Elektrit Fidelio

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
lrafal
75...99 postów
75...99 postów

Re: Elektrit Fidelio

Post autor: lrafal »

lepik doszedł w sobotę :shock: i jest zabawa

Obrazek

to ten rozsadzony z Elektrita i poniżej dwa Philipsy, na razie testy czystego lepiku (asfaltowy bez wypełniaczy)

:twisted:
Awatar użytkownika
lrafal
75...99 postów
75...99 postów

uruchomiłem EL3, czy 42mA w obwodzie anodowym to ok ? bo grzeje się mocno, pewnie jeszcze trochę spadnie jak podłączę pozostałe lampy, ale ta temperatura mnie martwi trochę, dotknąć się nie da ;)
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

lrafal pisze:uruchomiłem EL3, czy 42mA w obwodzie anodowym to ok ? bo grzeje się mocno, pewnie jeszcze trochę spadnie jak podłączę pozostałe lampy, ale ta temperatura mnie martwi trochę, dotknąć się nie da ;)
Pamax tej lampy to 9W.
Jakie jest napiecie anodowe ? O ile jest poniżej 215V to 42mA są OK ;)
Wiech
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wiech »

Wg mnie prąd jest trochę za duży
Poniżej częściowe dane katalogowe
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
lrafal
75...99 postów
75...99 postów

faktycznie za dużo, 242V to wychodzi ponad 10W, zobaczymy jak podłączę pozostałe lampy, Ua spadnie, minus na siatce 1 też będzie większy.
Dzisiaj dorzucę do układu EBC3, tam widzę brakuje u mnie potencjometru (barwa dźwięku ?) na prawo od lampy w/g schematu:
http://www.stareradia.pl/firmy/elektrit/fideliozsch.png
(kondensator ma 50000cm bo na schemacie nie ma opisu)
Potencjometr głośności mam od Pionierka zainstalowany, jak się domyślam powinien być podwójny z regulacją tonów ?

Jeszcze mam pytanie czy zgłaszać poprawki do schematu bo widzę brak polaryzacji siatki EBC3 ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Zgłaszać, zgłaszać, po co ma leżeć schemat z błędami. Jutro postaram się ściągnąć Fidelio z półki, zanalizować układ i poprawić schemat.
Awatar użytkownika
lrafal
75...99 postów
75...99 postów

Obrazek

to tak jest u mnie, w czarnych kołach różnice: polaryzacja siatki i rezystor anodowy, u mnie jest 100k, na schemacie 800k.

Radio generalnie zagrało. Jedyne co dziwnie działa to skrajna prawa pozycja przełącznika regulacji szerokości filtra p.cz. (bardzo niska czułość).
Pochwalić należy elektrolity, uformowałem je do 450V, mają 37-38uF, zero (słyszalnego) przydźwięku !

EL3 spadła do 7,6W (238V i 32mA)

edit, ale ta 4 pozycja to chyba tak ma działać, bo antena jest zwierana do masy przez rezystor, ustawienie dla stacji lokalnej ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Dzięki, tak właśnie myślałem, że to zwykła pomyłka przy rysowaniu. Te 100kΩ u ciebie to oryginalne? Bo to strasznie mało, dość mocno obciąża poprzednie stopnie (detektor i potencjometr). 800kΩ ma większy sens. Nie mam fabrycznej instrukcji do Fidelia, ale tak, wygląda, że ta czwarta pozycja to stacja lokalna, o małej czułości i dużej szerokości pasma. W sumie niepotrzebna taka pozycja, bo w radiu są dwa stopnie objęte ARW i dwa filtry pasmowe p.cz., ale możliwe, że zastosowana z rozpędu. Analogiczny układ w Allegro ma sens, bo tam ARW jest objęty tylko mieszacz, i to słabo, więc lokalna stacja faktycznie może być za silna.

Ten kondensator 50000cm w regulacji barwy rozumiem jest oryginalny? Bo u mnie na schemacie elementy bez wartości albo mają oznaczenie nieczytelne, albo są nieoryginalne. Uzupełnię w takim razie swój schemat.
Awatar użytkownika
lrafal
75...99 postów
75...99 postów

Zarówno kondensator jak i rezystor nie nosiły śladów lutowania, na kondensatorze zachowały się resztki napisów, pojemność ma ok 42nF, to by pasowało 50kcm.

Radio po za potencjometrem raczej niegrzebane, EK2, EBC3 i EF9 są sygnowane pieczątką Elektrita.
Możliwe, że (niegrzebane ale kręcone) ktoś sobie pokręcił strojeniem radia (raczej tylko trymerami) bo heterodyna na długich była odstrojona o 30kHz, średnie ok, na krótkich góra pasma była o 8MHz za nisko, udało mi się podkręcić do 18MHz ale to i tak o 2 za mało. Gdzieś jest za duża pojemność bo trymer jest całkowicie rozkręcony.

