No i Kosmos 97B też ruczył. Więc komplecik z 1939 roku: Philips 4-39B, Kosmos K97B i Korona 69B jest sprawny
Z 97B jest mały problem, bo dżwięk jest trochę chrapliwy ( najbardziej to słychać na falach krótkich) .
Sprzęgający C-28 podmieniony, C-32 odłączony. Co może odpowiedać za chrapliwy dźwięk ?? Czy kondensatory C30 i C31 ( po 400pf) mogą dawać taki efekt?
salicjonał pisze:Nie jest to wina kondensatorów, zapewne lampa głośnikowa ma słabą emisję.
Lampę sprawdziłam w innym radioodbiorniku- jest sprawna...Podejrzewam rozstrojenie pośredniej. Na krótkich bardzo dziwnie się stroi.. Zero jedynkowo. Stacja jest dokładnie w jednym punkcie minimalne przesunięcie powoduje zanik odbioru.
zagore1 pisze:Powiedzcie mi: do AB2 dolutoduję diodę germanową... i wkładam do K97B. Jaki efekt??
No i przerobiłem AB2 na KB2 Działa bez problemu. Wygląda jak oryginał no i nic nie ingerowałem w chassis. ( bo ktoś mi sugerował abym tę diodę przylutował do wyprowadzeń podstawki KB2 od spodu chassis)
Tak planuję zrobić połączenia gniazda do którego będzie włożona SO257 z podstawką bocznostycznikową , która pójdzie do gniazda KL4…
Niby wszystko jasne ale…. :
- czy dobrze zrobiłem zwierając razem w lampie SO257 wyprowadzenia 1 – 2 – 3?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No i "gra" Aczkolwiek głośnością nie powala... No ale na niej anodowe powinno mieć 200V a ja mam 100V. Ale malutki sukcesik jest ( dzisiaj to już drugi )