Transceiver na GU29
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Transceiver na GU29
Dzisiaj trafiło w moje ręce takie oto urządzenie ręcznej roboty. W środku lampa GU29 i 6Ż51P. Wygląda na robotę a przełomu lat 70 i 80 ub. wieku. Mam zamiar uruchomić ten sprzęt. Czy ma Ktoś jakieś wskazówki z używania podobnych konstrukcji (zakładam że nie jest to efemeryda lecz konstrukcja powielana w większej liczbie egz.)?. Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 500...624 posty
Re: Transceiver na GU29
Jeżeli wewnątrz są tylko wymienione dwie lampy, to jest to wyjściowy wzmacniacz liniowy, a nie cały transceiver - sugeruje to opis - "PA". Na wejście takiego wzmacniacza należy doprowadzić uformowany sygnał SSB z tzw. wzbudnicy, a przede wszystkim musi on być obciążony na wyjściu. Odradzam uruchamianie bez doświadczenia w nadajnikach KF, bez sztucznego obciążenia dużej mocy względnie dostrojonej anteny, miernika natężenia pola i paru innych urządzeń. Konieczne jest również, z prawnego punktu widzenia, posiadanie licencji amatorskiej, jeśli obciążeniem będzie antena.
Pozdrawiam - SP5SAT.
PS. Według mnie nie jest to seryjne urządzenie, raczej bardzo starannie wykonana konstrukcja amatorska, może rzemieślnicza. Swego czasu w Polsce produkowano takie urządzenia w elektronicznych zakładach rzemieślniczych, czasem w klubach krótkofalarskich, ale jednostkowo.
Pozdrawiam - SP5SAT.
PS. Według mnie nie jest to seryjne urządzenie, raczej bardzo starannie wykonana konstrukcja amatorska, może rzemieślnicza. Swego czasu w Polsce produkowano takie urządzenia w elektronicznych zakładach rzemieślniczych, czasem w klubach krótkofalarskich, ale jednostkowo.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
-
- 1875...2499 postów
Witam!
To jest cały transceiver.Ma gniazdo mikrofonowe i skalę z podziakąCo do lamp,to GU 29 pracuje jako PA,a tych lamp 6ż51p jest albo więcej,albo to jest wynalazek lampowo-tranzystorowy.
I OSTRZEGAM!!!
JAK NIE MASZ POJĘCIA,TO NIE GRZEB W TYM!!!!!
Końcówki mocy lampowe pracują na napięciu ok 500-1000V!!!I TAM JAK DOSTAJE SIĘ KOPA,TO W KALENDARZ,ZWŁASZCZA JAK KTOŚ PCHA ŁAPY,GDZIE NIE POWINIEN!!!!!@
Uruchamianie tego grata na antenie,to głupota,zwłaszcza w czasach terroryzmu.
Najlepiej zrobisz,jak się tego złomu pozbędziesz.Jakiś krótkofalowiec kupi złoma i trochę Ci Wpadnie Kasy.
To jest cały transceiver.Ma gniazdo mikrofonowe i skalę z podziakąCo do lamp,to GU 29 pracuje jako PA,a tych lamp 6ż51p jest albo więcej,albo to jest wynalazek lampowo-tranzystorowy.
I OSTRZEGAM!!!
JAK NIE MASZ POJĘCIA,TO NIE GRZEB W TYM!!!!!
Końcówki mocy lampowe pracują na napięciu ok 500-1000V!!!I TAM JAK DOSTAJE SIĘ KOPA,TO W KALENDARZ,ZWŁASZCZA JAK KTOŚ PCHA ŁAPY,GDZIE NIE POWINIEN!!!!!@
Uruchamianie tego grata na antenie,to głupota,zwłaszcza w czasach terroryzmu.
Najlepiej zrobisz,jak się tego złomu pozbędziesz.Jakiś krótkofalowiec kupi złoma i trochę Ci Wpadnie Kasy.
-
- 625...1249 postów
Witam, wewnątrz są tylko dwie lampy, kilka układów scalonych i tranzystory, tak więc sama końcówka mocy na lampach. Dostałem to po nieżyjącym już krótkofalowcu i chciałbym uszanować. Konstrukcyjnie przemyślane nieźle - nie wiadomo jak wygląda stan kwarców po tylu latach itp.
Nie mam licencji ale to nie problem (egzaminy) - nawet boję się chyba złapać kolejnego bakcyla...
Spokojnie, jakieś tam pojęcie się posiada, w końcu technikum elektroniczne skończyłem i to jeszcze w pierwszej połowie l. 90-siątych ub. wieku.
Pozdrawiam,
Piotr.
Nie mam licencji ale to nie problem (egzaminy) - nawet boję się chyba złapać kolejnego bakcyla...
Spokojnie, jakieś tam pojęcie się posiada, w końcu technikum elektroniczne skończyłem i to jeszcze w pierwszej połowie l. 90-siątych ub. wieku.

Pozdrawiam,
Piotr.
-
- 1875...2499 postów
Witam!
Masz tam uklady scalone i tranzystory.Jest więc też odbiornik,tym bardziej,że są pokrętła do jego obsługi i gniazdko słuchawkowe.
