tuxcnc pisze:Kable sygnałowe albo słychać, bo są tak kiepskie że zniekształcają sygnał, albo ich nie słychać, bo są wystarczająco dobrze zrobione i dla sygnału są przezroczyste.
Zależy to od parametrów, które są mierzalne nawet dość kiepskim sprzętem pomiarowym, nie zależy natomiast od ceny i zawartości srebra i złota.
Powszechne wśród audiofilów są opinie, że lepiej "brzmią" przewody ładne i drogie, co w sumie nie powinno dziwić, bo to są znane mechanizmy psychologiczne.
Ślepe testy są tak niepopularne, bo pozbawiają elementu psychologicznego i nagle się okazuje, że noname obleśny kabelek za dziesięć złotych "brzmi" porównywalnie z pięknym markowym interkonektem za dziesięć tysięcy, a to psuje całą audiofilską zabawę.
Ja to rozumiem, że to samo jedzenie lepiej smakuje w drogiej restauracji niż w barze mlecznym, więc nie dziwi mnie to, że ktoś woli słuchać sprzętu w który włożył kawałek swojego życia i pół miliona złotych.
Natomiast nigdy nie zgodzę się z robieniem pseudonauki z subiektywnych odczuć.
Skoro przy kabelkach jesteśmy, to kiedyś przewody telefoniczne na słupach były robione z ocynkowanego drutu stalowego. Po prostu przy napięciach i prądach tam płynących okazały się być wystarczające, a od miedzi były nie tylko tańsze, ale też dużo wytrzymalsze mechanicznie. Najzwyczajniej przewodność elektryczna okazała się być parametrem mniej istotnym od wytrzymałości na zerwanie.
Podobnie jest z kabelkiem audio, zupełnie inne parametry decydują o jego jakości niż czystość miedzi czy srebra wyrażona pięcioma miejscami po przecinku ...
Odezwał się specjalista
1. Kabli nie pomierzysz zwykłym sprzętem - do tego celu kupiłem sobie profesjonalny mostek rlc i nie dał rady.
Nigdy nie słyszałem kabli , których nie było słychać

( interkonekty )
2. Do ślepych testów trzeba stworzyć odpowiednie warunki. Nie rozumiem pozycjonowania dźwięku po cenie ( np. interkonektu ) to niewłaściwe podejście do tematu i jak widać nie jesteś obeznany.
Idąc Twoim tokiem myślenia :
a. przetworniki - głośniki - te których charakter słychać są kiepskiej jakości ?
b. kondensatory słychać różnicę - te nie "przezroczyste" są kiepskiej jakości ?
c. lampy ( np. wejściowe ecc82 ) - te nie "przezroczyste" są kiepskiej jakości ?
Wszystko jest kiepskiej jakości a w takim razie które elementy są "przezroczyste" i czemu nie stosuje się tylko tych ?
ps. podważając mój wpis wypadałoby powiedzieć na czym słuchasz bo może jesteś tym jednym z sprzętowych zamulaczy. Fakt tak nic nie słychać.
Pozdrawiam