Torn Eb naprawa interwencyjna

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kraz

Torn Eb naprawa interwencyjna

Post autor: kraz »

Do kolekcji brakowało mi jakiegoś odbiornika wojskowego z okresu wojny, na rodzimą produkcję to nie ma co marzyć zostało tylko zdobyć coś brytyjskiego, rosyjskiego lub niemieckiego, no i padło na niemieckiego "tornistra", myślałem że naprawę odłożę na inne czasy bo mam inne do zrobienia a i części trudne do dostania, toto zbudowane jest z szajs metalu i jedna płytka na bębnie była całkowicie zlasowana nie chciałem żeby cewki walały się gdzieś po półkach bo to części dość delikatne i zdecydowałem się wyrzezać nową płytkę, zrobiłem ją z blachy aluminiowej o grubości 3 mm bo tylko taką miałem :? , nie wszystko dało się wyciąć w całości, uchwyty styków przykleiłem na żywicę, trochę to mi zajęło czasu bo to manufaktura ręczna, zostało mi tylko doszlifować uchwyty styków i zmontować w całość, jak zmontuję wrzucę fotki, pozdrawiam Hieronim.

PS. dzisiaj dokończyłem piłowanie, poskładałem i wyszło nawet nieźle, elektronika musi poczekać, ktoś przerabiał na nowale ale tak nieudolnie że wstyd to zostawić w radiu, lepiej zdemontować te czary żeby nie raziły, pozdrawiam Hieronim.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pt, 30 czerwca 2017, 14:12 przez kraz, łącznie zmieniany 1 raz.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Torn Eb naprawa interwencyjna

Post autor: chrzan49 »

No i proszę Hieronimie .Da się??Da się.Proponowalbym jednak abyś uchwyty albo przykręcil albo zanitowal bo zywica puści na alu i znów robota.
Tomasz
kraz

No właśnie żywica puściła :( i wstawiłem szpilki przez całość.
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Valdi5 »

Witam,

a nieda się tych "MIFLEX" "Telpod" zamaskować?

Tak się tylko pytam !

Pozdrawiam
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
kraz

Witam, da się jak najbardziej ja już tak zastałem, pomału w późniejszym czasie najpierw muszę zdobyć podstawki do lamp, jak na dzień dzisiejszy mam tylko jedną jak by to były RV12P2000 to mam a i lampy bym znalazł ale jak wiadomo w nim są podstawki RV2P800 , nie było żadnej :( wszystko wyszabrowane a i lamp nie mam ani jednej :( taki już urok starych radyjek, ale skrzynka od akumulatorów ocalała, bo i po co komu pusta skrzynka więc szła na śmietnik, pozdrawiam Hieronim.
Ostatnio zmieniony pt, 30 czerwca 2017, 21:35 przez kraz, łącznie zmieniany 1 raz.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Daj Hieronimie na Miflexy owijki z kartonu zamoczone w herbacie.Mozna by i pewnie WaffenAmty bo lubiano wtedy wszędzie adlera przylepić ale mogłoby to podpadać pod wiadomą durną Ustawę o gloryfikacji.
Tomasz