Tak więc podłącz do tego czerwonego gniazda słuchawki,z tyłu do anteny kawał kilkumetrowego druta i pobaw się w nocy.Powinny być słyszalne stacje w paśmie 80m(na taki to zakres jest).Druga sprawa to mikrofon,czasem bez niego nie ma też odbioru,gdyż ma przełącznik RX/TX.Jest tam też uklad VOX.To typowy transceiver samoróbka z lat 80.
Powodzenia w naprawie.TYLKO OSTROŻNIE!!!I NIE NADAWAJ BEZ OBCIĄŻENIA,BO ZNISZCZYSZ GU 29!
Masz tam uklady scalone i tranzystory.Jest więc też odbiornik,tym bardziej,że są pokrętła do jego obsługi i gniazdko słuchawkowe.
Tak więc podłącz do tego czerwonego gniazda słuchawki,z tyłu do anteny kawał kilkumetrowego druta i pobaw się w nocy.Powinny być słyszalne stacje w paśmie 80m(na taki to zakres jest).Druga sprawa to mikrofon,czasem bez niego nie ma też odbioru,gdyż ma przełącznik RX/TX.Jest tam też uklad VOX.To typowy transceiver samoróbka z lat 80.
Powodzenia w naprawie.TYLKO OSTROŻNIE!!!I NIE NADAWAJ BEZ OBCIĄŻENIA,BO ZNISZCZYSZ GU 29!
-
- 1250...1874 posty
Czesc
Albo zle z moim wzrokiem, albo nie wiem co. Ja tam widze przelacznik na wszystkie pasma, ten z kolorowymi diodami.
Pozdrowienia
Albo zle z moim wzrokiem, albo nie wiem co. Ja tam widze przelacznik na wszystkie pasma, ten z kolorowymi diodami.
Pozdrowienia
-
- 125...249 postów
Zdjęcia wnętrza tego urządzenia dałoby więcej możliwości do stwierdzenia, czy jest to obecnie tylko liniowy wzmacniacz mocy na pasma amatorskie KF, czy urządzenie nadawczo-odbiorcze czyli transceiver jak sugerują opisy elementów regulacyjnych i przełączających na przednim panelu.szewek pisze:Dzisiaj trafiło w moje ręce takie oto urządzenie ręcznej roboty. W środku lampa GU29 i 6Ż51P. Wygląda na robotę a przełomu lat 70 i 80 ub. wieku. Mam zamiar uruchomić ten sprzęt. Czy ma Ktoś jakieś wskazówki z używania podobnych konstrukcji (zakładam że nie jest to efemeryda lecz konstrukcja powielana w większej liczbie egz.)?. Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie.
Jeśli w środku znajdziesz płytkę drukowaną z metalową kostką, na której będzie napisane PP-9-A2, to będziesz miał raczej transceiver.
GM
-
- 6250...9374 posty
Witam! Może to jakiś klon SP5WW? Z tym że tamten był z PA na E180F i QQE coś... Pokaż kolego zdjęcie ze środka, to dużo wyjaśni.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Zdjęcia wnętrza:
-
- 125...249 postów
Transceiver pięciopasmowy, a nie tylko na 80m, wykonany według opracowania SP5WW.szewek pisze:Zdjęcia wnętrza:
Na zdjęciu
tzw. "płytka Plesseya".
Ostatnio zmieniony pt, 14 października 2016, 09:02 przez Grzegorz Markowski, łącznie zmieniany 1 raz.
GM
-
- 125...249 postów
Ślicznie wykonane. Pomyślcie ile wieczorów i nocy poświęcił na wykonanie tego transiwerka.Chylę czoła.
Jacek
p.s Chętnie odkupie.
Jacek
p.s Chętnie odkupie.
JACEK
Pozazdrościć urządzenia. Pięknie wykonane. Tylko tego nie rozbieraj na części.
-
- 6250...9374 posty
Potwierdzam, to płytka podstawowa sp5ww. Materiałów do pobrania sporo, widać że miej rozbudowany niż ostatnia wersja sp5ww ale ładnie wykonanie!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 625...1249 postów
Dziękuję za odpowiedzi. Będzie to moja pierwsza radiostacja...
.
Pozdrawiam,
Piotr.

Pozdrawiam,
Piotr.
-
- 2 posty
Piotr, znalazłeś info na temat na sp-hm ?
Takie cacko! Wersja z układami scalonymi i tranzystorami, bo wzmacniacz PA nie pochodzi z tej wersji. Był tam zastosowany układ tranzystorowy znacznie mniejszej mocy. W tamtych czasach takie hybrydy były normą. Braki w tranzystorach w.cz. mocy. 73.
http://sp-hm.pl/thread-232.html
Takie cacko! Wersja z układami scalonymi i tranzystorami, bo wzmacniacz PA nie pochodzi z tej wersji. Był tam zastosowany układ tranzystorowy znacznie mniejszej mocy. W tamtych czasach takie hybrydy były normą. Braki w tranzystorach w.cz. mocy. 73.
http://sp-hm.pl/thread-232.html