Przyszłość CD oraz formatów bezstratnych
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Przyszłość CD oraz formatów bezstratnych
Do pewnego czasu serwisy do streamowania muzyki stają się coraz bardziej popularne. Czy płyty CD powoli stają się audiofilskimi nośnikami ?
Jak to jest u Was w domu ?
Jak to jest u Was w domu ?
Różowy za niewinność ! 

Re: Przyszłość CD oraz formatów bezstratnych
Witam!
Na pewno udział płyt CD w rynku zmniejsza w dobie internetu i nośników półprzewodnikowych.
Czy staną się podobnie jak płyty winylowe rarytasem?
Możliwe, chociaż pewnie nie w takim stopniu.
Na pewno udział płyt CD w rynku zmniejsza w dobie internetu i nośników półprzewodnikowych.
Czy staną się podobnie jak płyty winylowe rarytasem?
Możliwe, chociaż pewnie nie w takim stopniu.
Ja, jako były ino taśma, winyl, cd
A te amerykanckie wynalalazki to do do Kruszewników, Panie, jeszcze nie dotarły 

Wygra niestety internet.
T
T
-
- 375...499 postów
Nie wyobrażam sobie kupić albumu jakiejś dobrej kapeli na pendrajwie albo w postaci jakichś plików, które istnieją tylko w komputerze. Ma być CD i to nie w byle jakim tanim digipacku, tylko w prawdziwym jewel case.
Internety mogą sobie wygrywać jeżeli chodzi o pop, lub wykonawców, których słucha się 5 razy i zapomina. Są jednak takie rodzaje muzyki, które raczej długo nie zapomną o prawdziwych fizycznych nośnikach.
Internety mogą sobie wygrywać jeżeli chodzi o pop, lub wykonawców, których słucha się 5 razy i zapomina. Są jednak takie rodzaje muzyki, które raczej długo nie zapomną o prawdziwych fizycznych nośnikach.
Pewnie dla takich jak Ty, jeszcze długo będą robić nie tylko "jewel case", ale też dołączać książkę, koszulkę i maskotkę ... Tylko to jest mały rynek dla fanów takich gadżetów.Krzysiek16 pisze:Nie wyobrażam sobie kupić albumu jakiejś dobrej kapeli na pendrajwie albo w postaci jakichś plików, które istnieją tylko w komputerze. Ma być CD i to nie w byle jakim tanim digipacku, tylko w prawdziwym jewel case.
Większość będzie pewnie wolała mieć płytotekę gdzieś "w chmurze" i dostęp do ulubionych nagrań z dowolnego miejsca na świecie.
Dam Ci przykład z trochę innej dziedziny. Kiedyś miałem modem 56 kb/s i jakiś śmieszny limit transferu, więc wszystko co mogło być przydatne w przyszłości ściągałem na dysk i dorobiłem się pokaźnego archiwum. Dzisiaj robię tak tylko z materiałami które trudno znaleźć w sieci, reszty nie zapisuję, bo szybciej potrzebne rzeczy znajdę w Google niż na własnym dysku ...
To fakt.Podobnie z ksiązkami.Ale co innego wziać do ręki piękne wydanie niż poczytać niechlujnie tlumaczone na jebuku.Okładki vinyli to byly dzieła sztuki a obracająca się na talerzu plyta to jednak co innego niż te bity z eteru czy kabelka.
Tomasz
Tomasz
Internet nie wygra bo ludzi cechuje chec fizycznego posiadania.
Wystarczy wybrać się na Audio Show żeby zobaczyć, że od jakiegoś czasu duża część wystawców odtwarza z tabletów, a odwiedzający nie wydają się tym poruszeni.PiotrKrys pisze:Czy płyty CD powoli stają się audiofilskimi nośnikami ?
Osobiście uważam, że w dobie tanich pamięci masowych nie ma sensu wiązać się z fizycznym nośnikiem, który w dodatku bywa upierdliwy w użytkowaniu, a nie wnosi niczego do procesu odsłuchu.
Oooo przepraszam. A moje ukochane trzaski na winylu. Na jednej z płyt tak zajefajnie przeskakuje, że ja pierdziu, a powstało toto onegdaj, w chwili wielkich uniesień z Najdroższąbrys pisze: a nie wnosi niczego do procesu odsłuchu.

