GSmok- muszę przyznać, że o tym nie myślałem
Pomysł może być dobry Michu- jest to lampka doświadczalna LC-1D -jedyny egzemplarz . Ponieważ napełniałem neonem na dobry efekt wizualny, niezbyt precyzyjnie wybierając przedział ciśnienia, toteż napięcie pracy ustala się na 270V. Napięcie zapłonu będzie przeto pewno trzysta lub więcej.
Dwa spłaszcze z systemami były do wyrzucenia, gdyż nie zauważyłem nieszczelności spłaszcza przed montażem- moja nieuwaga
Jeden spłaszcz z systemem pękł podczas rozpoczęcia zatapiania z bańką
Jedna prawie gotowa lampa pękła (rysa) wskutek wadliwego łączenia balon-spłaszcz. Mimo to były na niej przeprowadzone testy na pompie z zastosowaniem powietrza, celem sprawdzenia idei takiego mocowania elektrod. Próba wykazała pewne niedociągnięcia, co pozwoliło ostatnią lampę zrobić już bez awarii i po próbach na wodorze napełnić ją neonem.
Z racji upierdliwości wykonania, małej ilości cyfr i braku danych o trwałości i przede wszystkim obleśnej, prymitywnej konstrukcji takiej lampy w najbliższym czasie PWL nie przewiduje więcej egzemplarzy.
GsmokZastanawiałem się nad propozycją z posta powyżej. Jak rozumiem myślisz o czymś takim jak w/w nixie, ale na 3 symbole? Czy też lampy na 1 symbol jak powyżej przedstawiony napis?
Wydaje się, że nie byłoby to atrakcyjne na razie dla nikogo z forum z wielu powodów, z których kilka tu przytoczę:
-Ręcznie gięty drut, montaż ręczny i zatapainie ręczne. To sprzyja wykrzywianiu się systemu.
-Wyższe niż w zwykłych nixie napięcie zapłonu- głównie z przyczyny stosowania neomu a nie jego mieszanki z argonem.
-obecny wygląd bańki -fotografia na 45 stronie wątku.
Ostatnio zmieniony sob, 18 marca 2006, 11:59 przez Alek, łącznie zmieniany 1 raz.
Gratuluję Alku. Jak dla mnie REWELACJA! Mnóstwo rozmaitych zastosowań, począwszy od doskonałego pomysłu Gsmoka z nietypowymi wyświetlaczami, po bajeranckie lampki z logo firmy. Myślę, że chętnych byłoby wielu
Napięcie zapłonu nixie wynosi około 330V. Gsmok ma mniej szczęścia- potrzeba mu ok 380V, aby się zaświecić .
Myślę, że przy napełnianiu neonem czystym ciężko będzie osiągnąć niższe napięcia zapłonu.
Ponieważ butla z neonem została otwarta muszę w miarę szybko zrobić przyrządy i je ponapełniać. Czy ktoś ma jakieś życzenia
A ja się tak zapytam. Czy dałoby rade zrobić lampke która by byłą identyczna jak żarówka (no mogłaby być bez gwintu) i miałą w środku jakiś fajny świecący wzorek? Imię czy inną gwiazdke, serduszko, czy co tam innego.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?