Pionier- problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 375...499 postów
Pionier- problem
Witam
mam taki problem z w/w radyjkiem.Na długich gra ładnie, ale jak dam potencjometr siły głosu na 'full" to wtedy w głośniku słychać "pierdzenie".
Jak podłącze "uziom" to wtedy w głośniku słychać "szum, pierdzenie,zakłócenia".Walczę z tym już od kilku dni i jak na razie nie mogę znależć gdzie leży przyczyna.radyjko jest nastrojone na wszystkich zakresach i nie było żadnego problemu ze zestrojeniem.
Może ktoś z Kolegów miał podobny problem ?
pozdr,.,.
mam taki problem z w/w radyjkiem.Na długich gra ładnie, ale jak dam potencjometr siły głosu na 'full" to wtedy w głośniku słychać "pierdzenie".
Jak podłącze "uziom" to wtedy w głośniku słychać "szum, pierdzenie,zakłócenia".Walczę z tym już od kilku dni i jak na razie nie mogę znależć gdzie leży przyczyna.radyjko jest nastrojone na wszystkich zakresach i nie było żadnego problemu ze zestrojeniem.
Może ktoś z Kolegów miał podobny problem ?
pozdr,.,.
KS....
-
- 250...374 postów
Re: Pionier- problem
Witam, możliwe że przyczyna we wzmacniaczu końcowym, zmierz napięcia na lampie UBL-21 wg. schematu. Pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
Trochę za mało informacji,czy te efekty akustyczne (bez innych z tym związanych
) są tylko na zakresie długich,a na Śr/Kr jest ok ? Czy na wszystkich zakresach,bo to są przeważnie dwie różne sprawy.Jeśli tylko na Dł podepnij dodatkowo na moment kondensator 0,1 uF w gałąż ARW .Sprawdż czy filtracja napięcia ujemnego jest w porządku.Jeśli na wszyskich zakresach- trafna sugestia ( co do przyczyny jak to wspaniale ująłeś "pierdzenia").którą podsuwa kol. rysiekg - szukanie w mcz.
R.

R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
-
- 375...499 postów
Witam
Z uziomem dzieje się tak na wszystkich zakresach.
Na krótkich i średnich odbiera , ale ze strasznym 'poszumem" i dosyć niewyrażny jest odbió
pozdr.,.r.
Z uziomem dzieje się tak na wszystkich zakresach.
Na krótkich i średnich odbiera , ale ze strasznym 'poszumem" i dosyć niewyrażny jest odbió
pozdr.,.r.
KS....
-
- 375...499 postów
Napięcie ujemne na S1 UBL21 jest prawidłowe, kondensator filtrujący jest sprawny(sprawdzony)
KS....
-
- 1875...2499 postów
UBL może być słaba ale podejrzewam kondensatory no i na pewno rezystory.Poza tym może byc rozstrojone.
Tomasz
Tomasz
-
- 1250...1874 posty
No to pogdybajmy dalej,aż do skutku.Lampa przemiany -pierwsza UCH21 ma dobry styk katody w "kluczu"?.Nie bierzesz pod uwagę możliwośc pomyłkowego podłączenia w montażu stopnia wcz ?.Jeśli OK to "pożycz sobie" z radia sygnał po detekcji i puść go przez inne radyjko,będzie bliżej do stwierdzenia w której części odbiornika jest "be"
R.
R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
-
- 3125...6249 postów
A ja bym podlutował inny. Dotyczy to wszystkich elektrolitów. A w minusie jaki masz kondensator ?merk1 pisze:kondensator filtrujący jest sprawny(sprawdzony)
-
- 375...499 postów
Witam
Lampy są sprawne, zamieniłem je w innym Pionierze,nastrojone jest prawidłowo.Rezystory sprawdziłem.
Kondensator w minusie jest dobry, mam tam ok. -8V.Sprawdzę jeszcze kondensator0,1uF w ARW.
No chyba ,ze styk katody UBL 21 coś szwankuje, no ale na długich ładnie odbiera.
pozdr.,.,
Lampy są sprawne, zamieniłem je w innym Pionierze,nastrojone jest prawidłowo.Rezystory sprawdziłem.
Kondensator w minusie jest dobry, mam tam ok. -8V.Sprawdzę jeszcze kondensator0,1uF w ARW.
No chyba ,ze styk katody UBL 21 coś szwankuje, no ale na długich ładnie odbiera.
pozdr.,.,
KS....
-
- 1875...2499 postów
Ech coś mi sie wierzyć nie chce że po tylu latach nie ma typowych chorób.Cudów nie mam w technice.
