Lampy czysto audiofilskie - recenzje
Moderator: gsmok
-
- 125...249 postów
Lampy czysto audiofilskie - recenzje
Jak wiadomo źli krótkofalowcy wykorzystują lampy do swoich nadajników i jest ich coraz mniej przez co ceny wzrastają.
W tym wątku będę przedstawiał ciekawe lampy, które przetestowałem w swoim systemie.
W tym wątku będę przedstawiał ciekawe lampy, które przetestowałem w swoim systemie.
Różowy za niewinność ! 

-
- 625...1249 postów
Re: Lampy czysto audiofilskie - recenzje
Czuje się urażony kolegi opinią. Po pierwsze lampy, których używają krótkofalowcy raczej nie mają zastosowania w audio - no chyba że ma kolega wzmacniacze do domowego odsłuchu 0,5kW<.
Po drugie to często audiofile nie mają bladego pojęcia o lampach i żonglując nimi bez zastanowienia doprowadzają do ich przedwczesnej śmierci .To rynek lamp został zachwiany przez audiofilii , którzy dosłuchują się różnicy między tymi samymi lampami, ale innych producentów, bądź z 3 mostkami mikowymi albo getterem w innym kształcie (
). Polecam czasami wejść na fora krótkofalarskie, bądź skontaktować się z jakimś sprzedawcą-krótkofalowcem i zapytać ich o ceny lamp. Wtedy zobaczy Kolega , kto tu kogo robi w konia 
Po drugie to często audiofile nie mają bladego pojęcia o lampach i żonglując nimi bez zastanowienia doprowadzają do ich przedwczesnej śmierci .To rynek lamp został zachwiany przez audiofilii , którzy dosłuchują się różnicy między tymi samymi lampami, ale innych producentów, bądź z 3 mostkami mikowymi albo getterem w innym kształcie (

Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Pozdrawiam Andrzej
-
- 125...249 postów
pierwsze : tak używamy lamp, które używają też krótkofalowcylamposz pisze:Czuje się urażony kolegi opinią. Po pierwsze lampy, których używają krótkofalowcy raczej nie mają zastosowania w audio - no chyba że ma kolega wzmacniacze do domowego odsłuchu 0,5kW<.
Po drugie to często audiofile nie mają bladego pojęcia o lampach i żonglując nimi bez zastanowienia doprowadzają do ich przedwczesnej śmierci .To rynek lamp został zachwiany przez audiofilii , którzy dosłuchują się różnicy między tymi samymi lampami, ale innych producentów, bądź z 3 mostkami mikowymi albo getterem w innym kształcie (![]()
). Polecam czasami wejść na fora krótkofalarskie, bądź skontaktować się z jakimś sprzedawcą-krótkofalowcem i zapytać ich o ceny lamp. Wtedy zobaczy Kolega , kto tu kogo robi w konia
drugie : z 833 wychodzi jakieś 120-140w więc do połówki kilowata jeszcze daleko
trzecie : nie rynek lamp został zachwiany przez audiofili , on został przez nas opanowany. Reszta użytkowa lamp to margines.
czwarte : znam bardzo dobrze ceny lamp i myślę, że chciałbyś kupować lampy w tej cenie w której ja kupuje

I kto tu kogo robi w konia

Różowy za niewinność ! 

-
- 625...1249 postów
833 do domowego audio to kpina z konstruktorów tej lampy .
Nawet jeśli m.cz., to tylko klasa AB PP ma tu jakikolwiek sens.
Można wiedzieć jakich to kolega lamp używa ?
Bo 833 od kilkudziesięciu lat nie jest używana praktycznie we wzmacniaczach w.cz.
Kolega narzeka na krótkofalowców , a ja właśnie na audiofilli
Chociaż kiedyś na tym skorzystam, sprzedając np 10 NOS AD1
Bo 833 od kilkudziesięciu lat nie jest używana praktycznie we wzmacniaczach w.cz.
Kolega narzeka na krótkofalowców , a ja właśnie na audiofilli

Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Pozdrawiam Andrzej
Pozdrawiam Andrzej
-
- 125...249 postów
833 to zacna lampa do zastosowań audio tak samo jak gm70, gu81, gu50 i jeszcze paru innych .lamposz pisze:833 do domowego audio to kpina z konstruktorów tej lampy .
Kolega narzeka na krótkofalowców , a ja właśnie na audiofilli![]()
Jeżeli m.cz. to tylko klasa A . AB PP nie ma żadnego sensu.
Ja tam nie narzekam mam tyle lamp, że mogę się nimi rzucać , podobnie jak Ty lamposzu.
Jakich lamp używam ? Dużych triod lub pentod spiętych w triody.
Różowy za niewinność ! 

