Ale trafo :D

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

szalony

Ale trafo :D

Post autor: szalony »

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79704731

Jeśli cena nie przekroczy 50zł to chyba bardziej opłaca sie je opchnąć w skupie złomu :D
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: Ale trafo :D

Post autor: jdubowski »

========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Na pożądną spawarkę jak znalazł :lol: Tylko ten transport. :cry:
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Andrzej Molicki pisze:Na pożądną spawarkę jak znalazł :lol: Tylko ten transport. :cry:
Z tego transformatora to wyjdą 2 spawarki.No i sprzedający jest z mojego miasta. :wink:
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

Fajne - od dłuższego czasu przymierzam się do budowy zgrzewarki ręcznej - największy trafuś jaki dorwałem do tej pory to olbrzymi toroid o mocy ponoć 1,4 kVA - ale chętnie zamieniłbym to na takie cacko jak na zdjęciach - tyle, że to diablo daleko.
IdeL
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

IdeL pisze:Fajne - od dłuższego czasu przymierzam się do budowy zgrzewarki ręcznej - największy trafuś jaki dorwałem do tej pory to olbrzymi toroid o mocy ponoć 1,4 kVA - ale chętnie zamieniłbym to na takie cacko jak na zdjęciach - tyle, że to diablo daleko.

Nie wiedziałem że zamierzsz zgrzewać szyny kolejowe :lol:
Toć to z 25KVA z tego spokojnie wyciągniesz.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

IdeL pisze:Fajne - od dłuższego czasu przymierzam się do budowy zgrzewarki ręcznej - największy trafuś jaki dorwałem do tej pory to olbrzymi toroid o mocy ponoć 1,4 kVA - ale chętnie zamieniłbym to na takie cacko jak na zdjęciach - tyle, że to diablo daleko.
Mam taki transformator do ręcznej zgrzewarki,kiedyś zrobiłem ich kilka(do zgrzewania karoserii),1 pozostał i miałem zrobić taką zgrzewarkę dla siebie tylko tyle że mi przeszło.Są też elementy obudowy,jest cała dokumentacja,jeżeli ta sprawa Cię interesuje to zapraszam na pw.Ktoś na tym forum szukał kiedyś takiego transformatora ale chyba był dla niego za ciężki.Cała zgrzewarka waży około 10 kg.No i do tego dochodzi jeszcze sterownik,tylko tyle że stoi on na boku.
szalony

Andrzej Molicki pisze:

Nie wiedziałem że zamierzsz zgrzewać szyny kolejowe :lol:
Szyny kolejowe spawa się termitowo ;)
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

szalony pisze:Nie wiedziałem że zamierzsz zgrzewać szyny kolejowe :lol:
Szyny kolejowe spawa się termitowo ;)

Nie tylko - zwłaszcza do dla linii o wyższych prędkościach szyny się zgrzewa, i to zarówno stacjonarnie (przygotowuje się odcinki o długości kilkuset metrów) oraz w terenie - na torze.
Ostatnio zmieniony wt, 10 stycznia 2006, 20:43 przez jdubowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
szalony

ok ;)
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

k24 pisze:
IdeL pisze:Mam taki transformator do ręcznej zgrzewarki,kiedyś zrobiłem ich kilka(do zgrzewania karoserii),1 pozostał i miałem zrobić taką zgrzewarkę dla siebie tylko tyle że mi przeszło.Są też elementy obudowy,jest cała dokumentacja,jeżeli ta sprawa Cię interesuje to zapraszam na pw.Ktoś na tym forum szukał kiedyś takiego transformatora ale chyba był dla niego za ciężki.Cała zgrzewarka waży około 10 kg.No i do tego dochodzi jeszcze sterownik,tylko tyle że stoi on na boku.
Co byś chciał za to (ile) :?: :?: Jestem potencjalnie zainteresowany - mam drugie hobby - renowacja pojazdów zabytkowych i czasem dużo bardziej elegancko byłoby zrobić coś niecoś zgrzewarką (a teść mój ma wyłacznie stacjonarną :? )
IdeL
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Andrzej Molicki pisze: Nie wiedziałem że zamierzsz zgrzewać szyny kolejowe :lol:
Sęk w tym, że 1,6 kVA to trochę mało wg mojej oceny (poza tym nie wiem jak toroid zachowa się na takim prądzie zwarcia - może dwa zgrzewy i będę szukał zdematerializowanej formy ferytu i miedzi :|) - posiłkuję się zgrzewarką stacjonarną w warsztacie teścia.
IdeL