Czwarta warstwa i nadal pory
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: czwarta warstwa i nadal pory
Ja też.Dodam jeszcze ze jakość obecnych lakierów to porażka.Dodają producenci nie wiadomo co i lakiery się warzą.Najlepiej używać sprawdzonych ale takie wynurzenia Wujka Dobra Rada.
Bejca nie gryzie się z lakierami .Są wodne i spirytusowe.Obie dobre gdy dobry producent zaś lakierobejce Hmmm?Różnie z nimi bywa o czym już pisałem.
Tomasz
Bejca nie gryzie się z lakierami .Są wodne i spirytusowe.Obie dobre gdy dobry producent zaś lakierobejce Hmmm?Różnie z nimi bywa o czym już pisałem.
Tomasz
Ostatnio zmieniony pt, 28 kwietnia 2017, 10:13 przez chrzan49, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: czwarta warstwa i nadal pory
Cześć , a ja po wielu poszukiwaniach i kombinacjach, dodam że nie mam możliwośći korzystania ze spręrzarki i pistoletu ,teraz używam to ;
http://www.domalux.pl/produkty/domalux-szybkoschnacy
przy odpowiednim nakładzie pracy (aplikacja pędzel, różne wałki) można uzyskać bardzo ciekawe i dobre efekty. Ostatnio jednak próbuje politurowania.
http://www.domalux.pl/produkty/domalux-szybkoschnacy
przy odpowiednim nakładzie pracy (aplikacja pędzel, różne wałki) można uzyskać bardzo ciekawe i dobre efekty. Ostatnio jednak próbuje politurowania.
-
- 1875...2499 postów
Re: Czwarta warstwa i nadal pory
Politura też ma swoje humorki i b.praco i czasochlonna ale najlepiej wygląda.Gruba warstwa a raczej kikadziesiąt powoduje piękne załamania i odbicia światla .Ale łatwo uszkodzić.
Tomasz
Tomasz
Tak to prawda ma,pierwsze podejście i falstart, była sobie skrzyneczka prawie na ukończniu , wyglądała naprawdę dobrze , ale jak ktoś jest mądrzejszy od radiachrzan49 pisze:Politura też ma swoje humorki i b.praco i czasochlonna ale najlepiej wygląda.Gruba warstwa a raczej kikadziesiąt powoduje piękne załamania i odbicia światla .Ale łatwo uszkodzić.
Tomasz

-
- 1875...2499 postów
Tomku.politurę kładziemy w ciepłe i SUCHE dni a trzymamy szczelnie zamknietą bo chłonie wilgoć!!Spirytus MUSI byc dobrej jakości a nie denaturat bo obecne nie wiadomo z czego i nie maja ponad 90 procent!
Tomasz
PS To zabawa na prawie pól roczku!
Do usuwania zasinień drewna uzywaj kwasu szczawiowego jak starzy fachurzy.
Twoj mac gajver
PS Dzis wysylam paczke do kolegi "tradytor".Daaawno temu zabralem sie za dorabianie galek i detali do Echa.Niestety zakupione drogie materialy jak zywice i silikon foremierski okazaly sie fatalnej jakości a bąbelki powietrza uwalniające się koszmarem.Trzeba by klosz próżniowy zastosowac.Poległem finansowo ,czasowo i reputacja padla.Mam nadzieję ze tradytor wybaczy o co proszę.T
Tomasz
Twoj mac gajver
PS Dzis wysylam paczke do kolegi "tradytor".Daaawno temu zabralem sie za dorabianie galek i detali do Echa.Niestety zakupione drogie materialy jak zywice i silikon foremierski okazaly sie fatalnej jakości a bąbelki powietrza uwalniające się koszmarem.Trzeba by klosz próżniowy zastosowac.Poległem finansowo ,czasowo i reputacja padla.Mam nadzieję ze tradytor wybaczy o co proszę.T
-
- 625...1249 postów
Na spirytusie to ja akurat się znam że ho hochrzan49 pisze:Tomku.politurę kładziemy w ciepłe i SUCHE dni a trzymamy szczelnie zamknietą bo chłonie wilgoć!!Spirytus MUSI byc dobrej jakości a nie denaturat bo obecne nie wiadomo z czego i nie maja ponad 90 procent!
Tomasz
Twoj mac gajver

