Transceiver na GU29

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Transceiver na GU29

Post autor: szewek »

Dzisiaj trafiło w moje ręce takie oto urządzenie ręcznej roboty. W środku lampa GU29 i 6Ż51P. Wygląda na robotę a przełomu lat 70 i 80 ub. wieku. Mam zamiar uruchomić ten sprzęt. Czy ma Ktoś jakieś wskazówki z używania podobnych konstrukcji (zakładam że nie jest to efemeryda lecz konstrukcja powielana w większej liczbie egz.)?. Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Re: Transceiver na GU29

Post autor: akordeonista »

Jeżeli wewnątrz są tylko wymienione dwie lampy, to jest to wyjściowy wzmacniacz liniowy, a nie cały transceiver - sugeruje to opis - "PA". Na wejście takiego wzmacniacza należy doprowadzić uformowany sygnał SSB z tzw. wzbudnicy, a przede wszystkim musi on być obciążony na wyjściu. Odradzam uruchamianie bez doświadczenia w nadajnikach KF, bez sztucznego obciążenia dużej mocy względnie dostrojonej anteny, miernika natężenia pola i paru innych urządzeń. Konieczne jest również, z prawnego punktu widzenia, posiadanie licencji amatorskiej, jeśli obciążeniem będzie antena.
Pozdrawiam - SP5SAT.
PS. Według mnie nie jest to seryjne urządzenie, raczej bardzo starannie wykonana konstrukcja amatorska, może rzemieślnicza. Swego czasu w Polsce produkowano takie urządzenia w elektronicznych zakładach rzemieślniczych, czasem w klubach krótkofalarskich, ale jednostkowo.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
To jest cały transceiver.Ma gniazdo mikrofonowe i skalę z podziakąCo do lamp,to GU 29 pracuje jako PA,a tych lamp 6ż51p jest albo więcej,albo to jest wynalazek lampowo-tranzystorowy.
I OSTRZEGAM!!!
JAK NIE MASZ POJĘCIA,TO NIE GRZEB W TYM!!!!!
Końcówki mocy lampowe pracują na napięciu ok 500-1000V!!!I TAM JAK DOSTAJE SIĘ KOPA,TO W KALENDARZ,ZWŁASZCZA JAK KTOŚ PCHA ŁAPY,GDZIE NIE POWINIEN!!!!!@
Uruchamianie tego grata na antenie,to głupota,zwłaszcza w czasach terroryzmu.
Najlepiej zrobisz,jak się tego złomu pozbędziesz.Jakiś krótkofalowiec kupi złoma i trochę Ci Wpadnie Kasy.
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam, wewnątrz są tylko dwie lampy, kilka układów scalonych i tranzystory, tak więc sama końcówka mocy na lampach. Dostałem to po nieżyjącym już krótkofalowcu i chciałbym uszanować. Konstrukcyjnie przemyślane nieźle - nie wiadomo jak wygląda stan kwarców po tylu latach itp.
Nie mam licencji ale to nie problem (egzaminy) - nawet boję się chyba złapać kolejnego bakcyla...
Spokojnie, jakieś tam pojęcie się posiada, w końcu technikum elektroniczne skończyłem i to jeszcze w pierwszej połowie l. 90-siątych ub. wieku. :D
Pozdrawiam,
Piotr.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Masz tam uklady scalone i tranzystory.Jest więc też odbiornik,tym bardziej,że są pokrętła do jego obsługi i gniazdko słuchawkowe.
Tak więc podłącz do tego czerwonego gniazda słuchawki,z tyłu do anteny kawał kilkumetrowego druta i pobaw się w nocy.Powinny być słyszalne stacje w paśmie 80m(na taki to zakres jest).Druga sprawa to mikrofon,czasem bez niego nie ma też odbioru,gdyż ma przełącznik RX/TX.Jest tam też uklad VOX.To typowy transceiver samoróbka z lat 80.
Powodzenia w naprawie.TYLKO OSTROŻNIE!!!I NIE NADAWAJ BEZ OBCIĄŻENIA,BO ZNISZCZYSZ GU 29!
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Albo zle z moim wzrokiem, albo nie wiem co. Ja tam widze przelacznik na wszystkie pasma, ten z kolorowymi diodami.
Pozdrowienia
Grzegorz Markowski
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Grzegorz Markowski »

szewek pisze:Dzisiaj trafiło w moje ręce takie oto urządzenie ręcznej roboty. W środku lampa GU29 i 6Ż51P. Wygląda na robotę a przełomu lat 70 i 80 ub. wieku. Mam zamiar uruchomić ten sprzęt. Czy ma Ktoś jakieś wskazówki z używania podobnych konstrukcji (zakładam że nie jest to efemeryda lecz konstrukcja powielana w większej liczbie egz.)?. Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie.
Zdjęcia wnętrza tego urządzenia dałoby więcej możliwości do stwierdzenia, czy jest to obecnie tylko liniowy wzmacniacz mocy na pasma amatorskie KF, czy urządzenie nadawczo-odbiorcze czyli transceiver jak sugerują opisy elementów regulacyjnych i przełączających na przednim panelu.
Jeśli w środku znajdziesz płytkę drukowaną z metalową kostką, na której będzie napisane PP-9-A2, to będziesz miał raczej transceiver.
GM
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Witam! Może to jakiś klon SP5WW? Z tym że tamten był z PA na E180F i QQE coś... Pokaż kolego zdjęcie ze środka, to dużo wyjaśni.
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Zdjęcia wnętrza:
Grzegorz Markowski
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Grzegorz Markowski »

szewek pisze:Zdjęcia wnętrza:
Transceiver pięciopasmowy, a nie tylko na 80m, wykonany według opracowania SP5WW.
Na zdjęciu
1.JPG
tzw. "płytka Plesseya".
Ostatnio zmieniony pt, 14 października 2016, 09:02 przez Grzegorz Markowski, łącznie zmieniany 1 raz.
GM
Awatar użytkownika
jajacek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jajacek »

Ślicznie wykonane. Pomyślcie ile wieczorów i nocy poświęcił na wykonanie tego transiwerka.Chylę czoła.

Jacek
p.s Chętnie odkupie.
JACEK
daris

Post autor: daris »

Pozazdrościć urządzenia. Pięknie wykonane. Tylko tego nie rozbieraj na części.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Potwierdzam, to płytka podstawowa sp5ww. Materiałów do pobrania sporo, widać że miej rozbudowany niż ostatnia wersja sp5ww ale ładnie wykonanie!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziękuję za odpowiedzi. Będzie to moja pierwsza radiostacja... :D .
Pozdrawiam,
Piotr.
PJV
2 posty
2 posty

Post autor: PJV »

Piotr, znalazłeś info na temat na sp-hm ?
Takie cacko! Wersja z układami scalonymi i tranzystorami, bo wzmacniacz PA nie pochodzi z tej wersji. Był tam zastosowany układ tranzystorowy znacznie mniejszej mocy. W tamtych czasach takie hybrydy były normą. Braki w tranzystorach w.cz. mocy. 73.
http://sp-hm.pl/thread-232.html