AMP Audio Music KL. A w wykonaniu amatorskim.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: AMP Audio Music KL. A w wykonaniu amatorskim.

Post autor: Piotr »

lamposz pisze:Jaki wpływ na dynamikę ma "ponadwymiarowy zasilacz" w klasie A ?
Zwróć uwagę, że w stopniu mocy, nawet w klasie A, przy pełnej mocy następuje wahanie prądu anodowego, a jeszcze bardziej prądu drugiej siatki w pentodzie.
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lamposz »

Piotr pisze:
lamposz pisze:Jaki wpływ na dynamikę ma "ponadwymiarowy zasilacz" w klasie A ?
Zwróć uwagę, że w stopniu mocy, nawet w klasie A, przy pełnej mocy następuje wahanie prądu anodowego, a jeszcze bardziej prądu drugiej siatki w pentodzie.
Jakby patrzeć od tej strony, to faktycznie może mieć to wpływ. Nie sądzę jednak, żeby dobrze zrobiony zasilacz z sensowną rezystancją dynamiczną , niekoniecznie ponadwymiarowy, miał słyszalny wpływ na dynamikę.
Jeśli się mylę, proszę o sprostowanie :)
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

W zasilaczu zastosowany jest ponadwymiarowy transformator sieciowy z dwoma niezależnymi wtórnymi uzwojeniami anodowymi 2 X 210V/A25, żarzenie 2 X 6,5V dla lamp mocy, 2 X 12,6V dla lamp wejściowych i sterujących, 2 X 12,6V dla stabilizowanych zasilaczy układów wspomagających, V-Meter. Transformator sieciowy Haiku Audio jest ledwo letni po dwóch godzinach słuchania, to nie TS wykonany na styk.W zasilaczu anodowym ponad 2 X 2000 uF dla zgromadzenia odpowiedniego zapasu energii. Oczywiście, przy większości wzmacniaczy wykonanych ekonomicznie ze względu na koszty - można to pominąć. Na pytanie, co daje nam zgromadzona energia nawet w omawianym wzmacniaczu SE, najlepiej posłuchać uderzenia w kotły, nawet w trybie triody przy małym wysterowaniu. Wzmacniacz może nawet obsłużyć duże kolumny głośnikowe o efektywności poniżej 88 dB, bez zadyszki. Wspomnę, że pewien model wzmacniacza firmy Ayon, potrafi zgromadzoną energią zasilić świetlówkę przez kilkanaście minut. Należy jeszcze zapoznać się z ceną wzmacniacza, coś za coś. Osobiście lubię zastosowanie ponadwymiarowych zasilaczy, bez względu na koszty wykonania, nie należy się trzymać za bardzo utartych reguł z minionych lat.

krzem3
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Pozostaję jednak przy module na lampach 6550, ewentualnie później KT88 w stopniu mocy. Postanowiłem w najbliższym czasie wykonać powielacz napięcia anodowego w celu uzyskania optymalnej mocy wyjściowej. Transformatora sieciowego nie ma sensu wymieniać, ze względu na możliwy brak miejsca oraz koszty. Obecne napięcie anodowe wtórne wynosi 210V, po mostku i filtracji na luzie 2 X+310V, na obciążeniu spadek wynosi 30V = +Ua 280V. Powielacz dla jednego kanału 2 X 560 uF/400V w szeregu, 2 X diody prostownicze. Zabawa dalej trwa.

krzem3
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wykonałem doświadczalnie powielacz napięcia jako osobną płytkę pcb do właściwego zasilacza, po próbnym obciążeniu w szeregu dwoma żarówkami po 100W napięcie wynosi +440V. Na wyjściu zasilacza zastosowałem 47R/10W, na pełnym obciążeniu lampami napięcie podniosło się do +535V, po zastosowaniu 210R/10W napięcie spadło do +515V, interesuje mnie max +470V dla stopni mocy . Czy jest możliwość obniżenia napięcia anodowego 45 do +60V? Obecnie 1 X 6550 w kanale, po pewnym czasie 1 X KT88. Dziękuję za poradę.

