Elektrit Allegro B ( Bateryjny)

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Elektrit Allegro B ( Bateryjny)

Post autor: zagore1 »

Kupiłem coś takiego ;-) Ze skrzynką sobie poradzę, choć roboty będzie sporo....
Radioodbiornik w zasadzie dość kompletny. Jest kilka braków jak np "czapeczka" lampy KK2 zrobiona z aluminiowej obudowy świeczki.
Najgorszy jest ten zasilacz zamontowany w skrzynce. Radio odbiera na falach długich i średnich ( na krótkich nic nie złapałem), ale "trochę" buczy...
Tkaninę na głośniku montował chyba 100% daltonista, bo aż oczy bolą od tego koloru.. Tylnia ścianka w stanie bardzo dobrym.
Intryguje mnie ta chyba rosyjska lampa wstawiona za KL4. Co to może być?
Czy ma ktoś jakieś zdjęcia bateryjnego Allegro? Bo na google w zasadzie nic nie ma :-(. Jak wyglądają przewody zasilające, jakie mają blaszki i wtyczki.
Na prawej ściance i na chassis są dwie oprawki z żaóeczkami skalowymi?! Chyba jako zapas, bo do niczego nie podłączone..
Bedę wdzięczny za pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Elektrit Allegro B ( Bateryjny)

Post autor: jacekk »

zagore1 pisze:Tkaninę na głośniku montował chyba 100% daltonista, bo aż oczy bolą od tego koloru..
Jako pełnoprawny daltonista stwierdzam że i mnie oczy bolą od tego koloru :)
zagore1 pisze:Intryguje mnie ta chyba rosyjska lampa wstawiona za KL4. Co to może być?
Możliwe że np. 2Ż4 lub rosyjska CO-257
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Tak, Elektrit lubił montować oprawki z zapasowymi żarówkami wewnątrz bateryjnych odbiorników. Nie wiem z czego to wynikało, ale kilka razy widziałem.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

tszczesn pisze:Tak, Elektrit lubił montować oprawki z zapasowymi żarówkami wewnątrz bateryjnych odbiorników. Nie wiem z czego to wynikało, ale kilka razy widziałem.
Rozebrałem radio ;-) I pierwsza ciekawostka - ta żaróweczka na chassis jest ( albo była włączona w układ) W instrukcji ( z której posiadam bardzo niewyraźną jedną stronę) są wymienione dwie żaróweczki:
jedna to skali żarówka kulista 2,5V 0,3amp.jasna
druga to bezpiecznik - żaróweczka 2,5V 0,3amp
Na razie pozbyłem się tej płachty na byka...
Zamiast lampy KK4 jest wstawona znowu jakaś rosyjska ale nie potrafię zidentyfikować.( na lepcu jest napis długopisem KK4)
Na razie smaruję skrzynkę żelem do usuwania lakierów i mozolnie drapię. Skrzynka wygląda tak jakby ją ktoś malował po pijanemu w ciemnej piwnicy. Pomalowana jest chyba lakieerobejcą przy użyciu mopa.. Same zlewki i mazie w niektórych miejscach grube na kilka milimetrów. Pomału odsłaniam fornir, który jest w bardzo dobrym stanie. Jest ciemnobrązowy i nie wiem czy to skutek malowania tą lakierobejcą , czy tak było oryginalnie...
Do "malarza" absolutnie nie mam pretensji - czasowo udało mu się obniżyć znacząco wartość radia ( na zdjęciach wyglądało to jakby fornir był odpażony..) a mnie dał przyjemność odnowieinia skrzynki :-)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

tszczesn pisze:Tak, Elektrit lubił montować oprawki z zapasowymi żarówkami wewnątrz bateryjnych odbiorników. Nie wiem z czego to wynikało, ale kilka razy widziałem.
Ta na chassis to bezpiecznik anodowego, a ta na ściance to rezerwa. A co mogło spalić ten żarówko-bezpiecznik??

