Testy audiofilskich kabli zasilających

Nic dodać nic ująć

Moderator: gsmok

Brencik_

Re: Testy audiofilskich kabli zasilających

Post autor: Brencik_ »

szaza pisze:
Paczący kot pisze: Czytaj z uwagą , napisałem E88CC .
Mogę je z philipsami sq e88cc sprawdzić, tylko potrzebuje trochę czasu.
Mniej czasu to zajmie niż bicie piany na tym forum. Ale pewnie nie masz czasu, bo trzeba pisać przecież :D
No i na czym to sprawdzenia mogło by w twoim przypadku polegać? Wymienisz lampę i co? Powiesz że ta czy owa jest lepsza bo coś tam. Bo tak a my to się nie znamy bo co tam pomiary przecież ty SŁYSZYSZ i koniec!
Super porównanie.
szaza

Post autor: szaza »

Brencik_ pisze: Mniej czasu to zajmie niż bicie piany na tym forum. Ale pewnie nie masz czasu, bo trzeba pisać przecież :D
No i na czym to sprawdzenia mogło by w twoim przypadku polegać? Wymienisz lampę i co? Powiesz że ta czy owa jest lepsza bo coś tam. Bo tak a my to się nie znamy bo co tam pomiary przecież ty SŁYSZYSZ i koniec!
Super porównanie.
Porównam dla siebie nie dla Ciebie. Ty jeszcze musisz się troszkę osłuchać by móc z Tobą sensownie rozmawiać.

Pozdrowienia
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: tuxcnc »

szaza pisze:Ty jeszcze musisz się troszkę osłuchać by móc z Tobą sensownie rozmawiać.
Aby pomiar był rzetelny należy użyć rzetelnego miernika. Taki miernik mierzy się i kalibruje miernikiem lepszej klasy i dopiero wtedy można przyjąć, że jest rzetelny i ma określoną dokładność.
Krótko mówiąc, dopóki twój słuch nie zostanie wiarygodnie pomierzony, nie może on służyć za narzędzie pomiarowe.
Rozumiesz ?
szaza

tuxcnc pisze:Aby pomiar był rzetelny należy użyć rzetelnego miernika. Taki miernik mierzy się i kalibruje miernikiem lepszej klasy i dopiero wtedy można przyjąć, że jest rzetelny i ma określoną dokładność.
Krótko mówiąc, dopóki twój słuch nie zostanie wiarygodnie pomierzony, nie może on służyć za narzędzie pomiarowe.
Rozumiesz ?
Jak również nie można wypowiadać się na temat braku różnic w dźwięku nie mierząc wszystkich zadanych parametrów. Kto wykonuje rzetelne pomiary ?

Pomiar pasma przenoszenia to pryszcz.
Brencik_

Post autor: Brencik_ »

szaza pisze:
Dla nas tak dla ciebie to pewnie dramat skoro nawet
szaza pisze:
podmiana lamp wymaga cudów w postaci sporej ilości czasu to co dopiero pomiary. Tu trzeba mieć nie tylko czas ale i wiedzę i sprzęt.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Brencik_ pisze:
szaza pisze:
Paczący kot pisze: Czytaj z uwagą , napisałem E88CC .
Mniej czasu to zajmie niż bicie piany na tym forum. Ale pewnie nie masz czasu, bo trzeba pisać przecież :D
Super porównanie.
Szaza ma prawo porównać lampy i ma prawo podzielić się z nami swoją opinią. Ja jestem jej ciekaw. Nie wiem dlaczego chcesz być cenzorem, który mi to uniemożliwi. POWTARZAM... POWTARZAM... POWTARZAM (x1000) - nie masz obowiązku czytać jego opinii. Możesz je oczywiście przeczytać i odnieść się do wyników. Nie polecam natomiast stosowania krytyki zanim nastąpiło krytykowane wydarzenie.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
tuxcnc
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: tuxcnc »

szaza pisze:Jak również nie można wypowiadać się na temat braku różnic w dźwięku nie mierząc wszystkich zadanych parametrów. Kto wykonuje rzetelne pomiary ?
Pomiar rzetelny, to znaczy wiarygodny. Jeśli zmierzysz średnicę lampy suwmiarką Mitutoyo, to taki pomiar będzie rzetelny i nie ma zupełnie znaczenia czy jeszcze cokolwiek innego zmierzysz. Pomiar lampy suwmiarką oczywiście nic nie mówi o jej parametrach elektrycznych i trzeba mieć tego świadomość.
Wracając do odsłuchów, to jeśli ktoś usłyszy sto czy tysiąc próbek dźwięku i prawidłowo poda ich parametry, to uznam że można mu zaufać.
Nie zaufam komuś, kto twierdzi że słyszy, ale nie zgadza się poddać obiektywnemu badaniu jego słuchu.
A już kompletnym debilizmem jest proponowanie mi, żebym ja posłuchał, bo ja jestem głuchy i moje wrażenia nie będą dowodem na nic.
szaza

tuxcnc pisze: A już kompletnym debilizmem jest proponowanie mi, żebym ja posłuchał, bo ja jestem głuchy i moje wrażenia nie będą dowodem na nic.
:lol:

