Do czego mogła służyć płytka drukowana z załącznika
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Michu
- 375...499 postów
- Kontakt:
Do czego mogła służyć płytka drukowana z załącznika
Cześć
Po likwidacji starej firmy geodezyjnej, w sumie przypadkiem, wpadło mi w ręce trochę starych elementów elektronicznych. W śród nich była także płytka drukowana jak w załączniku (jest to NOS).
Czy wiecie do czego mogła służyć?
Pozdrawiam
Po likwidacji starej firmy geodezyjnej, w sumie przypadkiem, wpadło mi w ręce trochę starych elementów elektronicznych. W śród nich była także płytka drukowana jak w załączniku (jest to NOS).
Czy wiecie do czego mogła służyć?
Pozdrawiam
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Re: Do czego mogła służyć płytka drukowana z załącznika
Wyglada jak do robienia prototypow do jakiejs standardowej maszyny.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Czesc
Plyta do prototypow wykonanych metoda polaczen owijanych
Pozdrowienia
Plyta do prototypow wykonanych metoda polaczen owijanych
Pozdrowienia
-
- 6250...9374 posty
Płytka prototypowa ,,do wszystkiego'' tylko to trzeba panie powiercić, mam takich (i podobnych) trochę ale do końca nie dałem rady ,,podziurkować'' nawet jednej, na Wolumenie, u pana wszystko po.... (a nie bo po dwa złote już było ale lata temu) można kupić takie ok.100x200mm (układ zegara na TTL/CMOS cały, ale bez nixie/LED/numitronów/VFD, na jednej się mieści, może kiedyś wnuczek się pobawi, dobra wprawka w lutowaniu, jutro kończy SZEŚĆ LATEK) po 10zł/szt. do tego powiercone i pocynowane na super szklanym laminacie. Vic384: połączeń (technologię znam) owijanych?
Czesc
Nie wiem jak ta technologia nazywa sie po Polsku, tlumaczylem "na zywca". Kiedys otrzymalem kilka takich plytek juz "uzbrojonych", ale ze nie dalo sie ich "rozebrac", to zabralem tylko scalaki, a plytki z bardzo porzadnymi podstawkami, zostaly zutylizowane, Z plytkami dostalem tez "pistolet" do owijania, ktory, po usunieciu jednego stpnia przekladni planetarnej i wymianie koncowki na miniaturowy , 0.2 do 1.5mm, uchwyt wiertarski, sluzy mi jako wiertarka do druku. Te plytki, ktore dostalem, mialy wprasowane dodatkowe piny na wprost pinow podstawek.
Patrzac dokladniej na pokazana na poczatku plyte, to chyba bedzie ona do normalnego montarzu przewlekanego.
Przepraszam za wprowadzenie w blad.
Pozdrowienia
Nie wiem jak ta technologia nazywa sie po Polsku, tlumaczylem "na zywca". Kiedys otrzymalem kilka takich plytek juz "uzbrojonych", ale ze nie dalo sie ich "rozebrac", to zabralem tylko scalaki, a plytki z bardzo porzadnymi podstawkami, zostaly zutylizowane, Z plytkami dostalem tez "pistolet" do owijania, ktory, po usunieciu jednego stpnia przekladni planetarnej i wymianie koncowki na miniaturowy , 0.2 do 1.5mm, uchwyt wiertarski, sluzy mi jako wiertarka do druku. Te plytki, ktore dostalem, mialy wprasowane dodatkowe piny na wprost pinow podstawek.
Patrzac dokladniej na pokazana na poczatku plyte, to chyba bedzie ona do normalnego montarzu przewlekanego.
Przepraszam za wprowadzenie w blad.
Pozdrowienia
Przepraszam za off-topic ale _jak i kiedy_ to zleciałocirrostrato pisze: jutro kończy SZEŚĆ LATEK

Gratulacje dla wnuka!
Wojtek SQ2KRZ
- ^ToM^
- 625...1249 postów
Michu pisze: Czy wiecie do czego mogła służyć?
Pozdrawiam
Płyta prototypowa z jakiejś prehistorycznej maszyny, co sugeruje szyna na jej boku. Obecnie należałoby ją pociąć na mniejsze płytki i wykorzystać do swoich celów lub zachować jako wyrób zabytkowy

Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
-
- 6250...9374 posty
Dziękuję. Dziś, razem z drugim dziadkiem, czytaliśmy w klasie wnuka dla ,,zerowiaków'' wiersze (znane nam z naszej dziecięcości) w ramach akcji ,,dziadkowie czytają wnukom'', tremę, przynajmniej ja, miałem ogromną, ,,wystąpić'' przed ponad dwudziestką sześciolatków to robi wrażenie, chyba udało się, na koniec dzieciaki, na moją delikatną sugestię popartą torbą czekoladowych cukierków, odśpiewały wnukowi sto lat.whwp pisze:Przepraszam za off-topic ale _jak i kiedy_ to zleciałocirrostrato pisze: jutro kończy SZEŚĆ LATEK![]()
Gratulacje dla wnuka!
- Michu
- 375...499 postów
- Kontakt:
Dziękuję za odpowiedzi.
Razem z płytką otrzymałem też karton różnorakich scalaków (NOS) z tych samych zapasów co płytka. Oczywiście wrzuciłem to na półkę i zapomniałem odgrzebię i wrzucę tu zdjęcia w końcu mają już pewnie po 20 lat
.
Razem z płytką otrzymałem też karton różnorakich scalaków (NOS) z tych samych zapasów co płytka. Oczywiście wrzuciłem to na półkę i zapomniałem odgrzebię i wrzucę tu zdjęcia w końcu mają już pewnie po 20 lat

- Michu
- 375...499 postów
- Kontakt:
Wspomniane układy. NOS. Czy ktoś potrzebuje?
Znalazłyby się i inne. Jeśli byłoby zainteresowanie postaram się je obfotografować.
Znalazłyby się i inne. Jeśli byłoby zainteresowanie postaram się je obfotografować.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Trzeba poszukać w sieci not katalogowych. Przydatne mogą być wzmacniacze operacyjne i układy cyfrowe TTL/CMOS.
Z ICL8038 można zrobić generator funkcji o niezłych parametrach.
Trzeba poszukać w sieci not katalogowych. Przydatne mogą być wzmacniacze operacyjne i układy cyfrowe TTL/CMOS.
Z ICL8038 można zrobić generator funkcji o niezłych parametrach.
Ratujmy stare tranzystory!
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Zaciekawiły mnie te układy DIP24 w ceramice, ani oznaczenie ani logo ni mi nie mówi, ale jakaś wewnętrzna intuicja podpowiada mi, że to wczesne układy procesorowe - kojarzy może to ktoś?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Układy w obudowie ceramicznej były przeznaczone do sprzętu pracującego w szerokich granicach temperatur, np: wojskowego. Złocenie wyprowadzeń zabezpieczało przed korozją.
Układy w obudowie ceramicznej były przeznaczone do sprzętu pracującego w szerokich granicach temperatur, np: wojskowego. Złocenie wyprowadzeń zabezpieczało przed korozją.
Ratujmy stare tranzystory!
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Gdzie stosowano ceramiczne obudowy to ja wiem, chciałbym wiedzieć co robią te akurat scalaki. Szybki googling nie dał żadnej odpowiedzi, nawet podejrzeń.
- ^ToM^
- 625...1249 postów
Dla mnie może być ten ceramiczny ICL8038. Jak chcesz mi sprzedać to daj znać na prv.Michu pisze:Wspomniane układy. NOS. Czy ktoś potrzebuje?
Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem