Wzmacniacz PP na 6P19S

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

landro
25...49 postów
25...49 postów

Wzmacniacz PP na 6P19S

Post autor: landro »

Witam, noszę się od dłuższego czasu z zbudowaniem wzmacniacza stereo w układzie PP na lampach 6P19S, ale po przeszukaniu całego internetu jaki mi znany, znalazłem tylko coś takiego http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasi ... pa30V.html . Więc, jak bardzo zmieni się Rkk jeśli zamiast 4 lamp w stopniu końcowym użyję tylko dwóch?
Mądry zapyta, głupi wyśmieje i zniszczy.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Wzmacniacz PP na 6P19S

Post autor: AZ12 »

Witam

Nie ma lamp 6P19S, chodziło Ci o 6S19P. Jeśli tak to uważam że lepiej jest zastosować typową pentodę mocy np: EL84 w połączeniu triodowym.
Ratujmy stare tranzystory!
landro
25...49 postów
25...49 postów

Racja 6S19P. Już robiłem taki układ jaki zaproponowałeś z lampą 6P14P, ale teraz chciałbym zrobić w pełni triodowe cacko.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam ponownie

Przede wszystkim tego typu lampy mają bardzo małe wzmocnienie wynoszące 2, co wymaga stosowania dużego napięcia sterującego. Jest to ogólna wada dotycząca triod mocy przeznaczonych dla stabilizatorów napięcia. Przy stosowaniu dwóch lamp zamiast czterech impedancja obciążenia anodowego wzrasta dwukrotnie.
Ratujmy stare tranzystory!
landro
25...49 postów
25...49 postów

mhm, z wysokim napięciem wysterowania się liczę, ponieważ przeczytałem stronę zamieszczoną w linku, tylko zastanawiało mnie jak bardzo Raa wzrośnie po odjęciu 2 lamp ze stopnia mocy. Skoro dwukrotnie, tzn. że jak w projekcie który podrzuciłem w linku jest Raa 2kohm przy czterech 6s19p, to z dwoma będę miał Raa 4kohm?
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

landro pisze:(...) jak bardzo zmieni się Rkk jeśli zamiast 4 lamp w stopniu końcowym użyję tylko dwóch?
Po pierwsze, nie ma czegos takiego jak Rkk -- pewnie chodzilo Ci o Raa, czyli obciazenie widziane miedzy anodami. Jasiu podaje dla 4 lamp w koncowce obciazenie 2k wiec dla dwoch bedziesz potrzebowal 4k.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

:D
TooL46_2 pisze:Po pierwsze, nie ma czegos takiego jak Rkk -- pewnie chodzilo Ci o Raa, czyli obciazenie widziane miedzy anodami.
.
Rkk to obciążenie włączone w obwód katod / układ przeciwsobny /. Takie wzmacniacze konstruowano już kilkadziesiąt lat temu. Wadą jest małe wzmocnienie napięciowe stopnia mocy / poniżej 1 / a zaletą bardzo małe zniekształcenia. Pochodną tego rozwiązania i normalnego, gdzie obciążenie jest włączone w obwód anod lamp i katod jest zapewne układ Quad, znany również od kilkudziesięciu lat :D .
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Lisor pisze:Rkk to obciążenie włączone w obwód katod
To wiem ;) Ale jak sie to ma do
Lisor pisze: / układ przeciwsobny /
? Bo nie do konca zrozumialem...

Tak czy siak, u Jasia to jest raczej 'zwykly' PP z tego, co pamietam. Jesli Quad to tak czy siak podaje sie zwyczajowo Raa i procent udzialu uzwojenia pierwotnego wpietego w katode.

Co innego, gdyby lampy stopnia wyjsciowego rzeczywiscie pracowaly tylko na obciazenie w katodach (jak wtorniki) -- wtedy bym sie pewnie zgodzil na Rkk ;) Ale wtedy, przy zastosowaniu odpowiednich lamp (i ich ilosci) mozna nawet bez TG -- jako OTL.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Lisor »

... wiedziałem, że tak będzie, bo faktycznie odniosłem się tylko do istnienia Rkk / faktycznie istniejącej /, celowo nie wnikając w kontekst wypowiedzi Kolegów. Czyli odbiegając po raz drugi od jadra tematu dodam za autorem książki o wzmacniaczach m.cz. , że Rkk to wartość obciążenia między katodami w układzie przeciwsobnym / i chodzi tu o transformator głośnikowy tak włączony, a nie o rezystory katodowe / . Resztę na ten temat można doczytać w książce R.M. Malinina z 1957 r.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
landro
25...49 postów
25...49 postów

Dzięki za rady, racja pomyliłem się, chodziło mi o Raa :lol: Na pewno wasze rady Wasze rady pomogą mi w budowie prototypu. Zdjęcia wrzucę gdy tylko zacznę pracę.