Budowa wzmacniacza audio na GU81

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Re: Budowa wzmacniacza audio na GU81

Post autor: PiotrKrys »

Jeżeli będzie trzeba tworzyć sprzężenie zwrotnie to ta lampa odpada. Nie interesują mnie takie wzmacniacze.
Różowy za niewinność ! :)
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Pawełkomandos »

Piotr pisze:Dodatkowo będzie niezmiernie trudno nawinąć dobry transformator przy takich napięciach i osobnym uzwojeniu dla drugiej siatki, a byłoby to konieczne, gdyż Ua>Ug2.
No tak rzeczywiście, dopiero jak zajrzałem do innej noty katalogowej to jest jasno napisane w rubryce z max wartościami dopuszczalnymi że Us2max=600V.
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

PiotrKrys pisze:Jeżeli będzie trzeba tworzyć sprzężenie zwrotnie to ta lampa odpada. Nie interesują mnie takie wzmacniacze.
No i pozamiatane heheee :lol:
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

To może GM100 Pawle jednak zrobić ?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

lamposz pisze:
tszczesn pisze:
Ta lampa średnio nadaje się do SE, w PP parametry będą lepsze, ale po co komu wzmacniacz o mocy wyjściowej ponad 0.5kW i sprawności 20%?
Myślę że przy odpowiednich warunkach pracy, 1,5kW z tej lampy można by było bez większych problemów wydoić ( PP oczywiście ) .
Bo przy tych mocach i napięciach to PP w klasie AB to jedyne sensowne rozwiązanie, inaczej mamy drogi grzejnik elektryczny :) Ale to już nie audiofilskie się robi, bo to i sprzężenia zwrotne trzeba i PP nie SE, do tego nie klasa A. Triodować ГУ81 nie ma co, bo ze względu na maksymalne Us2 moc maksymalna jeszcze spadnie... Transformator z izolacją na 10kV, odpowiednio dużą indukcyjnością główną a małą rozproszenia też swoje dołoży.

Jak ktoś chce potężniejszy wzmacniacz to audiofilskość naprawdę rozsądniej jest uzyskać za pomocą kilku równolegle połączonych EL34 w PP. No chyba, że bajeranckość wyglądu ГУ81 czy innej 833A jest najważniejsza, to inna kwestia, i nawet ją rozumiem :)
Pawełkomandos pisze:Jeśli do sterowania nieliniowej lampy użyjemy np układu WK zbudowanego na nieliniowej lampie to wyjściowe zniekształcenia nieliniowe będą mniejsze niż w przypadku gdyby do sterowania została zastosowana lampa idealnie liniowa.
W ogólności niestety tak nie jest. Można próbować stosować stopień sterujący nieliniowy "odwrotnie" w stosunku do sterowanego i tą metodą kompensować nieliniowości, ale wymaga to odpowiedniego dopierania typów lamp, punktów pracy a i tak będzie wrażliwe na zużywanie się lamp.
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Tu już na pewno trzeba by było pracować z prądami siatki żeby uzyskać moce jakie Ciebie interesują i zasilanie w okolicach 1500-2000V.
Jak chcesz to rób dostaniesz nawet 300W na wyjściu ale nie wiem czy Twoje pomieszczenie to wytrzyma i głośniki oczywiście. Piecyk będzie o mocy 2kW :)
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

tszczesn pisze:W ogólności niestety tak nie jest. Można próbować stosować stopień sterujący nieliniowy "odwrotnie" w stosunku do sterowanego i tą metodą kompensować nieliniowości, ale wymaga to odpowiedniego dopierania typów lamp, punktów pracy a i tak będzie wrażliwe na zużywanie się lamp.
O tym właśnie pisałem :)
Robiłem wiele prób sterując 6C33C nieliniowymi drajwerami i pomiary wykazywały znaczny spadek THD ale niestety dla każdego diabła sytuacja się zmieniała ze względu na różnice parametrów...
jackie01
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jackie01 »

