Termometr i wilgotnościomierz na nixie, schematy...........

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

Re: Termometr i wilgotnościomierz na nixie, schematy........

Post autor: Slawek_ps »

tuxcnc pisze:Też przerabiałem, kiedy jeszcze komputery miały port LPT ...
Chyba miesiąc walczyłem, aż przyszło mi do głowy skrócić kabelki o połowę ...
Bez obrazy, kolego Tuxcnc, albo jesteś mało inteligentny albo miałeś pecha z tym lpt, mnie zrobienie kabelka, skomunikowanie się z atmegą i zaprogramowanie zajęło 30 min. (słownie trzydzieści minut), na 1,5 m przewodzie.

A wracając do tematu, nikt nawet nie przedstawił koledze s_d75 (o co prosił) dostępu do jakiejkolwiek dokumentacji, nie zaproponował na jakich czujnikach to zrobić, tylko są wymądrzania o przetwornikach, procesorach itp.

Kolego s_d75, proponuję wykonanie Twojego systemu, na prostym 8 pinowym Atiny13, czujnik DHT22, żeby utrzymać wszystko w klimacie dawnych urządzeń proponuję cztery lub sześć lamp nixie (zależnie od dokładności którą chcesz uzyskać), tyleż liczników w technologii TTL lub CMOS, tyle samo przerzutników które będą zatrzymywały wynik po zliczeniu przez liczniki, dalej przerzutniki przekazują swoje stany na dekoder 1/10 a te z kolei na lampki nixie.

W czym napiszesz program, czy ktoś Tobie pomoże w napisaniu - nie ma najmniejszego znaczenia, układ jest tak mało skomplikowany, że musi działać, procesor 8 pin w dipie będzie niewidoczny wśród układów TTL/CMOS, będzie tylko pobierał dane z czujnika i wysyłał określoną ilość impulsów (zależną od wilgotności, temperatury) na 2 porty (licznik temperatury, licznik wilgotności), następny port będzie sterował przerzutnikami i przepisywaniem stanów liczników po zliczeniu, czwarty port będzie resetował liczniki, i nastąpi kolejny identyczny cykl pomiarowy.

Koniec mojego udziału w tym wątku, skoro jest tylko krytyka a nikt nie zaproponuje konkretnego rozwiązania o co prosił kolega s_d75.

Pozdrawiam,
Sławek
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

tuxcnc pisze:
Locutus pisze:Sorry Kol. tunx ale nie mogę się powstrzymać...
Sam rzeźbisz z "miernikiem" lamp zamiast go zrobić normalnie z zasilaczem o kilku regulowanych (i najlepiej stabilizowanych napięcach)
Mam zestawiony układ z kilkoma regulowanymi i stabilizowanymi napięciami ... Przy współczynniku wzmocnienia 10mA/V zmiana napięcia na pierwszej siatce o 0,1V daje zmianę prądu anodowego o 1mA, trochę niedobrze, trzeba ustawić z dokładnością do 0,01V albo zapomnij o pomiarach ... I nie myśl przypadkiem, że woltomierz z dwoma miejscami po przecinku załatwia sprawę ... To dlatego buduję układ "włożyć lampę, nacisnąć guzik i wszystko wiadomo".
Cóż, w tej sprawie chyba nie masz racji ...
Kol. Tunx - widzę, że wnioski z "rzeźby" wyciągnięte (czyli jednak było warto) - szacuneczek 8)

Co do "mojego sposobu" na pomiary, to zajawke o nim dałem tutaj:
viewtopic.php?f=6&t=31871

Napięcia jestem w stanie ustawić co 0.1V z dokładnością do 2mV, mierniki, których używam, na zakresie 40V mają rozdzielczość 1mV (błąd +/- 0.005%).
Jak widać, "w aptekę" da się już pobawić... dokładnośc jest conajmniej o rząd wielkości wieksza niż w najlepszym fabrycznym mierniku.
Po co :?: - bo mogę :lol:

