Wyrób lamp elektronowych w Polsce-reaktywacja

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Co należy czynić?

przerwać prace
6
2%
kontynuować eksperymenty
65
25%
kontynuować eksperymenty i dążyć w kierunku komercji
174
68%
myśleć tylko o komercji
12
5%

Liczba głosów: 257

Alek

Post autor: Alek »

:arrow: GSmok- muszę przyznać, że o tym nie myślałem :o
Pomysł może być dobry :)
:arrow: Michu- jest to lampka doświadczalna LC-1D -jedyny egzemplarz :) . Ponieważ napełniałem neonem na dobry efekt wizualny, niezbyt precyzyjnie wybierając przedział ciśnienia, toteż napięcie pracy ustala się na 270V. Napięcie zapłonu będzie przeto pewno trzysta lub więcej.
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Witam

Gratuluje wszystkich osiągnięć.

Podzielam zdanie kolegów i uważm ,że nixie :shock: :o jest wspaniała powinieneś rozpocząć seryjną produkcję

Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów
Maciek1
Alek

Podliczyłem stłuczki. Oto bilans:

Dwa spłaszcze z systemami były do wyrzucenia, gdyż nie zauważyłem nieszczelności spłaszcza przed montażem- moja nieuwaga :?

Jeden spłaszcz z systemem pękł podczas rozpoczęcia zatapiania z bańką :?

Jedna prawie gotowa lampa pękła (rysa) wskutek wadliwego łączenia balon-spłaszcz. Mimo to były na niej przeprowadzone testy na pompie z zastosowaniem powietrza, celem sprawdzenia idei takiego mocowania elektrod. Próba wykazała pewne niedociągnięcia, co pozwoliło ostatnią lampę zrobić już bez awarii i po próbach na wodorze napełnić ją neonem. :idea:

Z racji upierdliwości wykonania, małej ilości cyfr i braku danych o trwałości i przede wszystkim obleśnej, prymitywnej konstrukcji takiej lampy w najbliższym czasie PWL nie przewiduje więcej egzemplarzy.
Alek

Grzesiu, pomysł próbuje się na pomysłodawcy i tak też czynię :D
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Rapid130
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Rapid130 »

Dobrze że nie wpadł na ten pomysł ktoś o dłuższym nicku :lol: Efekt imponujący :)
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

No to stabilitrony juz możesz produkować :lol:
Alek

:arrow: GsmokZastanawiałem się nad propozycją z posta powyżej. Jak rozumiem myślisz o czymś takim jak w/w nixie, ale na 3 symbole? Czy też lampy na 1 symbol jak powyżej przedstawiony napis?

Wydaje się, że nie byłoby to atrakcyjne na razie dla nikogo z forum z wielu powodów, z których kilka tu przytoczę:
-Ręcznie gięty drut, montaż ręczny i zatapainie ręczne. To sprzyja wykrzywianiu się systemu.
-Wyższe niż w zwykłych nixie napięcie zapłonu- głównie z przyczyny stosowania neomu a nie jego mieszanki z argonem.
-obecny wygląd bańki :cry: -fotografia na 45 stronie wątku.
Ostatnio zmieniony sob, 18 marca 2006, 11:59 przez Alek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Alek :arrow: Myślałem o jednej lampie i kilku przełączanych symbolach.
Ten pomysł z nickiem też mi się podoba - oczywiście masz już na niego kupca :)
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Gratuluję Alku. Jak dla mnie REWELACJA! Mnóstwo rozmaitych zastosowań, począwszy od doskonałego pomysłu Gsmoka z nietypowymi wyświetlaczami, po bajeranckie lampki z logo firmy. Myślę, że chętnych byłoby wielu :D

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Alek

Napięcie zapłonu nixie wynosi około 330V. Gsmok ma mniej szczęścia- potrzeba mu ok 380V, aby się zaświecić :) .
Myślę, że przy napełnianiu neonem czystym ciężko będzie osiągnąć niższe napięcia zapłonu.
Ponieważ butla z neonem została otwarta muszę w miarę szybko zrobić przyrządy i je ponapełniać. Czy ktoś ma jakieś życzenia :?:
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Alku czy nie warto by spróbować zrobic bańkę z kawałka rury z świetlówki?/
może by jakaś lampa wyszła ??
Alek

Ale to ma być świecąca rurka?
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Michu »

A ja się tak zapytam. Czy dałoby rade zrobić lampke która by byłą identyczna jak żarówka (no mogłaby być bez gwintu) i miałą w środku jakiś fajny świecący wzorek? Imię czy inną gwiazdke, serduszko, czy co tam innego.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
_idu

Post autor: _idu »

hmmm moja ksywka w rurce. W zamian kolejne trzy oczka EM4-opodobne do regeneracji.
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

Mnie również się marzy taki świecący napisik "Anoda" :wink: :P oczywiscie za stosownym wynagrodzeniem dla Alka :)
Pozdrawiam