Testy audiofilskich kabli zasilających

Nic dodać nic ująć

Moderator: gsmok

szaza

Re: Testy audiofilskich kabli zasilających

Post autor: szaza »

salicjonał pisze:Dyskutujesz na idiotyczny temat. Lampy się nie różnią i tyle.
Tak , tak to już czytałem :)

A kondensatory też się nie różnią/nie wprowadzają zmian/nie grają ? :)
Ostatnio zmieniony pt, 3 marca 2017, 20:38 przez szaza, łącznie zmieniany 1 raz.
szaza

sebass pisze: Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.
Dokładnie, lampy wmieszaliśmy w temat ogólny :)
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: slawekmod »

Rozstaw kolumn 3,2m, odległość do słuchacza podobna, skręcone tak żeby osie głośników krzyżowały się w miejscu którym usadzam swoją d.... . W tym mieszkaniu nie da się inaczej. Ale spoko, przez ostatnie 7 lat zmieniałem miejsce zamieszkania 5 razy więc w następnym miejscu będzie może lepiej.

Co do lamp, sam widzisz że moje 3 sztuki w tym dwie używane nie różnią się zasadniczo w parametrach.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
szaza

slawekmod pisze:Rozstaw kolumn 3,2m, odległość do słuchacza podobna, skręcone tak żeby osie głośników krzyżowały się w miejscu którym usadzam swoją d.... . W tym mieszkaniu nie da się inaczej. Ale spoko, przez ostatnie 7 lat zmieniałem miejsce zamieszkania 5 razy więc w następnym miejscu będzie może lepiej.

Co do lamp, sam widzisz że moje 3 sztuki w tym dwie używane nie różnią się zasadniczo w parametrach.
Ile metrów ma pomieszczenie ?
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

może z 18m2 ale akustyki się w nim nie doszukuj, przynajmniej przed przemeblowaniem. Wracajmy do tematu.
szaza

slawekmod pisze:może z 18m2 ale akustyki się w nim nie doszukuj, przynajmniej przed przemeblowaniem. Wracajmy do tematu.
Chyba za szeroko masz te kolumny , no mniejsza sam ustawiałeś.

Słuchaj odpal siebie Watersa

https://www.youtube.com/watch?v=7OysMNY1SBE

i opisz mi na której godzinie u Ciebie szczeka pies i jeszcze co tam słyszysz ciekawego.

Godzina to tak , że po między kolumnami jest 12 :)

To prosty test bo nagranie nie wymaga wielkiego skupienia -qsound.
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Dziś na pewno tego nie sprawdzę, może jutro albo w niedzielę. Laptop nie nadaje się jako źródło dźwięku.
szaza

slawekmod pisze:Dziś na pewno tego nie sprawdzę, może jutro albo w niedzielę. Laptop nie nadaje się jako źródło dźwięku.
To prawda. Daj znać. Ja będę u siebie równocześnie sprawdzał. Pozdro
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: przemak »

szaza pisze:Słuchaj odpal siebie Watersa

https://www.youtube.com/watch?v=7OysMNY1SBE

i opisz mi na której godzinie u Ciebie szczeka pies i jeszcze co tam słyszysz ciekawego.

Godzina to tak , że po między kolumnami jest 12 :)

To prosty test bo nagranie nie wymaga wielkiego skupienia -qsound.
To nie jest prosty test, a raczej nie jest to żaden test systemu tylko raczej zdolności poetyckich. Szczekanie, różne efekty i potem ta gadka główna są zrobione jakimś "spatializerem" czy czymś takim i w rezultacie nie są w fazie. W związku z tym opisanie miejsca, w którym znajdują się w panoramie jest niemożliwe, bo to zależy nie od możliwości systemu tylko od słuchacza i jego zdolności przekazania tego, że nie da się określić kierunku ;) Krótko mówiąc - manipulacja.
szaza

przemak pisze: To nie jest prosty test, a raczej nie jest to żaden test systemu tylko raczej zdolności poetyckich. Szczekanie, różne efekty i potem ta gadka główna są zrobione jakimś "spatializerem" czy czymś takim i w rezultacie nie są w fazie. W związku z tym opisanie miejsca, w którym znajdują się w panoramie jest niemożliwe, bo to zależy nie od możliwości systemu tylko od słuchacza i jego zdolności przekazania tego, że nie da się określić kierunku ;) Krótko mówiąc - manipulacja.
Co Ty za głupoty opowiadasz.

Później przejdziemy na nagranie nagrane standardowo.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

szaza pisze:
przemak pisze: To nie jest prosty test, a raczej nie jest to żaden test systemu tylko raczej zdolności poetyckich. Szczekanie, różne efekty i potem ta gadka główna są zrobione jakimś "spatializerem" czy czymś takim i w rezultacie nie są w fazie. W związku z tym opisanie miejsca, w którym znajdują się w panoramie jest niemożliwe, bo to zależy nie od możliwości systemu tylko od słuchacza i jego zdolności przekazania tego, że nie da się określić kierunku ;) Krótko mówiąc - manipulacja.
Co Ty za głupoty opowiadasz.

Później przejdziemy na nagranie nagrane standardowo.
Gadka faceta wygląda tak:
gadka.jpg
dla Ciebie to głupoty, dla mnie przeciwfaza. Określenie kierunku jest niemożliwe, bo go nie ma.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
szaza

przemak pisze:
dla Ciebie to głupoty, dla mnie przeciwfaza. Określenie kierunku jest niemożliwe, bo go nie ma.
Nie kompromituj się. Tym wpisem straciłeś wiarygodność a podobno tyle wzmacniaczy odsłuchiwałeś.....

Płyta jest nagrana w przeciwfazie co nie zmienia faktu możliwości lokalizacji efektów , możliwości dość szczegółowej.

Nagranie stare jak świat.

7 osób jest na forum a dokładnie cztery w tym wątku , z tego dwóch moderatorów. Mamy siłę :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

A zaczynała się dyskusja na odpowiednim poziomie kultury i klops. Spróbujcie jeszcze raz Panowie - tym razem spokojnie. Przy okazji - jakie parametry sygnału określają lokalizację pozornego źródła dźwięku?
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Damy radę na spokojnie ;) Ponieważ straciłem wiarygodność, @szaza pomoże mi ją odzyskać wskazując, przy założeniu, że środek to godzina 12, kierunek z jakiego dochodzi załączony sinus ;)
kierunek.mp3
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
szaza

gsmok pisze:A zaczynała się dyskusja na odpowiednim poziomie kultury i klops. Spróbujcie jeszcze raz Panowie - tym razem spokojnie.
Będę się starał. Dopiero wychodzę z pod ostrzału :)
gsmok pisze:Przy okazji - jakie parametry sygnału określają lokalizację pozornego źródła dźwięku?
Ciekawe pytanie. Na scenę wpływa wiele czynników. Moimi słowami mogę powiedzieć że barwa dźwięku , jego charakter jest bardzo ważny , gdyż "zamulone" ciemne systemy tracą scenę.