Wzmacniacz PP EL84, ECC83
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Wzmacniacz PP EL84, ECC83
Pomyślę nad tym stabilizowaniem tylko nie wiem jak to upchnę w środku.
Z innej beczki: dziś mam trochę wolnego więc pogrzebałem we wzmacniaczu. Zwiększyłem pojemność kondensatorów katodowych EL84 do 200uF. Zrobiłem kilka pomiarów i okazało się że pasmo się poszerzyło. Co prawda uskoku nie wyeliminowałem (potem wrzucę screen z pomiarów przy 9W) ale przy mocy 5W widać poprawę (200uF) w stosunku do pomiarów poprzednich (5W, 100uF) Linie celowo pogrubiłem. Pomarańczowa to 200uF , niebieska 100uF.
-
Drugi screen przedstawia pasmo dla 12W (100uF) -niebieski oraz dla 10W (200uF)-pomarańczowy.
W sumie mogłem zrobić pomiar dla 12W ale już po złożeniu całego majdanu (mierniki itp) przypomniałem sobie że mam w CAD tabelkę. No cóż, może następnym razem. W każdym razie coś tam widać że po wymianie kondensatorów charakterystyka się bardziej płaska.
Z innej beczki: dziś mam trochę wolnego więc pogrzebałem we wzmacniaczu. Zwiększyłem pojemność kondensatorów katodowych EL84 do 200uF. Zrobiłem kilka pomiarów i okazało się że pasmo się poszerzyło. Co prawda uskoku nie wyeliminowałem (potem wrzucę screen z pomiarów przy 9W) ale przy mocy 5W widać poprawę (200uF) w stosunku do pomiarów poprzednich (5W, 100uF) Linie celowo pogrubiłem. Pomarańczowa to 200uF , niebieska 100uF.
-
Drugi screen przedstawia pasmo dla 12W (100uF) -niebieski oraz dla 10W (200uF)-pomarańczowy.
W sumie mogłem zrobić pomiar dla 12W ale już po złożeniu całego majdanu (mierniki itp) przypomniałem sobie że mam w CAD tabelkę. No cóż, może następnym razem. W każdym razie coś tam widać że po wymianie kondensatorów charakterystyka się bardziej płaska.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Moje drugie hobby można zobaczyć tu http://forum.aerodesignworks.eu/
Jak ktoś pomoże Ci całkowicie bezinteresownie to zwyczajnie powiedz "dziękuję".
-
- 625...1249 postów
Już kiedyś pisałem - przy 17V różnica 1V to jest pół decybela. To jest absolutnie bez znaczenia i nie do usłyszenia na rezystancji ani nie do zmierzenia (ani usłyszenia) po podłączeniu rzeczywistego obciążenia w rzeczywistym pomieszczeniu. Szczególnie spadek góry będzie skompensowany, o ile nie "przekręcony na plus" przez rosnącą impedancję obciążenia. Rysuj wykresy w skali logarytmicznej, będziesz miał lepsze samopoczucie 

-
- 1875...2499 postów
przemak pisze:Już kiedyś pisałem - przy 17V różnica 1V to jest pół decybela. To jest absolutnie bez znaczenia i nie do usłyszenia na rezystancji ani nie do zmierzenia (ani usłyszenia) po podłączeniu rzeczywistego obciążenia w rzeczywistym pomieszczeniu. Szczególnie spadek góry będzie skompensowany, o ile nie "przekręcony na plus" przez rosnącą impedancję obciążenia. Rysuj wykresy w skali logarytmicznej, będziesz miał lepsze samopoczucie
Eee tam, nie będę już rysował

-
- 625...1249 postów
Jak słyszysz pół decybela różnicy w jakimś paśmie nie "pod przełącznikiem" tylko w jakimś odstępie czasowym, to jesteś nietoperzem albo po prostu Ci się wydaje 

-
- 1875...2499 postów
Raczej to drugie. Muszę wymienić wreszcie te altusy ale ciągle są inne wydatki 