-
- 250...374 postów
Politurę kładłem ze trzydzieści lat temu, więc szczegółów nie pamiętam. Denaturat był wtedy dobrej jakości, tylko strasznie śmierdział. Politurę najlepiej zrobić samemu, kupić szelak i rozpuścić w spirytusie. Podstawą pracy jest odpowiedni pędzel, bardzo miękki, podobno z ogona wiewiórki. Politura nie może być zbyt gęsta, kładzie się ją szybko, zdecydowanie i niczego nie poprawia. Przed położeniem następnej warstwy poprzednia musi całkowicie wyschnąć. Zasadniczo dotyczy to wszystkich lakierów rozpuszczalnikowych, bo nowa warstwa zmiękcza i rozpuszcza poprzednią. Krótko mówiąc trzeba położyć wiele warstw i nie da się niczego pośpieszyć. Za to efekt jest nieporównywalny z niczym.
Co do obecnie dostępnych lakierów, to większość jest niskiej jakości, bo muszą być "ekologiczne". Niestety nie da się do lakieru dolać wody bez pogorszenia istotnych parametrów. A będzie jeszcze gorzej ...
Co do obecnie dostępnych lakierów, to większość jest niskiej jakości, bo muszą być "ekologiczne". Niestety nie da się do lakieru dolać wody bez pogorszenia istotnych parametrów. A będzie jeszcze gorzej ...
-
- 3125...6249 postów
To fakt i trzymał "Volty" Wszyscy stolarze używali zwykłej " jagodzianki".tuxcnc pisze:Denaturat był wtedy dobrej jakości,
O wiele się na medycynie znam to zawsze używano tamponu. Stolarzem nie jestem ale w połowie lat 60 spędziłem xx godzin na wagarach w stolarni wystawiającej antyki w salonie na Nowym Świecie. Do tej pory mam w nosie ten charakterystyczny zapaszek z którego w domu musiałem się tłumaczyć,tuxcnc pisze: Podstawą pracy jest odpowiedni pędzel, bardzo miękki, podobno z ogona wiewiórki

-
- 250...374 postów
Z pędzlem każdy sobie poradzi. Tu nie chodzi o to żeby zostać mistrzem stolarstwa, tylko żeby bez kilku lat ćwiczeń osiągnąć zadowalający wynik. W każdym razie na pewno pędzel z budowlanego hipermarketu się nie nadaje. Tak samo nie będzie się nadawał tampon zrobiony z tego, co pod ręką.TELEWIZOREK52 pisze:zawsze używano tamponu.
-
- 3125...6249 postów
Właśnie siedzę w oknie i dokarmiam wiewiórki.tuxcnc pisze:odpowiedni pędzel, bardzo miękki, podobno z ogona wiewiórki.

-
- 250...374 postów
Widzę, że chcesz zabłysnąć za wszelką cenę, ale tym razem daj sobie spokój.TELEWIZOREK52 pisze:Właśnie siedzę w oknie i dokarmiam wiewiórki.tuxcnc pisze:odpowiedni pędzel, bardzo miękki, podobno z ogona wiewiórki.Przyglądam się tym ogonom i jakieś takie przerzedzone po zimie. Albo cieniutki byłby ten pędzelek albo trzeba by ze 20 wiewiórek........
https://www.google.pl/search?client=ubu ... i%C3%B3rki
-
- 3125...6249 postów
Wydawało mi się że Kolega ma więcej poczucia humoru. Jak widać wydawało mi się. Pozdrawiam.
-
- 2500...3124 posty
Koledzy ( no i oczywiście Koleżanki) , gdy malujemy porowatą powierzchnię czymkolwiek, co jest rozcieńczane rozpuszczalnikiem i 'schnie" to nie ma cudów muszą powstać pory. Bo schnięcie powoduje zmniejszanie się grubości "warstwy lakieru". To co jest w porze też się kurczy. Dlatego przy politurowaniu jest ważne schnięcie i szlifowanie. Nie kurczą się lakiery chemoutwardzalne, bo tam nic nie odparowuje.. Więc najlepiej jest pomalować cienką warstwą, odczekać aż dobrze wyschnie, zeszlifować drobnym papierem i GŁADKĄ powierzchnię ponownie malować. Tylko w przypadku politurowania bardzo rozcieńczoną politurą ( ok 1%) można uzyskać powierzchnię gładką bez porów, ale jest to ogromnie pracochłonne, a tak sam efekt uzyska się politurując 4% politurą i szlifując papierem.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 25...49 postów
Klosz próżniowy nic nie da, przerabiałem, wiem że "fachowi" sprzedawcy tak radzą, prawda jest niestety smutna i co do zasady zdaje się nie do obejścia. Chodzi zapewne o żywice poliuretanowe, utwardzacz do nich stosowany jest higroskopijny i zawiera niepożądaną wodę, jest jej tym więcej im dłużej i w gorszych warunkach jest przetrzymywany. To zawartość wody w utwardzaczu powoduje gazowanie utwardzającej się żywicy. Możesz zrobić prosty test do porcji utwardzacza dodaj minimalną porcję wody np. ćwierć kropli, po czym wymieszaj we właściwej proporcji z żywicą, jako wyrób końcowy otrzymasz gąbkę, kiepskiej jakości ale gąbkę. Staranność, próżnia, nic nie dadzą.chrzan49 pisze:....Daaawno temu zabralem sie za dorabianie galek i detali do Echa.Niestety zakupione drogie materialy jak zywice i silikon foremierski okazaly sie fatalnej jakości a bąbelki powietrza uwalniające się koszmarem.Trzeba by klosz próżniowy zastosowac.Poległem finansowo ,czasowo i reputacja padla.Mam nadzieję ze tradytor wybaczy o co proszę.T