Lampy czysto audiofilskie - recenzje

Nic dodać nic ująć

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Lampy czysto audiofilskie - recenzje

Post autor: PiotrKrys »

Jak wiadomo źli krótkofalowcy wykorzystują lampy do swoich nadajników i jest ich coraz mniej przez co ceny wzrastają.

W tym wątku będę przedstawiał ciekawe lampy, które przetestowałem w swoim systemie.
Różowy za niewinność ! :)
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Lampy czysto audiofilskie - recenzje

Post autor: lamposz »

Czuje się urażony kolegi opinią. Po pierwsze lampy, których używają krótkofalowcy raczej nie mają zastosowania w audio - no chyba że ma kolega wzmacniacze do domowego odsłuchu 0,5kW<.
Po drugie to często audiofile nie mają bladego pojęcia o lampach i żonglując nimi bez zastanowienia doprowadzają do ich przedwczesnej śmierci .To rynek lamp został zachwiany przez audiofilii , którzy dosłuchują się różnicy między tymi samymi lampami, ale innych producentów, bądź z 3 mostkami mikowymi albo getterem w innym kształcie ( :mrgreen: :mrgreen: ). Polecam czasami wejść na fora krótkofalarskie, bądź skontaktować się z jakimś sprzedawcą-krótkofalowcem i zapytać ich o ceny lamp. Wtedy zobaczy Kolega , kto tu kogo robi w konia :P
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

lamposz pisze:Czuje się urażony kolegi opinią. Po pierwsze lampy, których używają krótkofalowcy raczej nie mają zastosowania w audio - no chyba że ma kolega wzmacniacze do domowego odsłuchu 0,5kW<.
Po drugie to często audiofile nie mają bladego pojęcia o lampach i żonglując nimi bez zastanowienia doprowadzają do ich przedwczesnej śmierci .To rynek lamp został zachwiany przez audiofilii , którzy dosłuchują się różnicy między tymi samymi lampami, ale innych producentów, bądź z 3 mostkami mikowymi albo getterem w innym kształcie ( :mrgreen: :mrgreen: ). Polecam czasami wejść na fora krótkofalarskie, bądź skontaktować się z jakimś sprzedawcą-krótkofalowcem i zapytać ich o ceny lamp. Wtedy zobaczy Kolega , kto tu kogo robi w konia :P
pierwsze : tak używamy lamp, które używają też krótkofalowcy

drugie : z 833 wychodzi jakieś 120-140w więc do połówki kilowata jeszcze daleko

trzecie : nie rynek lamp został zachwiany przez audiofili , on został przez nas opanowany. Reszta użytkowa lamp to margines.

czwarte : znam bardzo dobrze ceny lamp i myślę, że chciałbyś kupować lampy w tej cenie w której ja kupuje :)

I kto tu kogo robi w konia :) :)
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lamposz »

833 do domowego audio to kpina z konstruktorów tej lampy .
Nawet jeśli m.cz., to tylko klasa AB PP ma tu jakikolwiek sens.
Można wiedzieć jakich to kolega lamp używa ?
Bo 833 od kilkudziesięciu lat nie jest używana praktycznie we wzmacniaczach w.cz.
Kolega narzeka na krótkofalowców , a ja właśnie na audiofilli :D
Chociaż kiedyś na tym skorzystam, sprzedając np 10 NOS AD1 :lol:
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

lamposz pisze:833 do domowego audio to kpina z konstruktorów tej lampy .
Nawet jeśli m.cz., to tylko klasa AB PP ma tu jakikolwiek sens.
Można wiedzieć jakich to kolega lamp używa ?
Bo 833 od kilkudziesięciu lat nie jest używana praktycznie we wzmacniaczach w.cz.
Kolega narzeka na krótkofalowców , a ja właśnie na audiofilli :D
Chociaż kiedyś na tym skorzystam, sprzedając np 10 NOS AD1 :lol:
833 to zacna lampa do zastosowań audio tak samo jak gm70, gu81, gu50 i jeszcze paru innych .

Jeżeli m.cz. to tylko klasa A . AB PP nie ma żadnego sensu.

Ja tam nie narzekam mam tyle lamp, że mogę się nimi rzucać , podobnie jak Ty lamposzu.