-
- 1875...2499 postów
No i stało się: moje Altusy 200 przeszły do historii. Dziś słuchając muzyki usłyszałem popierdywanie w jednej z kolumn.
Rzecz jasna najpierw pomyślałem o lampach EL84. Wcześniej zdjąłem jednak maskownicę z kolumny głośnikowej i to co zobaczyłem mnie zaskoczyło
Zawieszenie membrany jak na zdjęciu. Dodam że ze dwa miesiące temu wszystko było ok- przynajmniej wizualnie ponieważ nie dotykałem zawieszeń. Samo zawieszenie zmieniło się niemal w plastelinę. Rozpada się w rękach niczym odma w WV czy Audi (kto naprawiał to wie o czym mówię) Altusy mają (w sumie to mogę powiedzieć że miały) 18 lat. Materiałowo nie dały rady. Co więcej to samo jest w drugiej kolumnie i dotyczy to również głośników średniotonowych.
Teraz tak: muszę kupić kolumny ze wskazaniem na używane w cenie powiedzmy do 500zł i muszą to być monitory bo na inne nie mam miejsca. Są w tej granicy cenowej różne na allegro i pozostaje kwestia które są w miarę dobre.
Zasilane będą w sumie przez dwa wzmacniacze: EL84 PP albo EL34 PP. Koniecznie muszą być 8 omów.
Rzecz jasna najpierw pomyślałem o lampach EL84. Wcześniej zdjąłem jednak maskownicę z kolumny głośnikowej i to co zobaczyłem mnie zaskoczyło

Teraz tak: muszę kupić kolumny ze wskazaniem na używane w cenie powiedzmy do 500zł i muszą to być monitory bo na inne nie mam miejsca. Są w tej granicy cenowej różne na allegro i pozostaje kwestia które są w miarę dobre.
Zasilane będą w sumie przez dwa wzmacniacze: EL84 PP albo EL34 PP. Koniecznie muszą być 8 omów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 50...74 posty
A nie planujesz regeneracji zawieszenia?slawekmod pisze:"ciach" muszę kupić kolumny ze wskazaniem na używane w cenie powiedzmy do 500zł i muszą to być monitory bo na inne nie mam miejsca. Są w tej granicy cenowej różne na allegro i pozostaje kwestia które są w miarę dobre.
-
- 1875...2499 postów
Trochę mi się nie chce ale koszty na 4 głośniki to jakieś 70zł w piankach więc nie za wysokie. Awaria altusów jest dobrym impulsem do kupienia czegoś lepszego.
Edycja: zamówiłem komplet naprawczy (napisane było że oryginalny) więc spróbuję reanimować moje Altusy.
Edycja: zamówiłem komplet naprawczy (napisane było że oryginalny) więc spróbuję reanimować moje Altusy.
Ostatnio zmieniony sob, 22 października 2016, 20:58 przez slawekmod, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 1875...2499 postów
Dzięki za link
Zamówiłem komplet naprawczy. Co do monitorów to myślę o Tannoy M2

-
- 500...624 posty
Z Altusów na monitoryslawekmod pisze:Dzięki za linkZamówiłem komplet naprawczy. Co do monitorów to myślę o Tannoy M2

Żartuję trochę, ale generalnie powszechny kierunek to jest od monitorów w stronę podłogówek

α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
-
- 1875...2499 postów
Problem jest zgoła inny. Nie mam gdzie postawić podłogówek. Cholernie nie ustawny salon. No chyba że będą to "bardzo szczupłe kolumny"
-
- 500...624 posty
Takie buty, no to niestety, jak mawiał klasyk, nie pomalujeszslawekmod pisze:Problem jest zgoła inny. Nie mam gdzie postawić podłogówek. Cholernie nie ustawny salon. No chyba że będą to "bardzo szczupłe kolumny"

α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ
-
- 625...1249 postów
Zainteresuj się też tym modelem:
http://allegro.pl/jbl-control-5-markowe ... 64368.html
http://allegro.pl/jbl-control-5-markowe ... 64368.html