Jak skanować okrągłe rzeczy?

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Jak skanować okrągłe rzeczy?

Post autor: Maciek1 »

riversedge_pl pisze:Wątek jest o skanowaniu, a nie foceniu. Doceniam starania. :) Fajnie by było stworzyć bazę takich etykiet. Mam np. butelki po oranżadzie z odległych lat, które są bez etykiet. Można by było fajne repliki stworzyć.

Zastanawiam się, czy istnieje możliwość zatrzymania przesuwania płaskiego skanera tak, by skaner nadal skanował, ale w miejscu...
Kolega Tool ma wiele racji w tym co Ci doradza. Sprawdź w jaki sposób IPN i Biblioteka Narodowa przeprowadzają digitalizację części zbiorów. Szczególnie poszytów i grubych woluminów których nie można rozłożyć. Używają do tego DSLRów ustawionych na specjalnym statywie do kopiowania oraz odpowiedniego oprogramowania by korygować aberracje optyczne i zawsze miękkiego oświetlenia od odpowiedniej barwie.

Nie ma lepszych instytucji jeśli chodzi o digitalizację a w swoich zbiorach mają prawdziwe cudeńka.

Trochę przydatnej teorii znajdziesz tu:
http://digitalizacja.nimoz.pl/uploads/z ... anerow.pdf
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: riversedge_pl »

Zakładam, że wykorzystują skaner w postaci urządzenia stojącego, do którego się podchodzi, kładzie wolumin i skaner skanuje od góry. Swego czasu często korzystałem z takiego skanera w bibliotece. Wygodne to jest, bo nie trzeba cisnąć książki do skanera stołowego, ale minusem jest to, że skaner skanuje nasze palce. Bo przecież trzeba przytrzymać kartki, co by nie uciekały. No i też takie skanowanie książek jest szybsze, bo tylko przewracamy kartki.

Tutaj jest example takiego skanera: https://www.pronetkrakow.com.pl/6530205 ... 0390-.html
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Nie traktujcie prosze tego, jako reklamy mojego pracowdawcy, ale to jest naprawde dobra aplikacja, ktorej samemu uzywam juz od ponad roku: https://play.google.com/store/apps/deta ... lens&hl=en lub https://itunes.apple.com/us/app/office- ... 25059?mt=8.

Nie trzeba wydawac tylu pieniadzow na jakies super hiper skanery. Jak nie masz telefonu to mozna zwyklym aparatem a potem obrobic to wlasnie programowo. Od poczatku o tym mowie...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

Witam,

A może wykorzystać do tego skaner płaski - lekko zmodyfikowany.
Trzeba by tylko wyprowadzić napęd z przesuwu głowicy skanującej na górną powierzchnię skanera (jakieś trzpienie z obu stron, poprzeczna "beleczka" między nimi, wycięte rowkowe otwory w pokrywie górnej, itd) - tak aby utworzył on popychacz.
Następnie kładziemy butelkę na górnej szybie skanera, a popychacz będzie nam ją toczył jednocześnie z ruchem głowicy skanującej, tak że otrzymamy (mam nadzieję) skan naklejki na butelce.
Oczywiście trzeba by wprowadzić jakieś zabezpieczenia typu prowadnice dla zapewnienia butelce równego toczenia się po szkle (żeby nie uciekła w bok), a także żeby butelka nie potoczyła się do przodu szybciej niż popychacz (może lekkie wzniesienie skanera, powodujące grawitacyjny docisk lub jakiś ogranicznik nie pozwalający butelce uciec w przód). To już kwestia inwencji twórczej wykonawcy.
O ile oczywiście ten pomysł by zadziałał (tzn. napęd głowicy skanującej będzie miał siłę potoczyć butelkę) :roll:
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Myślałem o tym rozwiązaniu, nawet na potrzeby testów rozkręciłem jeden skaner, ale obawiam się, że jedna rzecz tanie na przeszkodzie - jakiekolwiek modyfikacje z poziomu skanera, np. zrobienie otworów na wyprowadzenie prowadnic spowoduje, że źle będzie rozpraszało się światło w samym skanerze, a co za tym idzie, będzie pogarszało to jakość skanowania. Robiłem testy np. z odchyloną górną klapą skanera i jakość testowych skanów była koszmarna.

Więc jedyna opcja to skonstruowanie urządzonka z regulowaną prędkością przesuwu.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

To znaczy, że jak np. otworzysz górną klapę (całkowicie) i położysz na szybie kartkę wielkości pocztówki, to już jej dobrze nie zeskanuje?
Mój skaner miał wewnętrzną stronę klapy czarną - tak, że i tak nie odbijała światła.
Chyba, że to górne światło (z żyrandola) wpada przez otwartą klapę i zaburza proces skanowania?
Może wystarczy zgasić światło? ;-)

Pamiętam, że skanowałem przy otwartej klapie większe przedmioty - skaner robił wówczas za aparat cyfrowy, (których wtedy nie było jeszcze) i jakoś dawało radę :D . Ale może moje wymagania jakościowe nie były zbyt wygórowane :roll:
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Może nieprecyzyjnie się wyraziłem - chodzi o górną część obudowy skanera, nie samą klapę. Po prostu rozkręciłem skaner, uchyliłem górną obudowę, kombinowałem nawet by przymocować coś do belki skanującej i to niestety powodowało, że jakość skanu była gorsza.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Przez przypadek trafiłem na amerykanina, który miał podobne problemy bo skanuje naklejki na okrągłych bateriach. Używa do tego ręcznego skanera i prostego transportera własnej konstrukcji.
Załączniki
skaner.jpg
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

No to może z innej beczki. Pomyślałem sobie by opracować dźwignię, która będzie opuszczać się w dół. Opierając ją o skaner i stawiając całość pod lekkim kątem skanowany przedmiot będzie się toczył i jednocześnie obracał. Pozostaje tylko kwestia tego jak skonstruować taką dźwignię. Siłownik? Jakiś mechanizm oparty na silniku?

Najważniejsze, by była możliwość regulacji prędkości przesuwu dźwigni i żeby można było ją ponownie przesunąć do stanu początkowego. Ma ktoś jakąś sugestię jak to rozwiązać?
ODPOWIEDZ