Miernik mocy wyjściowej lamp ZOPAN PWT 4...

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Miernik mocy wyjściowej lamp ZOPAN PWT 4...

Post autor: Lisor »

... fotografię postaram się jakoś udostępnić. Aktualnie mam problem z programami zmniejszającymi rozmiar zdjęcia - darmowe mielą bardzo długo, płatne robią to błyskawicznie tylko sms opłacający wraca...
Mogę za to wysłać na pocztę mailową w pełnej rozdzielczości.

A ZOPAN wg mojego rozumienia zawiera w sobie woltomierz lampowy, jakiś prosty układ przeliczający ? i odpowiednio skonstruowany zespół rezystorów. Budowa jest podobna do wersji 5, tylko lampy zastąpiono tranzystorami. W końcu postęp musiał nastąpić.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: przemak »

Lisor pisze:Aktualnie mam problem z programami zmniejszającymi rozmiar zdjęci
irfanview.com ;)
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Program Irfanview jest faktycznie godny polecenia. Zmiana rozmiaru jest błyskawiczna. Poprzez PW wyślę za chwilę adres e-mail na który możesz przekazać zdjęcia.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... instrukcja ze schematem wreszcie dojechała.

Działanie miernika jest proste do zrozumienia - mierzy spadek napięcia wbudowanym woltomierzem lampowym - i pokazuje wynik na odpowiednio wyskalowanej tarczy miernika. Przy okazji dowiedziałem się do czego jest potrzebny generator z sygnałem 1 kHz i napięciu 10 woltów - do cechowania przyrządu. Nawet miernik podregulowałem - zmniejszając błąd do 17 % :lol: . Tyle z grubsza o teorii działania.
W praktyce trzeba wymienić, bądź naprawić zwęglone rezystory w kilku początkowych zakresach obciążenia. Inaczej cała praca będzie bez sensu. Do naprawy są rezystory wykonane z taśmy oporowej - 2 X 1 om i 3 X 0,5 oma. Chwilowo po zbocznikowaniu grubym drutem uszkodzonych rezystorów użyłem miernika jako obciążenia wzmacniacza przy pomiarze mocy. Sprawdza się.
Lisor
1250...1874 posty
1250...1874 posty

... a więc wreszcie mały sukces. Miernik naprawiony :D . Wyniki odczytywane z wbudowanego miernika są zgodne z wynikami kontrolnymi uzyskanymi za pomocą zewnętrznych przyrządów.