Lampa olbrzym.

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Lech Sołtysik pisze:Myślę ,że to już dość tej zabawy. Oferta opiewa na 6,5 tys. zł. za 1 szt.Być może sa inne propozycję cenowe, ale nie będą to znaczące róznice .
Jezeli ktoś reflektuję, to wyślę.Słowo sie rzekło.Czekam na maila. Kto pierwszy, ten lepszy.
Droższa od 300B 'Engraved Base' Westen Electric, one tylko do 5kpln (w przeliczeniu na złote polskie dochodzą). Może ma platynowe elektrody? ;)

A jak się nikt nie zgłosi to z chęcią do kolekcji wezmę, bo ładna jest, choć użyć jej nie mam po co :)

BTW. Z cenami czasami można i w drugą stronę się zdziwić. Kupiłem kiedyś (za kilka Euro od sztuki) sporo nowych lamp firmy Ostar w holenderskim sklepie internetowym, potem chciałem dokupić więcej, ale niektóre były droższe nawet 10 razy, czyli osiągnęły ówczesną cenę Ebayową :)
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Tomku, lampa jest Twoja.Oczywiście jest , jak pisałem wcześniej, niesprawna. Będzie jako ciekawostka do kolekcji.Namiary do Ciebie mam.Spróbuje to zapakować , aby dodarła bez stłuczki.
Lech S.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Lech Sołtysik pisze:Tomku, lampa jest Twoja.Oczywiście jest , jak pisałem wcześniej, niesprawna. Będzie jako ciekawostka do kolekcji.Namiary do Ciebie mam.Spróbuje to zapakować , aby dodarła bez stłuczki.
W gablotce stać sobie może i niesprawna, w końcu świecić nie musi. I prosze o jakiś adres/numer konta, to koszta zwrócę.
Awatar użytkownika
methyl
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: methyl »

a gdyby ktoś poszukiwał sprawnych tyratronów rtęciowych to mam 4 sztuki na sprzedanie 8) podobno nigdy nie pracowały, były jako "zapas" do jakiegos pieca indukcyjnego. na dole wklejam fotke na ktorej lepiej widac jego rzeczywistą wielkość, ta mała lampka to 6p45s . Pozdrawiam!

Obrazek
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Wyglada na to, że to ta sama lampa , jak w temacie.Potrzebne jest 6 szt. z gwarancją i fakura dla firmy.Lecz przy tej cenie lamp, sensowna jest modernizacja elektroniki. Decyzja juz została podjęta.
Lech S.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Fajna bańka, szkoda, że mi się nie trafiła...
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

:arrow: tszczesn.Ciekawe czy dostałeś "wygraną" lampę? Może przyszła pocztą stłuczka? Nic nie piszesz na ten temat. :cry:
Lech S.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Lech Sołtysik pisze::arrow: tszczesn.Ciekawe czy dostałeś "wygraną" lampę? Może przyszła pocztą stłuczka? Nic nie piszesz na ten temat. :cry:
A przyszła bomba ogrominiasta - listonosz minął się w drzwiach z miłymi panami wnoszącymi lodówkę :) Ona jest naprawdę wielka...
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Znaczy się , że dotarła w całości. To się cieszę :D .Będę miał jeszcze jeden egzemplarz.Tym razem zachowam ja dla siebie.Zgaduj, zgaduli już nie będzie. :wink:
Lech S.
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Michu »

Lech Sołtysik pisze:Zgaduj, zgaduli już nie będzie. :wink:
A szkoda. Lampa jest śliczna.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

:arrow: Michu, bądż dobrej mysli.Myśl pozytywnie, to może się Twoje marzenie zisci. Jak będę miał dwie, a jest nadzieja, to jedna dla Ciebie.
Lech S.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Lech Sołtysik pisze:Znaczy się , że dotarła w całości. To się cieszę :D .Będę miał jeszcze jeden egzemplarz.Tym razem zachowam ja dla siebie.Zgaduj, zgaduli już nie będzie. :wink:
Tak się zastanawiam do czego mógłbym ją użyć (jak znjadę sprawną). Bo jest naprawdę ładna, szkoda, żeby się marnowała tylko leżąc na wystawie :)
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak naprawdę , nie wiem czy jest niesprawna.Może się w niej jeszcze "życie" tli.
Lech S.
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Michu »

Lech Sołtysik pisze::arrow: Michu, bądż dobrej mysli.Myśl pozytywnie, to może się Twoje marzenie zisci. Jak będę miał dwie, a jest nadzieja, to jedna dla Ciebie.
:D Super. Wielkie Dzieki.
Myślenie pozytywne to moje drugie imię. :wink:
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Pewnie ktoś zapyta, dlaczego ja to robię?Otóz kiedyś na forum pisałem, że gdzieś w latach 80-tych wywaliłem wiadro lamp i nie tylko lamp- sądzac , że technika lampowa przeszła do historii.Jak bardzo sie myliłem , teraz to widać.Obecnie każdy egzemplarz lampy pieczołowicie ogladam i myślę , co z nią zrobić.Byle nie wyrzucić i uchronić od zapomnienia. To tak, dla odkupienia.W końcu wyrzucić wiadro lamp, to grzech. :lol:
Lech S.