tuxcnc pisze:
Locutus pisze:No bez jaj... do zrobienia urządzenia pokroju termometru wystarczy ATtiny, Atmega to już jest overkill...
Wcale nie trzeba (ja nawet powiem nie należy...) do tego używać Bascoma.
Jest znakomite, bezpłatne i proste środowisko Atmel Studio. "C" wbrew pozorom jest prostym językiem.
W kilka dni, od zera da radę taki program napisać.
A tutaj to się w zasadzie zgadzamy, tylko że ...
Za ATiny płacę 0,7 USD, a za Arduino Nano 1,3 USD (trzeba mieć USBasp za 1,3 USD) albo 1,7 USD za Nano z interfejsem USB (do zaprogramowania wystarczy kabelek USB), a jak mi za mało albo za wolno, to się przesiadam na STM32f104 za 1,8 USD.
Wiesz, ja po prostu nie widzę sensu zaoszczędzić dolara i w to miejsce dłubać PCB ...
A Arduino to też dialekt C.
Ekonomia mówi, że masz rację, ale w DIY przecież nie o to chodzi ;)
Niestety, pod same NIXIE i tak PCB trzeba będzie samemu wydłubać :?
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Slawek_ps pisze: /CIACH
Koniec mojego udziału w tym wątku, skoro jest tylko krytyka a nikt nie zaproponuje konkretnego rozwiązania o co prosił kolega s_d75.
Pozdrawiam,
Sławek
Eeee no bez przesady ;)
Ja już zaproponowałem lampy NIXIE ;)
Wieść gminna głosi, że na dzień dzisiejszy, wśród tanich czujników jedyny słuszny to BMS280 (niestety 3.3V - trzeba bedzie dać konwerter po drodze do TTL'i :evil:).
Właśnie kupiłem żeby się pobawić - jak ktoś bedzie zainteresowany to zapraszam do kontaktu.
Awatar użytkownika
Slawek_ps
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Slawek_ps »

Locutus pisze:
Slawek_ps pisze: /CIACH
Pozdrawiam,
Sławek
Eeee no bez przesady ;)
Ja już zaproponowałem lampy NIXIE ;)
Wieść gminna głosi, że na dzień dzisiejszy, wśród tanich czujników jedyny słuszny to BMS280 (niestety 3.3V - trzeba bedzie dać konwerter po drodze do TTL'i :evil:).
Właśnie kupiłem żeby się pobawić - jak ktoś bedzie zainteresowany to zapraszam do kontaktu.
No i to rozumiem, tak trzymaj, nie ma to jak coś konkretnego :D

Pozdrawiam,
Sławek
Penetrator
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Post autor: Penetrator »

tuxcnc pisze: A tak poza tym, to ATmegi nie zaprogramujesz bez programatora i to już jest wystarczający argument żeby zacząć od arduino programowanego przez kabelek USB ...
.
Akurat programator do Atmegi to właśnie taki "kabelek USB" z troszkę większa wtyczką za 5zł... https://pl.aliexpress.com/wholesale?cat ... avr+usbasp
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: tuxcnc »

Penetrator pisze:
tuxcnc pisze: A tak poza tym, to ATmegi nie zaprogramujesz bez programatora i to już jest wystarczający argument żeby zacząć od arduino programowanego przez kabelek USB ...
.
Akurat programator do Atmegi to właśnie taki "kabelek USB" z troszkę większa wtyczką za 5zł... https://pl.aliexpress.com/wholesale?cat ... avr+usbasp
Dobrze że mi powiedziałeś, bo bym żył w nieświadomości czego używam ....

A tak na poważnie, to jakbyś mniej pisał, a więcej czytał, to byś wiedział, że o USBasp wspominałem w tym wątku, i że nie jest to "kabelek z dużą wtyczką" tylko najzwyklejszy programator opisany np. tutaj : http://www.fischl.de/usbasp/.
Natomiast Arduino z zasady ma interfejs USB i programowane jest przez bootloader, czyli BEZ użycia jakiegokolwiek programatora, a wystarczy do tego standardowy kabelek USB, byleby miał właściwe rozmiarem wtyczki.
Penetrator
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Dlatego Arduino to zabawka dla dzieciaków. Nie trzeba myśleć.
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Penetrator pisze:Dlatego Arduino to zabawka dla dzieciaków. Nie trzeba myśleć.
Arduino to po prostu moduł, którego ty używasz do migania ledem, a u mnie steruje on ploterem laserowym. Arduino Nano konkretnie. Obsługuje dwa silniki krokowe z akceleracją, steruje mocą lasera i jeszcze interpreter g-kodu się zmieścił. (https://github.com/grbl/grbl).
Gadasz takie bzdury, że zęby bolą.
I tyle.
Penetrator
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

tuxcnc pisze: u mnie steruje on ploterem laserowym. Arduino Nano konkretnie. Obsługuje dwa silniki krokowe z akceleracją, steruje mocą lasera i jeszcze interpreter g-kodu się zmieścił. (https://github.com/grbl/grbl).
Ja takie rzeczy robię na ARMie.
Arduino to dla syna niech się bawi i uczy. Dobre na początek coby się nie zrazić.
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Penetrator pisze:Ja takie rzeczy robię na ARMie.
Arduino to dla syna niech się bawi i uczy. Dobre na początek coby się nie zrazić.
Dałem ci przykład skomplikowanego urządzenia, do obsługi którego Arduino Nano w zupełności wystarczy.To jest fakt, a z faktami się nie dyskutuje.
To co ci się wydaje i czego używasz do migania LED-ami nie ma żadnego znaczenia.
Zachowaj swoje opinie dla siebie, zamiast wprowadzać ludzi w błąd.
Penetrator
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Do migania diodami wystarczy Ci Twoje Arduino.
ODPOWIEDZ