Wyluzujcie, życie ciągle zaskakuje , więc życzę wam nowych doznań. Audiofilskich ! :)
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Pawełkomandos »

tuxcnc pisze:Nie zaufam komuś, kto twierdzi że słyszy, ale nie zgadza się poddać obiektywnemu badaniu jego słuchu.
Zaufania to szukaj raczej u swojej partnerki/partnera a nie w wypowiedziach kolegów z forum, którzy opisują swoje subiektywne odczucia.
tuxcnc pisze: A już kompletnym debilizmem jest proponowanie mi, żebym ja posłuchał, bo ja jestem głuchy i moje wrażenia nie będą dowodem na nic.
Żadnego debilizmu w tym nie mogę się doszukać... Ja też jestem głuchy ale bardziej mi wzmacniacz brzmi jak wstawię zamiast zwykłych 6H8C takie 6N8S produkcji ZWLE z lat 50, mają takie fajne dziurki w anodzie :lol: i bardzo fajnie wyglądają a to zmienia już całkowicie odbiór muzyki...
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: slawekmod »

szaza pisze:.....Jak również nie można wypowiadać się na temat braku różnic w dźwięku nie mierząc wszystkich zadanych parametrów. Kto wykonuje rzetelne pomiary ?

Chyba wywołano mnie to tablicy to odpowiem.
Otóż zrobiłem porównanie lamp trzech producentów na sprzęcie który posiadam w identycznych warunkach pomiarowych, w tym przypadku wzmacniacz SE EL84 który mam akurat na warsztacie. Porównanie jak sama nazwa wskazuje ma na celu stwierdzenie podobieństw i różnic w porównywanych egzemplarzach. I to zostało zrobione. Nie wiem jaki to parametr miałby być jeszcze byc porównany , może jakość szkła? Mimo że mój sposób jest prostacki to jednak pokazuje że lampy są niemal identyczne a poziom THD i harmonicznych jednakowy.
Rozumiem że gdyby w każdej lampie poziom THD i harmonicznych różnił się o kilka procent byłbym skłonny nawet uwierzyć w różne brzmienie ale przy takich wynikach pisanie że są jeszcze inne ukryte parametry które wpływają na dźwięk brzmią niemal jak fantastyka. Różnice w pojemnościach międzyelektrodowych powinny wpłynąć na pomiar a skoro nie wpływają to oznacza że przy tych częstotliwościach nie mają nic do powiedzenia. Nie wiem co mam jeszcze napisać. Może stosuję zły kabel sieciowy.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
szaza

slawekmod pisze:Może stosuję zły kabel sieciowy.
Z tej całej wypowiedzi ten tekst najbardziej mi się podoba. Tak to musi być wina przewodu zasilającego :)
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

To taki folklor rodem ze strony audiovoodoo...
szaza

slawekmod pisze:To taki folklor rodem ze strony audiovoodoo...
Nie wyciągasz wniosków stawiając ciągle te same tezy. Nic nie gra i tyle.

Kable nie grają, kondensatory nie grają, lampy nie grają :) Może chociaż transformatory głośnikowe Tobie grają ?

A muzyka jest czarno biała .....
Awatar użytkownika
slawekmod
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Kolego, my nadal się nie rozumiemy. Nie masz argumentów odnośnie moich pomiarów porównawczych to piszesz o transformatorach. Tu masz rację, transformator to jeden z głównych elementów mających wpływ na parametry wzmacniacza.
Wszystkie te elementy nie grają, razem tworzą układ który służy do wzmacniania sygnałów elektrycznych.
Wiesz jaka jest różnica w kondensatorach 100nF SCR, Audyn i takim zwykłym polipropylenowym? Żadna, przynajmniej nie widać tego podczas pomiarów. Może jakbym zastosował taki ze złota za 1000 zł to miałbym 0.001% harmonicznych mniej które słyszą tylko audiofile. Odpadam z rozmowy, szkoda czasu. Brak merytorycznych wypowiedzi z Twojej strony.
szaza

slawekmod pisze: Wiesz jaka jest różnica w kondensatorach 100nF SCR, Audyn i takim zwykłym polipropylenowym? Żadna, przynajmniej nie widać tego podczas pomiarów. Może jakbym zastosował taki ze złota za 1000 zł to miałbym 0.001% harmonicznych mniej które słyszą tylko audiofile. Odpadam z rozmowy, szkoda czasu. Brak merytorycznych wypowiedzi z Twojej strony.
Trafiłeś ! Dla ciebie pomiarowo żadna różnica a na odsłuchach 1:1 wychodzą jednak różnice.

Jeżeli rozmowa Cie meczy , skończ w niej uczestniczyć .