Do czego mogła służyć płytka drukowana z załącznika

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

alpher
375...499 postów
375...499 postów

Re: Do czego mogła służyć płytka drukowana z załącznika

Post autor: alpher »

tszczesn pisze:Zaciekawiły mnie te układy DIP24 w ceramice, ani oznaczenie ani logo ni mi nie mówi, ale jakaś wewnętrzna intuicja podpowiada mi, że to wczesne układy procesorowe - kojarzy może to ktoś?
A moja intuicja mi szepce ze to tzw. mask-ROMy, panieci programowane maska.
Dosc popularne w latach 70tych w roznych owczesnych komputerach.
Latwo to sprawdzic, wystarczy wrzucic jeden na probe do bylejakiego programatora epromow i sprobowac odczytac jako
np 2716, sa szanse ze cos sensownego sie pokaze.
Oczywiscie jest tez duza szansa ze uklad sie uszkodzi, ale kto nie ryzykuje ten ...
:twisted:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Oznaczenie nie sugeruje. Za to podobieństwo oznaczeń może sugerować, że jest to coś co ma ze sobą współpracować - kiedyś zanim jeszcze w pełni jednoukładowe procesory się rozpowszechniły były one rozbite na kilka fizycznych scalaków
MHz
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: MHz »

Producentem MF51300R jest firma Microsystems International. A co to jest to trudno powiedzieć, prawdopodobnie mask rom, jak wcześniej było wspominane, ale może to być także układ kalkulatorowy lub cokolwiek innego robionego na zamówienie. Natomiast raczej nie jest to 2716 lub odpowiadający mu funkcyjnie ROM, bo data produkcji jest zbyt wczesna. Więc w programatorze układ mógłby się zniszczyć lub co gorsza uszkodziłby się sam programator.

P.
alpher
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: alpher »

MHz pisze:Producentem MF51300R jest firma Microsystems International. A co to jest to trudno powiedzieć, prawdopodobnie mask rom, jak wcześniej było wspominane, ale może to być także układ kalkulatorowy lub cokolwiek innego robionego na zamówienie. Natomiast raczej nie jest to 2716 lub odpowiadający mu funkcyjnie ROM, bo data produkcji jest zbyt wczesna. Więc w programatorze układ mógłby się zniszczyć lub co gorsza uszkodziłby się sam programator.

P.
Uszkodzenie programatora jest bardzo malo prawdopodobne, te lepsze sa projektowane wlasnie na takie okazje.
Z kolei uszkodzenie ukladu, hmm, uklady tego typu maja wartosc tylko kolekcjonerska, oczywiscie pod warunkiem ze reprezentuja "jakies dzialanie".
Pamiec ROM niestety nie reprezentuje tego, i czy dziala czy nie, ma podobna wartosc wylacznie "muzealna" ze wzgledu na wyglad zewnetrzny.
Wbrew temu co sadzi tszczesn, raczej nie ma szans by byl to jakis typ mikroprocesora czy nawet uklad kalkulatora czy zegara.
Wedlug mnie to na 99% mask-romy z tamtych lat.
Nawet na ciekawa zawartosc bym raczej nie liczyl, w tamtych latach pamiec polprzewodnikowa byla droga i raczej nie zpisywalo sie w niej danych tekstowych czy danych wogole, predzej juz jakies tablice trygonometryczne lub jakis translator EBCDIC- ASCII, itp. itd.
Do czego zmierzam, a do tego by autor nie bal sie sprawdzic czy eksperymentowac z tymi ukladami.
"Ewentualne " zniszczenie nie umniejszy wartosci tych naprawde ladnie wygladajacych scalakow.
Sanse by byly to zapomniane prototypy Intela 3030, czy 5050 :D , abo by uklady zawieraly gole zdjecia Poli Raksy 8) ,
Uwazam za -0.
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: Michu »

Hej,

Nie sądziłem, że te układy (biała ceramika) wzbudzą takie zainteresowanie. Moja skrzynka tętni życiem :).
Niestety nie posiadam ich tyle, aby każdy chętny coś otrzymał.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
ODPOWIEDZ