Pomierzyłem napięcia jakie daje ten "zasilacz". Żarzenie 1,78V a po włączeniu oświetlenia skali spada do 1,64V i radio cichnie, a nawet przestaje odbierać... Anodowe to 116V.
Mam dość dobry zasilacz do Pionierka bateryjnego i planuję nim zasilać radio. Powiedzcie mi czy na chassis ma bbyć plus czy minus żarzenia?
Elektrit Allegro B ( Bateryjny)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Re: Elektrit Allegro B ( Bateryjny)
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 1250...1874 posty
Na chassis daje się minus żarzenia i minus anodowego.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 2500...3124 posty
Przeprowadziłem operację usunięcia ciała obcego - jakim był na chassis "zasilacz". Zostały blizny, czyli dziura po elektrolicie i dwie dziurki po transformatorze. Ale poza tym jest OK..salicjonał pisze:Na chassis daje się minus żarzenia i minus anodowego.
Skrzynką ma już kilka warstw politury, ale do końca politurowania jeszcze daleko. Na razie znalazłem tak na szybko szmatkę na głośnik, trochę sinawa , ale na razie nie mam nic lepszego..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 125...249 postów
Zazdroszczę nabytku.Na skali jest naniesiona stacja BABICE ! Mało osób wie że była taka stacja.
JACEK
-
- 250...374 postów
Wymontuj szprosy ze skrzynki i popraw stan otworu głośnikowego. Na razie nie wygląda to dobrze, a typ radia zobowiązuje...
-
- 2500...3124 posty
Szprosy są w takim stanie, że mógłbym je tylko wymontować i wyrzucić - bo się trzybają tylko na tych mosiężnych wstawkach. Tu jest kwestia co jest lepsze zniszczony oryginał czy kopia ( której nie mam)...Mirabelka pisze:Wymontuj szprosy ze skrzynki i popraw stan otworu głośnikowego. Na razie nie wygląda to dobrze, a typ radia zobowiązuje...
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 2500...3124 posty
W moim radioodbiorniku zachował się jeden plastik służący do opisu poszczególnych przewodów zasilania. Plastik ma grubość 0,47mm.
Otworki mają fi- 4mm, ich środek jest oddalony od bocznej ścianki o 5mm.
Prezentuję bo chyba jeszcze nigdzie to nie było pokazane. Drugi ( którego nie mam ma opis " - ANODA "
Zastanawiam się jak mogły być opisane przewody żarzenia?? Jaka to może być czcionka ?
Chciałbym wydrukować te napisy na papierze do kalkomanii i przenieść na już przygotowane plastiki. ( wprawdzie mam trochę cieńsze niż oryginał ( 0,35mm), no ale lepsze to niż nic.
Może ktoś dysponuje taką specjalną kartką do drukowania kalkomanii?
Otworki mają fi- 4mm, ich środek jest oddalony od bocznej ścianki o 5mm.
Prezentuję bo chyba jeszcze nigdzie to nie było pokazane. Drugi ( którego nie mam ma opis " - ANODA "
Zastanawiam się jak mogły być opisane przewody żarzenia?? Jaka to może być czcionka ?
Chciałbym wydrukować te napisy na papierze do kalkomanii i przenieść na już przygotowane plastiki. ( wprawdzie mam trochę cieńsze niż oryginał ( 0,35mm), no ale lepsze to niż nic.
Może ktoś dysponuje taką specjalną kartką do drukowania kalkomanii?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 125...249 postów
Witam,
pytanie do Kol. Zagore1, czy dalej jest problem z brakiem KF3? Jeżeli tak to mogę pomóc.
Pozdrawiam.
Jerzy.
pytanie do Kol. Zagore1, czy dalej jest problem z brakiem KF3? Jeżeli tak to mogę pomóc.
Pozdrawiam.
Jerzy.