Pawełkomandos pisze: O tym właśnie pisałem :)
Robiłem wiele prób sterując 6C33C nieliniowymi drajwerami i pomiary wykazywały znaczny spadek THD ale niestety dla każdego diabła sytuacja się zmieniała ze względu na różnice parametrów...
Owszem ale te zmiany nie są znaczne. Pomimo różnych 6S33S w końcówce a identycznym punkcie prac driverów otrzymywałem bardzo zbliżone wyniki THD. Ile udało Ci się uzyskać przy 1W mocy wyjściowej i przy 10W ?
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Spróbuję znaleźć zapisane pomiary wśród stosów kartek, których przybywa i przybywa, testy robiłem we wrześniu 2015 więc nie chcę strzelać żeby nie pisać nieprawdy, ale wyniki były bardzo zachęcające w porównaniu do tego co oferuje 6C33c sterowana liniowo i co jest wg mnie nie do zaakceptowania...
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: przemak »

Rozumiem, że napięcie zasilania 2kV to w dziale dla początkujących? ;)
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

przemak pisze:Rozumiem, że napięcie zasilania 2kV to w dziale dla początkujących? ;)
No pewnie że tak, tak wysokie napięcie bardziej mobilizuje do przemyślenia zasady działania układu w razie jakichś problemów, zamiast używania palca z niewiedzy tak jak to robił mój kolega w pracy jak naprawiał tranzystorowe końcówki mocy :)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Pawełkomandos pisze:Spróbuję znaleźć zapisane pomiary wśród stosów kartek, których przybywa i przybywa, testy robiłem we wrześniu 2015 więc nie chcę strzelać żeby nie pisać nieprawdy, ale wyniki były bardzo zachęcające w porównaniu do tego co oferuje 6C33c sterowana liniowo i co jest wg mnie nie do zaakceptowania...
Tego typu "kompensacja" nie jest "praktyczna". Powody - m.in. wymienione wcześniej różnice parametrów lamp i "pływanie" tych zniekształceń np. w funkcji czasu, temperatury itp. Wydaje mi się, że sens byłby większy, gdyby kompensacja była zrealizowana w formie jakiegoś specjalnego regulatora/układu ze sprzężeniem zwrotnym. Celowo napisałem "specjalnego układu ze sprzężeniem zwrotnym aby odróżnić go od "tradycyjnego ujemnego sprzężenia zwrotnego", które też zmniejsza zniekształcenia :wink:.

Polecam zapoznanie się tego typu rozwiązaniami analizowanymi szczegółowo w tubecad i glassware. Zaznaczam, że przedstawione tam analizy i symulacje - bardzo obiecujące - działające w oparciu o wzajemną kompensację zniekształceń i zakłóceń np. w postaci przydźwięku, próbowałem zrealizować w układzie praktycznym (np. pokazana tam fajna - teoretycznie - metoda zmniejszenia przydźwięku w stopniu SE na 300B przez podanie na jej wejście odwróconego w fazie fragmentu sygnału zakłócającego) w układzie praktycznym sprawdziła się tylko tak sobie :?
To był ten układ (na schemacie nie ma obwodu kompensacji, ale jest taki sam jak opisany w tubecad):
http://www.trioda.com/index.php/pl/gale ... odzie-300b
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

jackie01 pisze:Owszem ale te zmiany nie są znaczne. Pomimo różnych 6S33S w końcówce a identycznym punkcie prac driverów otrzymywałem bardzo zbliżone wyniki THD. Ile udało Ci się uzyskać przy 1W mocy wyjściowej i przy 10W ?
Znalazłem np porównanie dla sterowania liniowego z nieliniowym przy takim samym punkcie pracy 6C33C:
driver liniowy THD=1,75% P=10W
driver nieliniowy THD=0,4% P=10W

Na innej kartce znalazłem pomiar dla nieco wyższego Ra niż typowe 600R dla drivera nieliniowego i dla innej 6C33C:
THD 1,5% dla P=15W
THD 0,85% dla P=10W
THD 0,13% dla P=1W
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

przemak pisze:Rozumiem, że napięcie zasilania 2kV to w dziale dla początkujących? ;)
Czy 1kV czy 2kV , mała różnica . I jedno i drugie kopie.
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

GU81 nie jest przeznaczona dla początkujących. Niech postoi jakiś czas na półce. W międzyczsie można trochę postudiować, np.:
viewtopic.php?f=8&t=30730

Uwaga: na siatkach drugich i siatkach trzecich napięcia są właściwie podane – tak ma być ! - napisałem to w temacie, do którego odsyłam. Zwróćcie na to uwagę. W artykule zamieszczonym w РАДИО № 4 / 2007 problem siatki trzeciej w GU81 jest opisany dokładnie.