcb zdalnego sterowania zamontowane po lewej stronie panela wewnętrznego, układ został uruchomiony i działa należycie.
Dziękuję koledze tytka z Elektrody.pl za projekt, wykonanie pcb oraz zaprogramowanie układu.
Pozdrawiam
krzem3
Dziękuję koledze tytka z Elektrody.pl za projekt, wykonanie pcb oraz zaprogramowanie układu.
Pozdrawiam
krzem3