Jeśli cena nie przekroczy 50zł to chyba bardziej opłaca sie je opchnąć w skupie złomu
Ale trafo :D
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
szalony
Ale trafo :D
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79704731
Jeśli cena nie przekroczy 50zł to chyba bardziej opłaca sie je opchnąć w skupie złomu
-
jdubowski
- moderator
Re: Ale trafo :D
Potwórszalony pisze:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=79704731
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
Andrzej Molicki
- 500...624 posty

-
k24
- 625...1249 postów

-
IdeL
- 500...624 posty

-
Andrzej Molicki
- 500...624 posty

IdeL pisze:Fajne - od dłuższego czasu przymierzam się do budowy zgrzewarki ręcznej - największy trafuś jaki dorwałem do tej pory to olbrzymi toroid o mocy ponoć 1,4 kVA - ale chętnie zamieniłbym to na takie cacko jak na zdjęciach - tyle, że to diablo daleko.
Nie wiedziałem że zamierzsz zgrzewać szyny kolejowe
Toć to z 25KVA z tego spokojnie wyciągniesz.
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma 
-
k24
- 625...1249 postów

Mam taki transformator do ręcznej zgrzewarki,kiedyś zrobiłem ich kilka(do zgrzewania karoserii),1 pozostał i miałem zrobić taką zgrzewarkę dla siebie tylko tyle że mi przeszło.Są też elementy obudowy,jest cała dokumentacja,jeżeli ta sprawa Cię interesuje to zapraszam na pw.Ktoś na tym forum szukał kiedyś takiego transformatora ale chyba był dla niego za ciężki.Cała zgrzewarka waży około 10 kg.No i do tego dochodzi jeszcze sterownik,tylko tyle że stoi on na boku.IdeL pisze:Fajne - od dłuższego czasu przymierzam się do budowy zgrzewarki ręcznej - największy trafuś jaki dorwałem do tej pory to olbrzymi toroid o mocy ponoć 1,4 kVA - ale chętnie zamieniłbym to na takie cacko jak na zdjęciach - tyle, że to diablo daleko.
-
szalony
Szyny kolejowe spawa się termitowoAndrzej Molicki pisze:IdeL pisze:Fajne - od dłuższego czasu przymierzam się do budowy zgrzewarki ręcznej - największy trafuś jaki dorwałem do tej pory to olbrzymi toroid o mocy ponoć 1,4 kVA - ale chętnie zamieniłbym to na takie cacko jak na zdjęciach - tyle, że to diablo daleko.
Nie wiedziałem że zamierzsz zgrzewać szyny kolejowe![]()
-
jdubowski
- moderator
Szyny kolejowe spawa się termitowoszalony pisze:Nie wiedziałem że zamierzsz zgrzewać szyny kolejowe![]()
Nie tylko - zwłaszcza do dla linii o wyższych prędkościach szyny się zgrzewa, i to zarówno stacjonarnie (przygotowuje się odcinki o długości kilkuset metrów) oraz w terenie - na torze.
Ostatnio zmieniony wt, 10 stycznia 2006, 20:43 przez jdubowski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
IdeL
- 500...624 posty

Co byś chciał za to (ile)k24 pisze:IdeL pisze:Mam taki transformator do ręcznej zgrzewarki,kiedyś zrobiłem ich kilka(do zgrzewania karoserii),1 pozostał i miałem zrobić taką zgrzewarkę dla siebie tylko tyle że mi przeszło.Są też elementy obudowy,jest cała dokumentacja,jeżeli ta sprawa Cię interesuje to zapraszam na pw.Ktoś na tym forum szukał kiedyś takiego transformatora ale chyba był dla niego za ciężki.Cała zgrzewarka waży około 10 kg.No i do tego dochodzi jeszcze sterownik,tylko tyle że stoi on na boku.
IdeL
-
IdeL
- 500...624 posty

Sęk w tym, że 1,6 kVA to trochę mało wg mojej oceny (poza tym nie wiem jak toroid zachowa się na takim prądzie zwarcia - może dwa zgrzewy i będę szukał zdematerializowanej formy ferytu i miedziAndrzej Molicki pisze: Nie wiedziałem że zamierzsz zgrzewać szyny kolejowe![]()
IdeL