krzem3
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

W prosty i bezpieczny sposób napięcie anodowe obniżyłem do +455V, w razie awarii nie będzie przepięcia, tylko zabraknie napięcia. Ze względu na powiększone napięcie anodowe do +535V, elektrolity w zasilaczu połączone są szeregowo, każdy po 560uF/400V. Na jeden kanał zasilacza +1 kanał powielacza przypada łącznie 3360uF, zapas energii jest wyjątkowy, co przekłada się na dobrą dynamikę i niski bas.

krzem3
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Powielacz napięcia pracuje dobrze jako zastępczy tani układ, jeszcze jedno doświadczenie mam za sobą. Pozostając przy lampach mocy z serii KT - najlepszy wybór, zamówiłem nowy transformator sieciowy 350 VA do pracy w audio z odpowiednimi napięciami anodowymi. Powielacz napięcia przejdzie już do historii, za 14 dni powinienem otrzymać przesyłkę. Będzie trochę pracy, miejsca jest na styk, będzie to wymagać przesunięcia elementów w pobliżu zamontowania. Nowy TS będzie miał większą średnicę, nie było możliwości nawinięcia na wyższym ale o mniejszej średnicy rdzeniu. Tym razem nie skorzystałem z usług Piotra z Haiku Audio, nie zajmuje się już tym tematem, a szkoda. Z całą pewnością ten wzmacniacz zasługuje na odpowiedni transformator sieciowy po zmianie lamp EL84 na lampy z serii KT.., nie licząc się z dużymi kosztami.

Pozdrawiam
krzem3

P.S.

Korzystając z edycji, zamieszczam dwa zdjęcia modułu po zamontowaniu solidnych i precyzyjnych potencjometrów z produkcji wojskowej w katodach lamp mocy. Nowe kondensatory sprzęgające 100 nF/630V o dość masywnych wymiarach. Będzie ewentualne dopasowanie napięcia anodowego dla lamp ECC82 po wymianie transformatora sieciowego.

krzem3
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Transformator sieciowy 330 VA - wykonanie do audio przez firmę Toroidy.pl jest już u mnie. W najbliższym czasie zdemontuję poprzedni TS oraz powielacz napięcia, pozostanie zamontowanie nowego TS z odpowiednimi napięciami anodowymi. Zabawa w tym wątku zbliża się do końca.

krzem3
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Witam.

Nowy transformator sieciowy został zamontowany, przykryty jest ekranem na którym umieściłem płytki z układami wspomagającymi, wygodniejszy jest dostęp. Z uwagi na napięcie anodowe +430V na obciążeniu, elektrolity zostały połączone szeregowo po 8 szt X 560 uF/400V na kanał. Wykonałem sporo zdjęć, zainteresowani mogą spojrzeć do każdego zakątka obudowy. Wzmacniacz na transformatorach toroidalnych przejrzyście z dobrym basem odtwarza muzykę, nie zamieniłbym się na transformatory EI. Było trochę zabawy, moim zdaniem jest to mój najlepszy pod względem muzycznym i najlepiej wykonany wzmacniacz. Koszty wysokie. jednak jest przyjemność słuchania.

krzem3
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dalsze zdjęcia.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dziękuję za zainteresowanie.

krzem3
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Właściwie jeszcze nie czas na wymianę lamp 6550 Sovtek na nowe 6550 Tung Sol, jednak musiałem sprawdzić czy wszystko jest w porządku po zamianie.

krzem3
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Witam.

Dla pełnego komfortu obsługi wzmacniacza nadszedł czas zamontować układ zdalnego sterowania. Wykorzystane będą funkcje Stand-by, Mute, regulacja wzmocnienia, potencjometr Alps z silnikiem już zamontowany.

krzem3
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Płytki pcb zdalnego sterowania zamontowane po lewej stronie panela wewnętrznego, układ został uruchomiony i działa należycie.
Dziękuję koledze tytka z Elektrody.pl za projekt, wykonanie pcb oraz zaprogramowanie układu.

Pozdrawiam
krzem3