Konwersja z SECAM do PAL
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Konwersja z SECAM do PAL
Czy jest jakiś "prosty" sposób na konwersję sygnału TV w systemie Secam na Pal? Chodzi o możliwość doprowadzenia prawidłowego sygnału do urządzenia przechwytującego celem archiwizacji (VHSy z epoki Secam w PL). Wygooglowałem jakieś różne urządzenia na ebaju, od kilkudziesięciu do ponad 300 zł, jednakże jest to dosyć spory koszt biorąc pod uwagę fakt, że sporo wydalem na urzędzie przechwytujące. Niestety mój model nie obsługuje Secam, dopiero model wyższy miał taką opcję. Zatem może zna ktoś jakiś sposób, by przerobić sygnał Secam na PAL?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Konwersja z SECAM do PAL
Prosto się nie da - musisz mieć połączenie dekodera SECAM i kodera PAL. Nie da się tego zrobić jakąś "przejściówką".
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Czyli najlepiej coś takiego?
http://www.ebay.pl/itm/PAL-NTSC-SECAM-t ... XQVERSzOsx
Albo tańsza chińska opcja?
http://www.ebay.pl/itm/PAL-NTSC-SECAM-t ... Sw~bFWHexZ
http://www.ebay.pl/itm/PAL-NTSC-SECAM-t ... XQVERSzOsx
Albo tańsza chińska opcja?
http://www.ebay.pl/itm/PAL-NTSC-SECAM-t ... Sw~bFWHexZ
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Coś takiego. Ten pierwszy wygląda dużo solidniej, ale z krótkiego opisu wynika, że mają zbliżone parametry, ten pierwszy ma wejścia S-Video, co pozwoli uzyskać nieco lepszą jakość obrazu. Oba wg. opisu potrafią dokonać konwersji częstotliwości ramki 50 <-> 60 Hz i rozumieją egzotyczne formaty jak PAL-M czy NTSC 4.43, co czasami może się okazać przydatne.
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
S-video chyba mnie w tym zakresie nie ratuje. Z magnetowidu i tak wyjdę sygnałem composite. Dzięki serdeczne za sugestię. Zaryzykuję z tańszą opcją.
W latach 80-tych były w produkcji układy scalone transkoderów SECAM -> PAL. Owszem rzadkość ale bywały na bazarach w tamtych czasach ....
Najprościej jednak zrobić rozdział sygnałów na luminancje i chrominancje potem ew. matryca na RGB i mając z odzysku klasyka jak MC1377 (np. modulator od Amigi 500, stary dekoder D2-MAC) zrobić modulator PAL.
Wg mnie nie wiem czy nie lepiej poszukać karty analogowej TV z opcją nagrywania na dysk do komputera i zgrać to do pliku RMVB, OGM czy nawet okropnego AVI. Wg mnie to lepsza opcja - szczególnie w celach archiwizacji.
Najprościej jednak zrobić rozdział sygnałów na luminancje i chrominancje potem ew. matryca na RGB i mając z odzysku klasyka jak MC1377 (np. modulator od Amigi 500, stary dekoder D2-MAC) zrobić modulator PAL.
Wg mnie nie wiem czy nie lepiej poszukać karty analogowej TV z opcją nagrywania na dysk do komputera i zgrać to do pliku RMVB, OGM czy nawet okropnego AVI. Wg mnie to lepsza opcja - szczególnie w celach archiwizacji.
Czołem.
Pod koniec lat 80. popularne były transkodery sygnału SECAM na PAL. Wykorzystywany był w nich popularny układ scalony firmy Philips, typu TDA3592A. Na wejście układu podawało się zespolony sygnał SECAM, a na wyjściu otrzymywało się sygnał luminancji (odpowiednio opóźniony w stosunku do wejściowego, by był czasowo zgrany z wyjściowym sygnałem kolorów, który również był opóźniony w wyniku transkodowania...) oraz sygnał chrominancji w standardzie PAL. Montowało się je do odbiorników przywożonych z zachodu, by dekodowały sygnały telewizyjne emitowane w naszym kraju.
Pozdrawiam
Romek
Pod koniec lat 80. popularne były transkodery sygnału SECAM na PAL. Wykorzystywany był w nich popularny układ scalony firmy Philips, typu TDA3592A. Na wejście układu podawało się zespolony sygnał SECAM, a na wyjściu otrzymywało się sygnał luminancji (odpowiednio opóźniony w stosunku do wejściowego, by był czasowo zgrany z wyjściowym sygnałem kolorów, który również był opóźniony w wyniku transkodowania...) oraz sygnał chrominancji w standardzie PAL. Montowało się je do odbiorników przywożonych z zachodu, by dekodowały sygnały telewizyjne emitowane w naszym kraju.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
O, to jest ciekawa opcja. Można pokusić się o wyszarpnięcie gotowej płytki z jakiegoś starego TV. Wyjdzie taniej, niż ściągać chiński konwerter z ebaya. Dzięki za info
Zresztą, może ktoś ma taki cały gotowy układzik? 

To może okazać się dość trudne, gdyż w latach 90. te same używane i wymontowywane ze starych telewizorów transkodery stały się za naszą wschodnią granicą jeszcze bardziej popularne niż wcześniej u nas. Pamiętam jak Rosjanie skupowali je hurtowo, dobrze za nie płacąc. Brali wszystkie, jak leci, nieważne czy dobre, czy zepsute...riversedge_pl pisze:O, to jest ciekawa opcja. Można pokusić się o wyszarpnięcie gotowej płytki z jakiegoś starego TV.

http://olx.ua/uk/obyavlenie/transkoder- ... hVSBu.html
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Czyli jednym słowem nici. 

- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Problem rozwiązałem w inny sposób, dorwałem model grabbera z wyższej półki, który ogarnia Secam.
- daniel22
- 250...374 postów
- Kontakt:
Możesz podać model tego grabbera? 

- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Pewnie, to Canopus ADVC-700.
- daniel22
- 250...374 postów
- Kontakt:
Dzięki za podanie modelu... choć patrząc na cenę, to raczej sobie go nie sprawię.
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Drogi jest, to fakt, ale są niższe modele Canopusa, które też ogarniają secam. Nadal będzie to jednak określony wydatek.