Konwersja z SECAM do PAL

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Konwersja z SECAM do PAL

Post autor: riversedge_pl »

Czy jest jakiś "prosty" sposób na konwersję sygnału TV w systemie Secam na Pal? Chodzi o możliwość doprowadzenia prawidłowego sygnału do urządzenia przechwytującego celem archiwizacji (VHSy z epoki Secam w PL). Wygooglowałem jakieś różne urządzenia na ebaju, od kilkudziesięciu do ponad 300 zł, jednakże jest to dosyć spory koszt biorąc pod uwagę fakt, że sporo wydalem na urzędzie przechwytujące. Niestety mój model nie obsługuje Secam, dopiero model wyższy miał taką opcję. Zatem może zna ktoś jakiś sposób, by przerobić sygnał Secam na PAL?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Konwersja z SECAM do PAL

Post autor: tszczesn »

Prosto się nie da - musisz mieć połączenie dekodera SECAM i kodera PAL. Nie da się tego zrobić jakąś "przejściówką".
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Coś takiego. Ten pierwszy wygląda dużo solidniej, ale z krótkiego opisu wynika, że mają zbliżone parametry, ten pierwszy ma wejścia S-Video, co pozwoli uzyskać nieco lepszą jakość obrazu. Oba wg. opisu potrafią dokonać konwersji częstotliwości ramki 50 <-> 60 Hz i rozumieją egzotyczne formaty jak PAL-M czy NTSC 4.43, co czasami może się okazać przydatne.
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

S-video chyba mnie w tym zakresie nie ratuje. Z magnetowidu i tak wyjdę sygnałem composite. Dzięki serdeczne za sugestię. Zaryzykuję z tańszą opcją.
stdi
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: stdi »

W latach 80-tych były w produkcji układy scalone transkoderów SECAM -> PAL. Owszem rzadkość ale bywały na bazarach w tamtych czasach ....
Najprościej jednak zrobić rozdział sygnałów na luminancje i chrominancje potem ew. matryca na RGB i mając z odzysku klasyka jak MC1377 (np. modulator od Amigi 500, stary dekoder D2-MAC) zrobić modulator PAL.

Wg mnie nie wiem czy nie lepiej poszukać karty analogowej TV z opcją nagrywania na dysk do komputera i zgrać to do pliku RMVB, OGM czy nawet okropnego AVI. Wg mnie to lepsza opcja - szczególnie w celach archiwizacji.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Pod koniec lat 80. popularne były transkodery sygnału SECAM na PAL. Wykorzystywany był w nich popularny układ scalony firmy Philips, typu TDA3592A. Na wejście układu podawało się zespolony sygnał SECAM, a na wyjściu otrzymywało się sygnał luminancji (odpowiednio opóźniony w stosunku do wejściowego, by był czasowo zgrany z wyjściowym sygnałem kolorów, który również był opóźniony w wyniku transkodowania...) oraz sygnał chrominancji w standardzie PAL. Montowało się je do odbiorników przywożonych z zachodu, by dekodowały sygnały telewizyjne emitowane w naszym kraju.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

O, to jest ciekawa opcja. Można pokusić się o wyszarpnięcie gotowej płytki z jakiegoś starego TV. Wyjdzie taniej, niż ściągać chiński konwerter z ebaya. Dzięki za info :) Zresztą, może ktoś ma taki cały gotowy układzik? :)
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

riversedge_pl pisze:O, to jest ciekawa opcja. Można pokusić się o wyszarpnięcie gotowej płytki z jakiegoś starego TV.
To może okazać się dość trudne, gdyż w latach 90. te same używane i wymontowywane ze starych telewizorów transkodery stały się za naszą wschodnią granicą jeszcze bardziej popularne niż wcześniej u nas. Pamiętam jak Rosjanie skupowali je hurtowo, dobrze za nie płacąc. Brali wszystkie, jak leci, nieważne czy dobre, czy zepsute... :wink: Poza tym jest jeszcze jeden problem - z tego co pamiętam układ do poprawnej pracy potrzebował dodatkowego sygnału synchronizacji typu Sandcastle (może nawet Super-Sandcastle /SSC/). W każdym odbiorniku TV występowały sygnały H i V, z których dało się bez problemu wytworzyć sygnał Sandcastle (SC). Bez odbiornika potrzebny byłby dodatkowy układ do wytworzenia tego sygnału z sygnału wizyjnego (dla dobrego elektronika raczej nie stanowiłoby to problemu).

http://olx.ua/uk/obyavlenie/transkoder- ... hVSBu.html

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Czyli jednym słowem nici. ;)
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Problem rozwiązałem w inny sposób, dorwałem model grabbera z wyższej półki, który ogarnia Secam.
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: daniel22 »

Możesz podać model tego grabbera? :)
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Pewnie, to Canopus ADVC-700.
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Post autor: daniel22 »

Dzięki za podanie modelu... choć patrząc na cenę, to raczej sobie go nie sprawię.
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Drogi jest, to fakt, ale są niższe modele Canopusa, które też ogarniają secam. Nadal będzie to jednak określony wydatek.
ODPOWIEDZ