Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Post autor: zagore1 »

Mirabelka pisze:W związku z dużym zainteresowaniem, jakie wywołało to radio, postanowiłem ujawnić kilka istotnych faktów. Byłem właścicielem tego radia. Sprzedałem je na licytacji za 409zł. Nie jestem szczególnym pasjonatem Pioniera, dlatego bez oporów postanowiłem się go pozbyć. Po fakcie :( dowiedziałem się, że to unikat. Obudowa radia to prawdopodobnie protoplasta obudowy bakelitowej produkowanej później w setkach tysięcy sztuk. Maile z tą informacją, jak i propozycjami odkupienia radia za cenę kilkaset zł większą od wylicytowanej dostałem zaraz (niestety :twisted: ) po zakończeniu licytacji. Jeśli jest to ta obudowa to chciałem dodać kilka istotnych szczegółów, które mogą przydać się pasjonatom Pioniera.
Radio kupiłem w Warszawie wraz z zestawem innych części do Pioniera. W obudowie było chassis Pioniera z kwadratowymi kubkami filtrów od Agi. Chassis nr 012545 zatrzymałem dla siebie, a do obudowy włożyłem niepotrzebne mi chassis Mazura.
Obudowa była wykonana bardzo solidnie. Miała idealnie spasowane elementy. Wykonana była przy użyciu profesjonalnych narzędzi (frezarki i piły tarczowe) Świadczyły o tym ślady pozostawione w drewnie. Całość sklejona klejem kostnym. Na obudowie nie było żadnych naklejek i stempli.

Na niepublikowanych, załączonych zdjęciach widać jak wyglądało to radio pierwotnie.
p1.jpg
p5.jpg
p2.jpg
Na zdjęciach widać ingerencję w okolicy głośnika (różne śruby na desce głośnika). Wygięte "zetki". Wsuwki oprawek żarówek nie trzymały się na zetkach i wisiały luzem. Czy tak by zrobiono w fabryce? Ze względu na te detale nie jestem do końca przekonany, że to chassis było tam od początku. A może się mylę.
p4.jpg
p3.jpg

Powyższe fakty poddaję pod ocenę znawcom Pionierów, może do czegoś się przydadzą.
To na 100% nie jest oryginalna skrzynka tego chassis. Popatrzcie w jaki nieprofesjonalny sposób jest przymocowana skala do skrzynki!! Dociskają ją od góry powyginane zetki.. W sumie dobrze zrobiłeś - ta skrzynka wg mnie nie jest żadnym protoplastą bakelitowej skrzynki , bo wtedy na chassis ( z leżącym kond. strojeniowym) powinien być duuużo niższy numer , a zamiast zetek powinny być mocowania żaróweczek takie jak w pierwszym 1000 egz..
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Mirabelka
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: Mirabelka »

Chciałem potwierdzić, że ja nie jestem przekonany o oryginalności tej skrzynki. Jedynie sugerowało mi to kilka osób w mailach, włącznie z kupującym. Dlatego daję to pod ocenę fachowcom. Szkoda, że zostało mi tylko tyle zdjęć.
stworek
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: stworek »

Mam pioniera z pionowym kondensatorem nr.18452. Kupiony chasis był wciśniety na sztuke w skrzynkę BA-1 z głośnikiem od póżniejszych U2. Teraz po uruchomieniu ,założeniu linki, próbowałem umieścić go w skrzynce.Niestety koło skali blokuje się o głośnik. Nie pomogła wymiana innych głośników z podstawami.O co tu chodzi?. Chasiss swobodnie wchodzi do BA-2. Może ktoś pomoże ,doradzi?
stworek
75...99 postów
75...99 postów

staku pisze:Koledzy, czy niezależnie od wersji, każde pionierowe chassis pasuje do każdego rodzaju skrzynki? Oczywiście chodzi mi o Pioniery z zegarową skalą.
Mi nie pasuje z 49 r do skrzynki z głośnikiem U2
kraz

Post autor: kraz »

Witam, deska desce nierówna, to nie problem w obudowie a w desce głośnikowej, trzeba szukać deski gdzie głośnik nie wystaje poza obrys deski, pozdrawiam Hieronim.
Załączniki
DSC09767[1].JPG
DSC09768[1].JPG
DSC09769[1].JPG
DSC09770[1].JPG
stworek
75...99 postów
75...99 postów

Dałem w końcu radę ale przy okazji rozbebeszyłem kilka pionierów. Deski takie same ale otwory robili gdzie chcieli.
stworek
75...99 postów
75...99 postów

Mam pytanie do Kolegów ,od którego roku były stosowane skrzynki BA-2. Mam uruchomione chassis-sy z zaginanymi kubkami filtrów i niewysokimi numerami np.068786, 057710. Czy moga siedzieć w BA-2. Mam też oryginalnego kompletnego Pioniera z zaginanymi kubkami o nr.164876 który od poczatku tj. ze sklepu siedzi w takiej skrzynce.
Awatar użytkownika
Alek
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Alek »

Wiadomość z ostatniej chwili: W dniu jutrzejszym o godz. 14:00 w Dzierżoniowie będzie odsłonięcie pomnika radia "Pionier". :D

http://www.tvsudecka.pl/wiadomosci/6351 ... wa-zaprasz
stworek
75...99 postów
75...99 postów

jacekk pisze:
lrafal pisze:Albo były tam fabrycznie jakieś dystanse,
Być może między gałkami a obudową były filcowe krążki. Bardzo sporadycznie można je spotkać (mam jeden czy dwa egzemplarze Pioniera z takimi krążkami), bo chyba nikt sobie głowy nimi nie zawracał przy ponownym montażu po np. naprawie albo był to jakiś dodatek stosowany przez pewne okresy czasu.
Mam taki jeden Pionierek (jeden z dziewięciu) z końca produkcji z oryginalnymi filcowymi krązkami.Pisze oryginalnymi bo pomimo wysokiego nr.958856 zachowany w stanie "prawie nie używalności". Pisze tak miedzy innymi na brak jakichkolwiek zarysowań w miejscu styku obudowy z podłożem,stanu emisji lamp,braku grzebania,lutowania. Pionier z obcietym pasmem-15-30 m.
Podlasiak
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Podlasiak »

Wejdżcie na stronę Dzierżoniowa i zobaczcie jaki ładny Pionierek (pomnik) zafundowali sobie mieszkańcy.
Mateusz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Mateusz »

Witam , jakim wspolczesnym kondensatorem mozna zastapic kondensator elektrolityczny 50uf 15 v ?
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Kondensator może być o większej pojemności i większym napięciu pracy. Wystarczy 47uF/16V.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Można dać kondensator nawet 100uF i więcej, ale brumu to nie zmniejszy. Wiem, bo próbowałem.

http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f ... it=Pionier
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
lrafal
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: lrafal »

Tylko pamiętaj, że jest on podłączony plusem do masy.
barto_s
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: barto_s »

Znaleziony w piwnicy w Berlinie. Sprawny, w bdb stanie o numerze 003868
Załączniki
63DDE128-67AA-4D84-BD95-85C321D8C768.jpeg
ODPOWIEDZ