Tomasz
Tomasz
-
- 1250...1874 posty
Jeśli tam jest fabryczny kondensator, to nie będzie działać. Okres trwałości kondensatorów w papierowych rurkach jest szacowany przez producenta na 8 lat. Przyczyną utraty parametrów jest wyschnięcie elektrolitu i korozja folii aluminiowej.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 375...499 postów
Witam
Wydawało mi się,że znalazłem problem -antena miała dowarcie do uziomu ,ale po naprawie występuje ten sam objaw.Jest jeszcze jeden objaw- jak dołączę uziom to pali żaróweczkę skali, w innym Pionierku na tej samej antenie i uziomie problemów żadnych nie ma .Jutro jak znajdę chwilkę czasu to do niego zajrzę.
pozdr.,.,
Wydawało mi się,że znalazłem problem -antena miała dowarcie do uziomu ,ale po naprawie występuje ten sam objaw.Jest jeszcze jeden objaw- jak dołączę uziom to pali żaróweczkę skali, w innym Pionierku na tej samej antenie i uziomie problemów żadnych nie ma .Jutro jak znajdę chwilkę czasu to do niego zajrzę.
pozdr.,.,
KS....
-
- 1875...2499 postów
Witam!
To jest radio o układzie zasilania uniwersalnym i jeden biegun sieci dołączony jest do masy i chassis.Gniazdko uziemienia powinno być separowane kondensatorem i antenowe tak samo.Żaróweczka skali pełni rolę bezpiecznika.Kondensatory na wejściu anteny,zarówno jak i uziomu DO WYRZUCENIA!!!!I nie kombinuj bo zrobisz krzywdę sobie albo komuś innemu.230V to nie zabawa!.Tam były chyba kondensatory papierowe(czy nawet mikowe,nitowane-nie pamiętam) i po latach dostawały przebicia z powodu zawilgocenia.Kup porządne kondensatory na napięcie 630V lub więcej.Może znajdziesz coś w starych zasilaczach ATX czy innym złomie,byle napięcie i pojemność się zgadzały.Co do kondensatora katodowego,to ja miałem rozsadzony taki elektrolit zalany smołą w jakimś DDR-owskim radiu(jest tam EL 12-to jest wielka szafa z ukf i gramofonem i ma to kilkanaście lamp).Wymieniłem na współczesny,nowy elektrolit i działa.W ogóle te stare,zalewane smołą kondensatory to tylko źródło problemów-po latach zaciągają wilgoć,zwłaszcza po pobycie w stodole czy piwnicy(tu jeszcze są myszki).
To jest radio o układzie zasilania uniwersalnym i jeden biegun sieci dołączony jest do masy i chassis.Gniazdko uziemienia powinno być separowane kondensatorem i antenowe tak samo.Żaróweczka skali pełni rolę bezpiecznika.Kondensatory na wejściu anteny,zarówno jak i uziomu DO WYRZUCENIA!!!!I nie kombinuj bo zrobisz krzywdę sobie albo komuś innemu.230V to nie zabawa!.Tam były chyba kondensatory papierowe(czy nawet mikowe,nitowane-nie pamiętam) i po latach dostawały przebicia z powodu zawilgocenia.Kup porządne kondensatory na napięcie 630V lub więcej.Może znajdziesz coś w starych zasilaczach ATX czy innym złomie,byle napięcie i pojemność się zgadzały.Co do kondensatora katodowego,to ja miałem rozsadzony taki elektrolit zalany smołą w jakimś DDR-owskim radiu(jest tam EL 12-to jest wielka szafa z ukf i gramofonem i ma to kilkanaście lamp).Wymieniłem na współczesny,nowy elektrolit i działa.W ogóle te stare,zalewane smołą kondensatory to tylko źródło problemów-po latach zaciągają wilgoć,zwłaszcza po pobycie w stodole czy piwnicy(tu jeszcze są myszki).
-
- 1875...2499 postów
Na pewno uziom podlączasz czy do gniazdka do bolca?
Tomasz
Tomasz
-
- 375...499 postów
Witam
Przyczyna była bardzo prozaiczna - zwarcie 6 nóżki UCH21 do "ziemi' poprzez przełącznik zakresów.Teraz radyjko gra ładnie z podłączonym uziomem.
pozdrawiam i zamykam temat
Przyczyna była bardzo prozaiczna - zwarcie 6 nóżki UCH21 do "ziemi' poprzez przełącznik zakresów.Teraz radyjko gra ładnie z podłączonym uziomem.
pozdrawiam i zamykam temat
KS....