Bez obrazy, kolego Tuxcnc, albo jesteś mało inteligentny albo miałeś pecha z tym lpt, mnie zrobienie kabelka, skomunikowanie się z atmegą i zaprogramowanie zajęło 30 min. (słownie trzydzieści minut), na 1,5 m przewodzie.tuxcnc pisze:Też przerabiałem, kiedy jeszcze komputery miały port LPT ...
Chyba miesiąc walczyłem, aż przyszło mi do głowy skrócić kabelki o połowę ...
A wracając do tematu, nikt nawet nie przedstawił koledze s_d75 (o co prosił) dostępu do jakiejkolwiek dokumentacji, nie zaproponował na jakich czujnikach to zrobić, tylko są wymądrzania o przetwornikach, procesorach itp.
Kolego s_d75, proponuję wykonanie Twojego systemu, na prostym 8 pinowym Atiny13, czujnik DHT22, żeby utrzymać wszystko w klimacie dawnych urządzeń proponuję cztery lub sześć lamp nixie (zależnie od dokładności którą chcesz uzyskać), tyleż liczników w technologii TTL lub CMOS, tyle samo przerzutników które będą zatrzymywały wynik po zliczeniu przez liczniki, dalej przerzutniki przekazują swoje stany na dekoder 1/10 a te z kolei na lampki nixie.
W czym napiszesz program, czy ktoś Tobie pomoże w napisaniu - nie ma najmniejszego znaczenia, układ jest tak mało skomplikowany, że musi działać, procesor 8 pin w dipie będzie niewidoczny wśród układów TTL/CMOS, będzie tylko pobierał dane z czujnika i wysyłał określoną ilość impulsów (zależną od wilgotności, temperatury) na 2 porty (licznik temperatury, licznik wilgotności), następny port będzie sterował przerzutnikami i przepisywaniem stanów liczników po zliczeniu, czwarty port będzie resetował liczniki, i nastąpi kolejny identyczny cykl pomiarowy.
Koniec mojego udziału w tym wątku, skoro jest tylko krytyka a nikt nie zaproponuje konkretnego rozwiązania o co prosił kolega s_d75.
Pozdrawiam,
Sławek