Tak, tylko ze: jak dotąd zadna płyta mi nie padła a karty i pedrajwy tak i za przeproszeniem wszystkie gromadzonetuxcnc pisze: Pojemności kart będą rosnąć, a ceny spadać ....
latami schematy posżły mówiąc delkatnie sex uprawiać....
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Tak, tylko ze: jak dotąd zadna płyta mi nie padła a karty i pedrajwy tak i za przeproszeniem wszystkie gromadzonetuxcnc pisze: Pojemności kart będą rosnąć, a ceny spadać ....
Bo się robi backup na co najmniej dwóch nośnikach o dużej niezawodności, np. dyskach komputerowych. Jeśli dwa dyski nie są podłączone do tego samego komputera, to ryzyko że ulegną awarii równocześnie jest znikome. Miałem nawet uderzenie pioruna pośrednio w komputery spięte w sieć, trzy płyty główne poszły na złom, ale dyskom nic się nie stało.Boguś pisze:Tak, tylko ze: jak dotąd zadna płyta mi nie padła a karty i pedrajwy tak i za przeproszeniem wszystkie gromadzone
latami schematy posżły mówiąc delkatnie sex uprawiać....
Dla mnie DVD i BD to już historia.AZ12 pisze:Witam
Płyty CD wymierają od kilku lat za sprawą krążków DVD i Blu-Ray. W sklepach można kupić muzykę na tego typu nośnikach.
Ile można wyciągnąć z metra kwadratowego negatywu srebrowego, to wiedza kompletnie bezużyteczna, bo już dawno 99,9% zdjęć wykonywano na negatywach małoobrazkowych 24x35mm i tylko z takim materiałem jest sens porównywać aparaty cyfrowe. A tutaj fakty przemawiają na korzyść techniki cyfrowej. Teoretyczna rozdzielczość tradycyjnego negatywu to 15 megapikseli, a optyka działa tak samo, niezależnie od tego co chcesz naświetlać. Krótko mówiąc przyzwoita lustrzanka 20 Mpix wykona lepsze zdjęcie niż przyzwoita lustrzanka na tradycyjny negatyw małoobrazkowy.chrzan49 pisze:Klasyczne aparaty mialy o niebo lepsze obiektywy niz obecne idiotkamera poza tym zapis analogowy na duzej powierzchni pozwalał uzyskać lepsza jakośc przy powiekseniach.Teraz sprzedaja się megapixele anie faktyczna jaośc aparatu.Porownajcie jaka foty robily staruszki na płytach szklanych!Wciąz wielkoformatowe sa stosowane przez najlepszych gdy chća zrobic naprawde dobre zdjecia.
Tomasz
I pewnie bez powodu matryce i klisze do układów scalonych o najwyższej skali integracji wykonuje się techniką tradycyjną, srebrowątuxcnc pisze:Ile można wyciągnąć z metra kwadratowego negatywu srebrowego, to wiedza kompletnie bezużyteczna
Widzę, że z mojej wypowiedzi kompletnie nic nie zrozumiałeś. Negatywy wielkoformatowe mają niszowe zastosowania, nie neguję ich wyższości czy celowości zastosowania, ale to ma się nijak do tematu dyskusji. Żadna Exakta na film 35mm nie zrobi zdjęć lepszych niż dzisiejsza profesjonalna lustrzanka z matrycą 16Mpix lub lepszą. Nie da rady, nie ta jakość , nie ta technologia, i nie ma o czym dyskutować.akordeonista pisze:I pewnie bez powodu matryce i klisze do układów scalonych o najwyższej skali integracji wykonuje się techniką tradycyjną, srebrowątuxcnc pisze:Ile można wyciągnąć z metra kwadratowego negatywu srebrowego, to wiedza kompletnie bezużyteczna![]()
Ja wiem, że dla kogoś, kto ogląda świat na ekranie telewizora rozdzielczość telefonu komórkowego jest całkowicie wystarczająca i absolutnie tego nie neguję. Sam jednak wolę coś w tym rodzaju: albo coś takiego:.
Wprawdzie pierwszy aparat z obiektywem i filmem na 36 klatek waży ponad kilogram, jakoś mi to nie przeszkadza.
Sporo. Największy przypał miałem, kiedy zrobiłem fotoreportaż z jakiegoś kinderbalu, a potem wyjąłem z koreksu czysty film, jakby nigdy nie był naświetlony ... Raz w życiu mi się tak zdarzyło, nie dowiem się nigdy jaka była przyczyna, ale uwierz mi że nie chciałbyś się takiego wstydu najeść ...Vic384 pisze:Tuxcnc, mozesz powiedziec ile zdjec zrobiles zwyklym aparatem ?