Jakich lamp używam ? Dużych triod lub pentod spiętych w triody.
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Pawełkomandos »

lamposz pisze:833 do domowego audio to kpina z konstruktorów tej lampy .
Jest jedna osoba w Polsce która oficjalnie produkuje na tej lampie wzmacniacz SE do domu i nie sądzę Kolego aby kpiła sobie z jakiegokolwiek konstruktora i co więcej jako jedna z niewielu podeszła do tematu naprawdę poważnie i na najwyższym poziomie technicznym czego nie można powiedzieć o wielu innych, którzy prężą się ze swoimi wytworami uważając się za najlepszych.
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

PiotrKrys pisze:Jeżeli m.cz. to tylko klasa A . AB PP nie ma żadnego sensu.
Klasa A może być w SE i w PP, a co do sensu to PP też może fajnie brzmieć, inaczej ale to jest właśnie fajne w tym wszystkim :)
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Pawełkomandos pisze:
PiotrKrys pisze:Jeżeli m.cz. to tylko klasa A . AB PP nie ma żadnego sensu.
Klasa A może być w SE i w PP, a co do sensu to PP też może fajnie brzmieć, inaczej ale to jest właśnie fajne w tym wszystkim :)
Oczywiście masz rację ! Dziękuję za doprecyzowanie.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Pawełkomandos pisze:Jest jedna osoba w Polsce która oficjalnie produkuje na tej lampie wzmacniacz SE do domu i nie sądzę Kolego aby kpiła sobie z jakiegokolwiek konstruktora i co więcej jako jedna z niewielu podeszła do tematu naprawdę poważnie i na najwyższym poziomie technicznym czego nie można powiedzieć o wielu innych, którzy prężą się ze swoimi wytworami uważając się za najlepszych.
A możesz zapodać jakieś linka? Z chęcią obejrzałbym wzmacniacz do domu na takim potworze.
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

tszczesn pisze:
Pawełkomandos pisze:Jest jedna osoba w Polsce która oficjalnie produkuje na tej lampie wzmacniacz SE do domu i nie sądzę Kolego aby kpiła sobie z jakiegokolwiek konstruktora i co więcej jako jedna z niewielu podeszła do tematu naprawdę poważnie i na najwyższym poziomie technicznym czego nie można powiedzieć o wielu innych, którzy prężą się ze swoimi wytworami uważając się za najlepszych.
A możesz zapodać jakieś linka? Z chęcią obejrzałbym wzmacniacz do domu na takim potworze.
Amplifon set140
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

tszczesn pisze:
Trochę mnie zaskoczyło to pytanie Kolegi, myślałem że każdy kto ma choć trochę wspólnego z lampami czy audio widział wzmacniacz naszego najbardziej znanego producenta wzmacniaczy lampowych :)
oto on: http://annasound.de/amplifon-set-140/
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Tu jest jeszcze bardziej zakręcona konstrukcja :

http://www.audiopowerlabs.com/833tnt-mo ... amplifier/

A tu potwór na stc4212

http://www.monoandstereo.com/2017/02/ta ... e-end.html
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Wzmacniacz z pierwszego linku mi osobiście nie podoba się, wolę coś co wygląda bardziej klasycznie :)
Po paśmie które tam jest podane widzę że transformatory głośnikowe tam zastosowane nie są za ciekawe, prawie jak by zostały namotane przez naszego Mistrza z Olsztyna :lol:
Awatar użytkownika
PiotrKrys
125...249 postów
125...249 postów

Pawełkomandos pisze:Wzmacniacz z pierwszego linku mi osobiście nie podoba się, wolę coś co wygląda bardziej klasycznie :)
Po paśmie które tam jest podane widzę że transformatory głośnikowe tam zastosowane nie są za ciekawe, prawie jak by zostały namotane przez naszego Mistrza z Olsztyna :lol:

To prawda ale wygląd to sprawa subiektywna , zazwyczaj :lol:

Mistrzu z Olsztyna przeca nawija dla największych :)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Dziwny on jest. Wygląda bardziej jak spawarka a nie wzmacniacz, mi się nie podoba, ale to kwestia gustu. W każdym razie przy tych napięciach jakie tam występują to jestem ciekawy konstrukcji transformatora głośnikowego - wymogi na izolację są duże, co oznacza duże odstępy w uzwojeniach, czyli duże indukcyjności rozproszenia, czyli nędzne pasmo od góry. NO i przy tych mocach to bym się nie bawił w klasę A, bo grzejnik straszny wychodzi, zwłaszcza, że nie przez cały czas pracuje się z pełną mocą, a pobór mocy z sieci jest zawsze stały...