-
- 125...249 postów
Jest jedna osoba w Polsce która oficjalnie produkuje na tej lampie wzmacniacz SE do domu i nie sądzę Kolego aby kpiła sobie z jakiegokolwiek konstruktora i co więcej jako jedna z niewielu podeszła do tematu naprawdę poważnie i na najwyższym poziomie technicznym czego nie można powiedzieć o wielu innych, którzy prężą się ze swoimi wytworami uważając się za najlepszych.lamposz pisze:833 do domowego audio to kpina z konstruktorów tej lampy .
-
- 125...249 postów
Klasa A może być w SE i w PP, a co do sensu to PP też może fajnie brzmieć, inaczej ale to jest właśnie fajne w tym wszystkimPiotrKrys pisze:Jeżeli m.cz. to tylko klasa A . AB PP nie ma żadnego sensu.

-
- 125...249 postów
Oczywiście masz rację ! Dziękuję za doprecyzowanie.Pawełkomandos pisze:Klasa A może być w SE i w PP, a co do sensu to PP też może fajnie brzmieć, inaczej ale to jest właśnie fajne w tym wszystkimPiotrKrys pisze:Jeżeli m.cz. to tylko klasa A . AB PP nie ma żadnego sensu.
Różowy za niewinność ! 

-
- moderator
A możesz zapodać jakieś linka? Z chęcią obejrzałbym wzmacniacz do domu na takim potworze.Pawełkomandos pisze:Jest jedna osoba w Polsce która oficjalnie produkuje na tej lampie wzmacniacz SE do domu i nie sądzę Kolego aby kpiła sobie z jakiegokolwiek konstruktora i co więcej jako jedna z niewielu podeszła do tematu naprawdę poważnie i na najwyższym poziomie technicznym czego nie można powiedzieć o wielu innych, którzy prężą się ze swoimi wytworami uważając się za najlepszych.
-
- 125...249 postów
Amplifon set140tszczesn pisze:A możesz zapodać jakieś linka? Z chęcią obejrzałbym wzmacniacz do domu na takim potworze.Pawełkomandos pisze:Jest jedna osoba w Polsce która oficjalnie produkuje na tej lampie wzmacniacz SE do domu i nie sądzę Kolego aby kpiła sobie z jakiegokolwiek konstruktora i co więcej jako jedna z niewielu podeszła do tematu naprawdę poważnie i na najwyższym poziomie technicznym czego nie można powiedzieć o wielu innych, którzy prężą się ze swoimi wytworami uważając się za najlepszych.
Różowy za niewinność ! 

-
- 125...249 postów
Trochę mnie zaskoczyło to pytanie Kolegi, myślałem że każdy kto ma choć trochę wspólnego z lampami czy audio widział wzmacniacz naszego najbardziej znanego producenta wzmacniaczy lampowychtszczesn pisze:A możesz zapodać jakieś linka? Z chęcią obejrzałbym wzmacniacz do domu na takim potworze.Pawełkomandos pisze:Jest jedna osoba w Polsce która oficjalnie produkuje na tej lampie wzmacniacz SE do domu i nie sądzę Kolego aby kpiła sobie z jakiegokolwiek konstruktora i co więcej jako jedna z niewielu podeszła do tematu naprawdę poważnie i na najwyższym poziomie technicznym czego nie można powiedzieć o wielu innych, którzy prężą się ze swoimi wytworami uważając się za najlepszych.

oto on: http://annasound.de/amplifon-set-140/
-
- 125...249 postów
Tu jest jeszcze bardziej zakręcona konstrukcja :
http://www.audiopowerlabs.com/833tnt-mo ... amplifier/
A tu potwór na stc4212
http://www.monoandstereo.com/2017/02/ta ... e-end.html
http://www.audiopowerlabs.com/833tnt-mo ... amplifier/
A tu potwór na stc4212
http://www.monoandstereo.com/2017/02/ta ... e-end.html
Różowy za niewinność ! 

-
- 125...249 postów
Wzmacniacz z pierwszego linku mi osobiście nie podoba się, wolę coś co wygląda bardziej klasycznie
Po paśmie które tam jest podane widzę że transformatory głośnikowe tam zastosowane nie są za ciekawe, prawie jak by zostały namotane przez naszego Mistrza z Olsztyna

Po paśmie które tam jest podane widzę że transformatory głośnikowe tam zastosowane nie są za ciekawe, prawie jak by zostały namotane przez naszego Mistrza z Olsztyna

-
- 125...249 postów
Pawełkomandos pisze:Wzmacniacz z pierwszego linku mi osobiście nie podoba się, wolę coś co wygląda bardziej klasycznie![]()
To prawda ale wygląd to sprawa subiektywna , zazwyczaj

Mistrzu z Olsztyna przeca nawija dla największych

Różowy za niewinność ! 

-
- moderator
Dziwny on jest. Wygląda bardziej jak spawarka a nie wzmacniacz, mi się nie podoba, ale to kwestia gustu. W każdym razie przy tych napięciach jakie tam występują to jestem ciekawy konstrukcji transformatora głośnikowego - wymogi na izolację są duże, co oznacza duże odstępy w uzwojeniach, czyli duże indukcyjności rozproszenia, czyli nędzne pasmo od góry. NO i przy tych mocach to bym się nie bawił w klasę A, bo grzejnik straszny wychodzi, zwłaszcza, że nie przez cały czas pracuje się z pełną mocą, a pobór mocy z sieci jest zawsze stały...