Czułość na krótkich ok, długie - może być (ale bez rewelacji), średnie bardzo słabe.
Czy jest na forum jakaś instrukcja jak stroić obwody wejściowe w podobnych Elektritach ?
Z tego co widzę to obwody wejściowe są zamknięte w 2 puszkach, może zostało to opisane w internecie?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Ja po prostu stroję za pomocą generatora sygnałowego na krańcach zakresów, tradycyjnie - na górze trymerem, na dole rdzeniami (jak są), najpierw fale średnia, potem długie. Po kilku cyklach dostaję dobre dostrojenie. W Fideliu AFAIR są rdzenie w cewkach, możliwe, że zmieniły one parametry i stąd też masz niedostrojenie. Za to nie wiem jak poprawnie ustawić trymer łączący cewkę antenową z pierwszym obwodem, nawet jak podglądałem charakterystykę na wobuloskopie to do niczego sensownego nie byłem w stanie dojść.
Awatar użytkownika
lrafal
75...99 postów
75...99 postów

Bardziej przydał by się opis co do czego, żeby nie działać na oko i nie otwierać bez potrzeby wszystkich puszek.

Heterodynę mam już rozpracowaną (może się komuś przydać)
WP_20170628_001.jpg
Krótkie są osobno od spodu, strojone tylko pojemnością,
WP_20170628_004.jpg
Jak będziesz analizował schemat, to zwróć uwagę na żarówki, są chyba źle opisane, kolejność na przełączniku jest taka: Gramofon, Dł, Śr, Kr (i w takiej kolejności pasują podłączane obwody wejściowe na schemacie)
Awatar użytkownika
lrafal
75...99 postów
75...99 postów

Powoli wydobywam rdzenie z cewek, obydwa obwody wejściowe rozstroiły się na wyższych częstotliwościach na końcu pasma, początki się prawie zgadzały, to by pasowało do tego co się stało z heterodyną, czyli coś wspólnego dla 3 obwodów na raz.
Może być że starość dopadła cewki (może jednak radio niekręcone) zwiększając nieznacznie ich indukcyjność, ale to również stało się z heterodyną zakresu Kf, a to jest cewka powietrzna, bez rdzenia. W dodatku materiał na karkas jest inny, to co zwiększyło indukcyjność/pojemność ? przewody łączące ?

tu film z pomiarów 1 obwodu, (tego bardziej złożonego)
https://www.youtube.com/watch?v=CYbRrc8g570
widać, że początek jest ok, ale nie dochodzi do końca

---edit---
mam już uzupełnione:
1.jpg
2.jpg
żeby średnie stroiły bez wystającego rdzenia z karkasu musiałem go skrócić o taki ogonek co mu wystawał od środka:
3.jpg
w efekcie długie i średnie pasują
https://www.youtube.com/watch?v=0Qeey5G1fRc
https://www.youtube.com/watch?v=FCVgDYprAmQ

Krótkie niestety są za krótkie ;) sięgają do 18MHz a nie do 20MHz, ale grają, tyle że ze skalą się nie pokrywają.
Awatar użytkownika
lrafal
75...99 postów
75...99 postów

Jednak sukcesu nie ma, znalazłem uszkodzony kondensator (znikoma pojemność) nr.2, po naprawie rozstroiły się średnie.
Obrazek
Niby do spowalniania ARW na 1 stopniu ale ma jeszcze jakąś rolę dla w.cz.

odnośnie kondensatora na schemacie nr.1
to nie wygląda u mnie jak kondensator, jeżeli tak to ma poniżej 1pf, może to jakiś iskrownik na wylądowania ?
Obrazek Obrazek Obrazek
2 blaszki, pomiędzy nimi otworek ?

edit:
po kilku godzinach zabawy udało się ustawić czułość równą w całym paśmie :)
https://www.youtube.com/watch?v=2GbFChB2PRM
Awatar użytkownika
lrafal
75...99 postów
75...99 postów

Dodam jeszcze, że bez kondensatora 1 radio gra tak samo dobrze.

Dzisiaj na tapecie był tor p.cz.
Zauważyłem, że po każdej zmianie szerokości pasma trzeba było lekko dostrajać radio do słuchanej stacji, dodatkowo na uchometr pasmo audio nie zmieniało się zauważalnie, a przełączenie z 7 na 11kHz powinno dać się słyszeć.
Po zablokowaniu heterodyny i arw moje wrażenia słuchowe znalazły potwierdzenie, faktycznie p.cz. zmieniało częstotliwość strojenia, pasmo się nie zmieniało i było zestrojone w pik.

Trochę zabawy i najwęższe pasmo udało mi się zestroić (trochę wąsko, ale kształt ma prawidłowy),
(pomiar za 2 filtrem p.cz., na osi x 1 działka to 2kHz, wskazania liniowe, środek x to 128kHz)

7kHz
DS1Z_QuickPrint1.png
pozostałe szerokości pasm już nie są już takie ładne niestety...
9kHz
DS1Z_QuickPrint3.png
tu trochę za szerokie zbocze po prawej

11Khz
DS1Z_QuickPrint5.png
nie ma możliwości strojenia każdej szerokości osobno (a szkoda), pytanie czy tak ma być ? można lekko poprawić prawe zbocze dla 9kHz ale kosztem znacznego uwypuklenia prawej strony wykresu dla 7kHz, pasmo 11kHz też zrobi się wtedy niesymetryczne ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Niestety tak będzie. Zmiana sprzężenia jest realizowana dodając w szereg z cewką wtórnego obwodu p.cz. części lub całości zwojów dodatkowej ceweczki nawiniętej bezpośrednio na pierwotnym uzwojeniu p.cz. i w związku z tym silnie z nim sprzęgniętym. Przy tej metodzie idealnych kształtów nie uzyskasz, regulacja pasma poprzez zmianę położenia cewek względem siebie daje lepsze efekty.