Zamiast KF3 u mnie jest KF4...Czy to taki sam pseudo zamiennik jak AK3 i AF7.
Nadal nie rozgryzłem tej rosyjskiej lampy stawionej zamiast KK2..
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

KF3 i KF4 to zupełnie różne lampy, jedna jest selektodą, druga zwykłą pentodą. A ten ruski zamiennik to pewnie СО242 - popularna i pasująca.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

tszczesn pisze:KF3 i KF4 to zupełnie różne lampy, jedna jest selektodą, druga zwykłą pentodą. A ten ruski zamiennik to pewnie СО242 - popularna i pasująca.
Czyli za KF3 lepiej jest wstawić rosyjską 2K2M? Bo z KF3 jest problem ze zdobyciem :-(
A masz może jakieś zdjęcie jakiegoś Elektrita Bateryjnego - jak wyglądają przewody zasilające ( czy są 4 pojedyncze, czy 2 podwójne)
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Oczywiście, można dać 2K2M.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

zagore1 pisze:
tszczesn pisze:KF3 i KF4 to zupełnie różne lampy, jedna jest selektodą, druga zwykłą pentodą. A ten ruski zamiennik to pewnie СО242 - popularna i pasująca.
Czyli za KF3 lepiej jest wstawić rosyjską 2K2M? Bo z KF3 jest problem ze zdobyciem :-(
Zamiast KF3 (selektody) można dać 2К2М (też selektodę). Na upartego KF4 też można dać, ale tracisz sporo z zakresu ARW. I przy silnych sygnałach wzmacniacz p.cz. się może zatkać, w efekcie dostaniesz zniekształcenia.
zagore1 pisze:A masz może jakieś zdjęcie jakiegoś Elektrita Bateryjnego - jak wyglądają przewody zasilające ( czy są 4 pojedyncze, czy 2 podwójne)
Niestety nie, nie mam zdjęcia bateryjnego Allegra, ani takiego odbiornika. Ale jak mnie pamięć nie myli z tego co pamiętam to powinny tam być cztery pojedyncze przewody.
barto_s
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: barto_s »

Witam, obserwowałem te ofertę. Tak z ciekawości - poszło za niecałe 900 z przesylka. Jak oceniacie cenę? Warto?
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Warto.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

barto_s pisze:Witam, obserwowałem te ofertę. Tak z ciekawości - poszło za niecałe 900 z przesylka. Jak oceniacie cenę? Warto?
Rok temu Allegro B , bez tylnej scianki poszlo za 2200.... " B" to może nie esktremalna, ale na pewno duża rzadkość.Wyprodukowano ich max 3000 sztuk. Ile przetrwało do naszych czasów? Może kilkadziesiąt sztuk. Jako bateryjne lądowały na śmietnikach :-(, albo w komórkach gdzie ulegały destrukcji...
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
Witek
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Witek »

Pozwolę sobie wtrącić słówko.
Jeżeli chcesz zwiększyć skuteczność preparatu do usuwania powłok lakierniczych, to po nasmarowaniu elementu przykryj go folią do pakowania lub woreczkiem śniadaniowym. Zmniejszysz parowanie chloroformu poprawiając penetracje preparatu w warstwę lakieru.
Awatar użytkownika
Bobiq
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Bobiq »

Będziesz wymieniał głośnik na oryginalny? Pytałeś sprzedawcę czy zachował stare kondensatory? Opis aukcji sugeruje że sam uruchamiał, więc może mu zostały?
Pionier U2
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Bobiq pisze:Będziesz wymieniał głośnik na oryginalny? Pytałeś sprzedawcę czy zachował stare kondensatory? Opis aukcji sugeruje że sam uruchamiał, więc może mu zostały?
Pisałem...niestety nie ma :-(. Nie wiem jak wygląda oryginalny głośnik od A. bateryjnego....Ten różni się od głośnika zwykłego Allegro w zasadzie tylko tym zaklepaniem na krzyż. A może bateryjny tak ma??
Wołyń 1943. Pamiętamy!