Dla mnie radio ma mądrze gadać a muzyka dodatkowo uzupelnic( z tym coraz trudniej) a muyzka ze streamu to porażka,Ja sam chcę wybrać co usłyszę .Tzw "upierdliwośc" to plus.
Tomasz
Tomasz
Ja słucham i tak (CD), i tak (stream).
Pracuję wśród młodych i oni już takich rozterek nie mają; Spotify, Tidal, i kanały Youtube, a jak ktoś lubi coś mieć i się pochwalić, to raczej vinyl (jest moda na stare czarne płyty, chyba wywołana zabójczymi cenami nowych), no może jakieś tłuste wydanie CD.
Młodzież inaczej podchodzi do muzyki, onegdaj wybór słuchanej muzyki był często niejako ideologiczny (kontrkulturowy, kontrsystemowy, subkulturowy itp.) Dziś tego nie ma, jest normalniej.
Aa..., no i wybór internet vs. CD, to nie jest wybór między nośnikami, tylko kapitalna zmiana "na rynku". Każdy może nagrywać i wrzucać w sieć. Ja osobiście lubię np. Mandili Trio, a zapoznałem przez YT. Że jakość słaba? i co z tego.
https://www.youtube.com/watch?v=PkqfKt5m4c0
ps. streamery dają też muzykę bez reklam, trzeba tylko zadysponować drobną kwotę miesięcznie.
Pracuję wśród młodych i oni już takich rozterek nie mają; Spotify, Tidal, i kanały Youtube, a jak ktoś lubi coś mieć i się pochwalić, to raczej vinyl (jest moda na stare czarne płyty, chyba wywołana zabójczymi cenami nowych), no może jakieś tłuste wydanie CD.
Młodzież inaczej podchodzi do muzyki, onegdaj wybór słuchanej muzyki był często niejako ideologiczny (kontrkulturowy, kontrsystemowy, subkulturowy itp.) Dziś tego nie ma, jest normalniej.
Aa..., no i wybór internet vs. CD, to nie jest wybór między nośnikami, tylko kapitalna zmiana "na rynku". Każdy może nagrywać i wrzucać w sieć. Ja osobiście lubię np. Mandili Trio, a zapoznałem przez YT. Że jakość słaba? i co z tego.
https://www.youtube.com/watch?v=PkqfKt5m4c0
ps. streamery dają też muzykę bez reklam, trzeba tylko zadysponować drobną kwotę miesięcznie.
Nie dostrzegam plusów. Gdy wybór jest miedzy płytą CD, a plikiem w formacie bezstratnym, to płyta przegrywa. Kolekcja na CD fizycznie zajmuje dużo miejsca, same nośniki kosztują, są podatne na uszkodzenia, nie umożliwiają dowolnego układania kolejki odtwarzania z utworów różnych wykonawców, a ich produkcja zużywa cenne zasoby naszej planetychrzan49 pisze:Tzw "upierdliwośc" to plus.
Tomasz

Nie sądzę natomiast, żeby kiedykolwiek całkowicie zniknęła muzyka posiadana indywidualnie na rzecz streamów czy portali do słuchania on-line. Kolawski trafnie opisał współczesne trendy, ale one nie wykluczają istnienia pewnej grupy melomanów. Oni zawsze będą, bo zawsze byli, a przecież nigdy nie stanowili większości odbiorów.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Płyty CD wymierają od kilku lat za sprawą krążków DVD i Blu-Ray. W sklepach można kupić muzykę na tego typu nośnikach.brys pisze: Nie dostrzegam plusów. Gdy wybór jest miedzy płytą CD, a plikiem w formacie bezstratnym, to płyta przegrywa. Kolekcja na CD fizycznie zajmuje dużo miejsca, same nośniki kosztują, są podatne na uszkodzenia, nie umożliwiają dowolnego układania kolejki odtwarzania z utworów różnych wykonawców, a ich produkcja zużywa cenne zasoby naszej planetyNikomu 40 lat temu, gdy CD się pojawiły, nie śniły się nawet obecne możliwości przechowywania danych. Na jednej karcie pamięci, kosztującej 20-80 zł (zależnie od producenta) zmieści się zawartość ponad 90 płyt. Wymiary 11 x 15 mm. Można też użyć dysku twardego (wychodzi taniej za bajt) albo wysłać na jakiś serwer (tzw. chmurę). Można bez problemu tworzyć kopie zapasowe. Wszystkie zalety płyty pozostały, zniknęły wady, pojawiły się nowe możliwości i ułatwienia. Dlatego CD wymrą jako nośniki i to bardzo szybko.
Ratujmy stare tranzystory!
Przy następujących założeniach : płyta CD ma 650MB/75 min muzyki, a karta ma 128GB i kosztuje 100zł, to wychodzi 196 płyt albo 242 godziny muzyki. Może być problem z kupieniem 200 CDR za 100zł, a już na pewno nie będą to płyty dobrej jakości.brys pisze:Na jednej karcie pamięci, kosztującej 20-80 zł (zależnie od producenta) zmieści się zawartość ponad 90 płyt. Wymiary 11 x 15 mm.
Teraz trzeba sobie zadać pytanie, jaka może być różnica w cenie, przy legalnym zakupie płyty w salonie muzycznym i na serwerze producenta, i policzyć przy zakupie ilu płyt zaoszczędzimy stówkę na kolejną kartę SDHC.
Pojemności kart będą rosnąć, a ceny spadać ....