Śrubki M2x5, M2x6 z łbem półkolistym + nakrętki

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Śrubki M2x5, M2x6 z łbem półkolistym + nakrętki

Post autor: Piotrek J. »

chrzan49 pisze:Wg mnie wkręt i owszem jest do "cosi" i stożkowy choć są i walcowe ale zasadnicza różnica to rodzaj gwintu i to że na wkręt nie można nakrętki nasadzić choc Polak wsio potrafi.
Tomasz
PS To co wypisują sprzedawcy i hurtownie woła pomostę do nieba.
No tak, to by było logiczne, ale niestety jest inaczej. Pamiętam, jak długo szukałem po sklepach właśnie tych śrubeczek (czy też wkrętów) z łbem walcowym, zanim odkryłem, że oni to katalogują jako wkręty. Z drugiej strony często są używane bez nakrętki.
Tu można sobie porównać, nazewnictwo w trzech językach: http://www.inoxplus.com.pl/
Najłatwiej mają w j. niemieckim, tam wszystko to Schraube.
vorlog
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: vorlog »

Mnie za młodu uczono, że wkręt to element złączny, do którego wkręcenia używamy wkrętaka, a śruba to coś, co ma łeb pod klucz :)
V.
jandr
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: jandr »

Piotrek J. pisze:Naucz się najpierw pisać poprawnie, zanim będziesz kogoś pouczać, panie "profesjonalisto".
W sklepach i katalogach rozróżniają tak a nie inaczej i nie obchodzi ich twoje mniemanie. Zapewne ludzie w branży od lat, prowadzący wielkie hurtownie (zajrzałem nawet do katalogu znajomej firmy inox) się mylą, powinni zapytać wyroczni na forum :lol:

Ja mam dysortografie i to dlatego jestem technikiem a nie pisarzem. A w tych hurtowniach w więkrzości przypadków pracują handlowcy a nie technicy.
Pisownie i owszem, ważna ale czy warto sie ośmieszać wypisując na technicznym forum bzdury podczas gdy jedynym argumentem na naszą korzyść jest czyiś błąd ortograficzny?

To powinno być z automatu wypisane przez admina pod każdym postem, bo na tych forach to prawdziwa plaga.... pytasz o śrubkę i dostajesz wykład z polskiego od specjalisty od śrubek który nie wie co to wkręt....

Proponuję\sugeruję poprawić engine forum i nie publikować postów póki program nie zatwierdzi pisowni.
Jak wspomniałem, rozumiem istotę porządku kulturowo-kulturalnego jaki zaszczepia się forumowiczom zwracając uwagę na pisownie, ale -do prawdy- to żenujące oglądać pod co drugim postem wojnę między nie douczonym technikiem-polonistom a kimś kto woli matematykę od języków....

Ponad to Panu Piotrowi czy Andrzejowi czy jak mu tam proponuję udać się do lekarza po coś na nerwy skoro nie potrafi zdzierżyć tej potwornej obelgi jaką nie chybnie i w drodze przypadku został przezemnie obrzucony...
Pomimo głębokiego ubolewania nad intelektem przedmówcy prezentowanym w jego wypowiedzi nie omieszkam poczynić karykatury, jakże subtelnie i bezpośrednio zarazem oddającej istotę problemu:

- A Tobie śmierdzi z buzi!! - zakrzyknął donośnie z drugiego końca boiska, pogardliwie wskazując palcem na kolegę.

Pozdrawiam.
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Żenujące to są twoje posty, dopierniczasz się po czasie o nie wiadomo co, skoro wyraźnie napisałem, by kolega szukający takich części szukał w sklepach raczej pod "wkrętami", bo w ten sposób przyjęto w hurtowniach i sklepach katalogować dany rodzaj wkrętów czy też śrub. Nie interesuje mnie, czy handlowcy tak to określają, czy producenci, tak podzielili i niezbyt mamy na to wpływ.

Napisałeś to określonym tonem, to w podobnym tonie dostałeś odpowiedź. Jakoś inni koledzy mogli napisać normalnie, co sądzą, ja rozdzielam podobnie jak kolega Tomasz.

Co do argumentów o pisowni, nie trzeba nawet komentować, to tak oklepane gadanie.
jandr
50...74 posty
50...74 posty

Piotrek J. pisze:Naucz się najpierw pisać poprawnie, zanim będziesz kogoś pouczać, panie "profesjonalisto".
W sklepach i katalogach rozróżniają tak a nie inaczej i nie obchodzi ich twoje mniemanie. Zapewne ludzie w branży od lat, prowadzący wielkie hurtownie (zajrzałem nawet do katalogu znajomej firmy inox) się mylą, powinni zapytać wyroczni na forum :lol:

To też jest wyraźne. Ton był ironiczny, nie obraźliwy. Tematu pisowni rzeczywiście mogłeś nie komentować.

Zapewniam też że producenci wiedzą co produkują i z reguły wiedzą też co sprzedają, a to że jakaś jedna czy druga hurtownia zamówiła katalog u jakiego nie wydarzonego grafika raczej nie powinno determinować poszukiwaczy śrubek, Twoja w istocie cenna uwaga powinna jedynie zwracać uwagę na to że warto potraktować opinie handlowców z przymrużeniem oka.
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: PiotrKrys »

Różowy za niewinność ! :)
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Może faktycznie trochę za ostro zareagowałem, czasem trudno odczytać właściwe intencje przez internet. Ale niestety sklepy w większości tak dzielą (może i nielogicznie), więc warto wiedzieć, gdzie szukać.
Co do katalogów... Zajmuję się tym zawodowo, i wierz mi, żaden grafik by sobie mógł pozwolić na własną inwencję. Robiliśmy takie katalogi w pracy i przed złożeniem w całość, a już po wydruku każda strona musiała jeszcze przejść akceptację u zlecającego właściciela firmy. W takich akurat przypadkach grafik może jedynie złożyć przesłane materiały w całość.
Ostatnio zmieniony czw, 6 kwietnia 2017, 19:12 przez Piotrek J., łącznie zmieniany 1 raz.
jandr
50...74 posty
50...74 posty

Podejrzewam że według takich źródeł i takiej sytuacji, również.
JasiuSz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: JasiuSz »

Witam. A wracając do tego, co potrzebuje kolega MHz-może nadadzą się śruby i nakrętki M 2,5, z łbem walcowym, ocynk, długości różne-niedawno kupiłem takie w Castoramie. Wiem, że różnica jest spora, ale na bezrybiu... Pozdrawiam J.Szatkowski
jandr
50...74 posty
50...74 posty

Dobra bo.... kolega chciał śrubkę kupić....;D

Polecam sklepy ze śrubkami bo to typowe śrubki...
MHz
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: MHz »

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Zamówiłem już poszukiwane śrubki. Niestety walcowe, z takim łbem jak chciałem były niedostępne. Trudno, lepsze to niż nic. Może przy okazji gdzieś się trafią.
Pozdrawiam.
P.