Radia samochodowe.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Radia samochodowe.
Czy jest na forum osobnik kolekcjonujący polskie radyjka samochodowe? jak jest takowy i posiada wiedzę to proszę o infornację czy, radioodbiornik Miki współpracował z przystawką do fal krótkich.Pytam bo zakupiłem toto i jest do kompletu z radyjkiem takowa przystawka ,Pan ktory mi to sprzedał twierdzi,,panie kiedyś to wszyszystko razem w moim fiacie 500 pięknie grało to z lampami i to drugie też ,, 

-
- 375...499 postów
Re: Radia samochodowe.
Na pewno przystawkę do odbioru fal krótkich miały odbiorniki Żerań (lampową) oraz Raid (tranzystorową)
-
- 1250...1874 posty
Nie współpracował.czy radioodbiornik Miki współpracował z przystawką do fal krótkich
To była końcówka mocy.oraz Raid (tranzystorową)
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 1875...2499 postów
Miki miał germana TG 70 w pieknym szmaragdowym kolorku.Niepamietam ale chyba nie było do niego przystawki na KW.Zapewne od Żerania dolepiona. Moim Miki cieszy się Alek.
Tomasz
Tomasz
-
- 375...499 postów
Końcówkę mocy (zewnętrzną) miał odbiornik KROKUS, na tranzystorach 2x TG72. Był to odbiornik przenośny, turystyczny z możliwością pracy jako samochodowy.
-
- 125...249 postów
Wszystkie przystawki krótkofalowe mogły pracować z każdym odbiornikiem samochodowym .Sygnał z przystawki KF po przemianie odbierało się na zakresie fal średnich.
JACEK
-
- 375...499 postów
No i wtedy odbiornik stawał się superheterodyną z podwójną przemianą częstotliwości.
Dziękuję za zainteresowanie , ze zdjęć i zapewnień Pana sprzedającego wynika że to komplet kiedyś współpracujący , widać że to nie stanowiło fabrycznej pary , nie mniej obudowa Mikiego troszkę się różni od dotychczas mi widzianych(fabryczne dodatkowe otwory i przewody)Przystawka jest od Żerania , radyjka jeszcze w drodze , jak dojedzie wkleje kilka zdjęć, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony wt, 11 kwietnia 2017, 15:39 przez kogigogi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 375...499 postów
Powracając do tematu proszę zauważyć, że odbiornik MIKI jest skonstruowany na lampach niskonapięciowych i zasilany bezpośrednio z sieci pokładowej samochodu o napięciu 12,6V, natomiast przystawka krótkofalowa odbiornika ŻERAŃ pracuje na lampie ECH81 i jest zasilana z przetwornicy wibratorowej odbiornika napięciem 210V. Istnieje więc przypuszczenie że przystawka krótkofalowa działająca z odbiornikiem MIKI jest pierwotnie przeznaczona do odbiornika RAID, który jest odbiornikiem tranzystorowym zasilanym napięciem 12,6V. Oczywiście taka przystawka może współpracować z każdym odbiornikiem, (nawet lampowym) który ma zakres średniofalowy.
Racja , tak może być , radyjko dojedzie to zobaczymy co i jak.
-
- 250...374 postów
Radia samochodowe to też kawał historii radiotechniki. Nigdy nie widziałem takiej kolekcji, nawet na zdjęciu. Co jest ciekawego w tych pudełkach? W przeciwieństwie do odbiorników "tradycyjnych", to dla mnie mało efektowne skrzyneczki. Oczywiście pewnie ciekawe są rozwiązania techniczne. "Zwykłe" radio pokojowe nawet gdy nie gra było i jest ozdobą w mieszkaniu. Ma przynajmniej 4 ścianki do pokazania. Stare odbiorniki traktowane były jako mebel. A w samochodowych jedynie do pokazania panel frontowy. Niech mnie ktoś przekona do tych radii .
Eeee tam ... nikt nawet nie będzie próbował Cię przekonywać , to tak jak z babą dlaczego ta a nie tamta? to miłość do starego radia albo się kocha albo nie , albo przyjdzie albo nie. Tu nie ma wytłumaczalnych racjonalnych argumentów.Ale jak już zaiskrzy to z wzajemnością i do końca
Miłość nie jedno ma imię....
Patrz i się zastanawiaj , dlaczego?
https://www.youtube.com/watch?v=MhwvyqzPZG0

Patrz i się zastanawiaj , dlaczego?

https://www.youtube.com/watch?v=MhwvyqzPZG0
-
- 250...374 postów
Dzięki za link. To rzeczywiście chyba jest jak z "babami". Sprawa gustu. Dla mnie samochodowe nie są w moim guście.
No i tak to jest z tą miłością do radyjek samochodowych też ,właśnie zakupiłem następny obiekt swoich westchnień któremu na imię Żerań 3471 calutki , kompletny.pozdrawiam nałogowców Tomek.
-
- 1875...2499 postów
Pamietaj Waszeć ze oba mialy plusik na masie!!!!
Tomasz
PS Daaawno temu mialem Beckera w swoim Passacie.Co to było za radio.Cud miód malina.Teraz jakies cyferki lataja z napisami.Ohyda.Za to Blaupunty z autoreversem kasety porażka.Nigdy nie wiedzilaem ktora strona pójdzie.Lampowe samochodowce to był szczyt tiochniki wysokiej i jak sie patrzy na flaki to mordka nieważna.Uroda przeminie a dusza sie liczy!
T
PS Tomasz nie dawaj sie.Pamiętam jeszcze sowieckie wynalazki lampowe ale nazw juz nie.Pewnie jak u nich Granat,Katiusza ,Riewolucija ,Kosmos czy Zwieroboj.
Tomasz
PS Daaawno temu mialem Beckera w swoim Passacie.Co to było za radio.Cud miód malina.Teraz jakies cyferki lataja z napisami.Ohyda.Za to Blaupunty z autoreversem kasety porażka.Nigdy nie wiedzilaem ktora strona pójdzie.Lampowe samochodowce to był szczyt tiochniki wysokiej i jak sie patrzy na flaki to mordka nieważna.Uroda przeminie a dusza sie liczy!
T
PS Tomasz nie dawaj sie.Pamiętam jeszcze sowieckie wynalazki lampowe ale nazw juz nie.Pewnie jak u nich Granat,Katiusza ,Riewolucija ,Kosmos czy Zwieroboj.