Testy audiofilskich kabli zasilających

Nic dodać nic ująć

Moderator: gsmok

szaza

Re: Testy audiofilskich kabli zasilających

Post autor: szaza »

Paczący kot pisze: Dlaczego tak się nie da ?
Używam jednej lampy na kanał. Potrzebuje dwóch.
Ostatnio zmieniony czw, 2 marca 2017, 19:51 przez szaza, łącznie zmieniany 1 raz.
szaza

Janusz pisze: I jeszcze jedna kwestia, już bezpośrednio związana z wpisem @szaza o pomiarach mostkiem RLC.
Chcę zapytać, na czym poległ ten mostek?

A co z okablowaniem wewnątrz komponentów audio: ścieżkami, końcówkami elementów, własnościami laminatu itd. Sądzę, że mogą stanowić przynajmniej 20% długości kabla sygnałowego, a więc ich wpływ powinien być zauważalny. Jak tu wygląda sprawa, co montują producenci wewnątrz klocków?
Przepraszam, nie ustrzegłem się błędu. Oczywiście chodziło o miernik rlc.

W swoich konstrukcjach dbam o okablowanie wewnętrzne , zazwyczaj stosuje miedz lub miedz z dodatkiem srebra.
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

szaza pisze:
Janusz pisze: I jeszcze jedna kwestia, już bezpośrednio związana z wpisem @szaza o pomiarach mostkiem RLC.
Chcę zapytać, na czym poległ ten mostek?

A co z okablowaniem wewnątrz komponentów audio: ścieżkami, końcówkami elementów, własnościami laminatu itd. Sądzę, że mogą stanowić przynajmniej 20% długości kabla sygnałowego, a więc ich wpływ powinien być zauważalny. Jak tu wygląda sprawa, co montują producenci wewnątrz klocków?
Przepraszam, nie ustrzegłem się błędu. Oczywiście chodziło o miernik rlc.

W swoich konstrukcjach dbam o okablowanie wewnętrzne , zazwyczaj stosuje miedz lub miedz z dodatkiem srebra.
Okablowanie to istotna część urządzenia, choć nieraz niedoceniana.
Ponawiam pytanie o problemy z miernikiem RLC.
785mm
szaza

Janusz pisze: Ponawiam pytanie o problemy z miernikiem RLC.
Wiesz, nie wiem dokładnie o co pytasz. Testowałem interkonekty ( same przewody ) na zmiany rlc dla rożnych rodzajów ( firm ) . Różnice są pomijalne małe.
Ostatnio zmieniony czw, 2 marca 2017, 19:59 przez szaza, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Paczący kot »

szaza pisze:
Paczący kot pisze: Dlaczego tak się nie da ?
Używam jednej lampy na kanał. Potrzebuje dwóch.
Jedna do porównania w zupełności wystarczy , nawet lepiej będzie słychać ewentualne różnice z drugim kanałem .
Mało tego możesz np. podać sygnał mono na wejścia obu kanałów i obserwować na oscyloskopie dwukanałowym różnice w sygnałach wyjściowych.
Co ja pacze ?
szaza

Paczący kot pisze: Jedna do porównania w zupełności wystarczy , nawet lepiej będzie słychać ewentualne różnice z drugim kanałem .
Mało tego możesz np. podać sygnał mono na wejścia obu kanałów i obserwować na oscyloskopie dwukanałowym różnice w sygnałach wyjściowych.
Wiesz co to jest "scena" ? Daj mi spokój z jedną lampą i sygnałem mono .....

Muszę mieć dwie lampy, sam sobie je pomierzę.
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

szaza pisze:
Janusz pisze: Ponawiam pytanie o problemy z miernikiem RLC.
Wiesz, nie wiem dokładnie o co pytasz. Testowałem interkonekty ( same przewody ) na zmiany rlc dla rożnych rodzajów ( firm ) . Różnice są pomijalne małe.
Dzieki za odpowiedź, a pytanie zadałem w związku z tym wpisem:
szaza pisze:1. Kabli nie pomierzysz zwykłym sprzętem - do tego celu kupiłem sobie profesjonalny mostek rlc i nie dał rady.
A jakie ten miernik był w stanie przeprowadzić pomiary?
Może coś więcej o warunkach?
785mm
szaza

Tak się zastanawiam czy może lepiej zmienić nazwę z kącik audiofilski na hejt audiofilski :) :)
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

szaza pisze:
Wiesz co to jest "scena" ? Daj mi spokój z jedną lampą i sygnałem mono .....

Muszę mieć dwie lampy, sam sobie je pomierzę.
Wiem co to jest scena , nie wiem tylko jak się ją mierzy (łokciem ?) , chętnie dowiem się czegoś więcej o pomiarach tejże .
W jaki sposób chcesz znaleźć różnice pomiędzy lampami różnych producentów ? Mierząc lampy tego samego producenta ?
Jeżeli uważasz , że podanie sygnału mono ( lub sinusoidy , prostokąta , trójkąta z generatora ) na oba wejścia i obserwacja ewentualnych różnic na wyjściach ( np. w zniekształceniach , stosunku sygnał/szum itp ) jest złą metodą to jaka w/g Ciebie będzie lepsza ?
Co ja pacze ?
szaza

Paczący kot pisze: Wiem co to jest scena , nie wiem tylko jak się ją mierzy (łokciem ?) , chętnie dowiem się czegoś więcej o pomiarach tejże .
Po tym wpisie w wątku audiofilskim , kończę z Tobą rozmowę o audio jako takim. Jeżeli otworzą dział ośla łączka audio bardzo chętnie wrócę do rozmowy.
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

szaza pisze: Jeżeli otworzą dział ośla łączka audio bardzo chętnie wrócę do rozmowy.
Jest dział dla początkujących, ale nie wiem czy dla Ciebie nawet tam byłoby miejsce. To jest forum techniczne a nie ezoteryczne. Zresztą wróżbita Maciej niedawno został przymknięty za audio, przepraszam, pedo filstwo.
Awatar użytkownika
Paczący kot
375...499 postów
375...499 postów

szaza pisze:
Po tym wpisie w wątku audiofilskim , kończę z Tobą rozmowę o audio jako takim. Jeżeli otworzą dział ośla łączka audio bardzo chętnie wrócę do rozmowy.
Jest taki dział , to lampy dla początkujących .

W dalszym ciągu czekam na merytoryczną odpowiedź jak chcesz porównać ze sobą lampy różnych producentów i wykazać pomiędzy nimi różnice . Sygnał audio to prąd elektryczny czyli uporządkowany ruch elektronów , to co jest słyszalne jest też mierzalne.
Co ja pacze ?
szaza

Paczący kot pisze: W dalszym ciągu czekam na merytoryczną odpowiedź jak chcesz porównać ze sobą lampy różnych producentów i wykazać pomiędzy nimi różnice .
Na słuch oczywiście.
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

Może na wzrok? Albo dotyk?
A kto zabroni!
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: tuxcnc »

szaza pisze:Na słuch oczywiście.
Czy masz na swój słuch jakiś certyfikat ?
Dlaczego mam uwierzyć w pomiar narzędziem o wątpliwej rzetelności ?