Witam.
Poniżej przedstawiam zdjęcie lampy o oznaczeniu 15 QR 40 produkcji firmy TUNGSRAM. Wysokość lampy z nóżkami 43 cm.Jest to trioda do zasilania pieca hartowniczego.
Zainteresowała mnie wielka kropla , chyba rtęci, wewnątrz bańki.Czyżby spełniała rolę chłodzenia lampy?
Ciekawe, czy te lampy są jeszcze do nabycia?Wątpię czy są jeszcze produkowane? Potrzeba jest 6 szt. do uruchomienia pieca hartowniczego.Może ktoś ma jakiś ślad, informacje na ten temat.
Lampa ta ze zdjęcia jest prawdopodobnie uszkodzona, zużyta i mam ją jako trofeum
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Rozumiem, że brak informacji technicznych na temat tej lampy.Trudno.
Znalazłem jednak możliwośc zakupu na zamówienie w Polsce.
Najciekawsza jest cena. Ceny lamp ałdiofylskich (cyt.dobrze znanego forumowicza) , które tak niezdrowo podniecają , są raczej umiarkowane w porównaniu z tą prezentowaną w temacie.
Może ktoś zgadnie?Nagrodą będzie ta bańka ze zdjęcia i oczywiście może posłuzyc jako eksponat.Wysyłka na mój koszt. Ja będę miał jeszcze jedną.
Tylko proszę nie szukać w internecie.
Przypuszczam, że gdzies miedzy 2000-3000PLN. T-150 (d. T-02) która jest chyba nieco mniejsza kosztuje 1500. Ale nawet jakbym trafił to zrzekam się 'nagrody' bo nie mam gdzie jej umieścić
Lech Sołtysik pisze:Najciekawsza jest cena. Ceny lamp ałdiofylskich (cyt.dobrze znanego forumowicza) , które tak niezdrowo podniecają , są raczej umiarkowane w porównaniu z tą prezentowaną w temacie.
Może ktoś zgadnie?
Myślę ,że to już dość tej zabawy. Oferta opiewa na 6,5 tys. zł. za 1 szt.Być może sa inne propozycję cenowe, ale nie będą to znaczące róznice .
Jezeli ktoś reflektuję, to wyślę.Słowo sie rzekło.Czekam na maila. Kto pierwszy, ten lepszy.