A66 pisze:Dalej twierdzę, że niewiarygodne. Proszę jednak o brak dyskusji w tym temacie na dziś

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
A66 pisze:Dalej twierdzę, że niewiarygodne. Proszę jednak o brak dyskusji w tym temacie na dziś
Skoro jest jeden zasilacz dedykowany dla obu kanałów i tylko jeden kanał jest na nim odpalony to rzeczywiście dziwię się, że dziwisz się, że pomiary byłyby niewiarygodne.Pawełkomandos pisze:A66 pisze:Dalej twierdzę, że niewiarygodne. Proszę jednak o brak dyskusji w tym temacie na dziś
Zrobię sobie lampkę nocną z jednej gmki ....Krzysztof_M pisze:
Ale nie wszyscy tak robią jak widać i mogą po nocach spać
To raczej kapryśny, zapominalski, niedokładny i niekalibrowalny system pomiarowy, którego największym osiągnięciem jest to, że powołujący się na niego praktycznie zawsze negują i ignorują jego ewidentne wadydaris pisze:Anodowe spadnie z 30-50V więc wszystko się pozmienia.
Najlepszym urządzeniem pomiarowym będzie mój słuch![]()
![]()
A słuchał już innych wzmacniaczy z świetnymi parametrami![]()
Krzysztof_M pisze:
Przynajmniej napięcia sprawdzasz multimetrem, wszak mógłbyś przecież również ustalać punkt pracy na słuch, no nie?
Cieszyć się trzeba, że wiele innych urządzeń wokół nas tak nie jest zbudowanych, strach byłoby nawet pewnie w tak zbudowanym domu siedzieć
A ja się się dziwię że dziwisz się że ja się dziwię że to nie wiarygodne bo nie poprosiłem o pomiar mocy dwóch kanałów tylko jednego który został już "uruchomiony" i jeśli przeprowadziło by się poprawnie pomiar mocy tego kanału to będzie on wiarygodny dla zasilacza obciążonego tylko jednym kanałem a autor może nawet pokusić się dodatkowo o podanie z jakim max błędem został wykonany ten pomiarKrzysztof_M pisze:Skoro jest jeden zasilacz dedykowany dla obu kanałów i tylko jeden kanał jest na nim odpalony to rzeczywiście dziwię się, że dziwisz się, że pomiary byłyby niewiarygodne.Pawełkomandos pisze:A66 pisze:Dalej twierdzę, że niewiarygodne. Proszę jednak o brak dyskusji w tym temacie na dziś
No tak zapomniałem o tym że napięcie anodowe nieco spadnie i przyrząd pomiarowy jakim jest ucho na bank wyczuje to...Krzysztof_M pisze:Po podłączeniu drugiego kanału zmienią się parametry napięć dostarczanych przez zasilacz, przesuną się punkty pracy lamp.
O jak dużo to ciężko powiedzieć, ale w jakimś stopniu na bank.
Tutaj piszesz że słusznie a poniżej piszesz że robisz dokładnie na odwrót...Krzysztof_M pisze:Więc uważam, że słusznie pomiary wykonają i opublikują gdy konstrukcję skończą, teraz jest za wcześnie.
A tak na poważnie to nie zadałem pytania po to by powstała z tego zadyma!Krzysztof_M pisze:Prawdę mówiąc pomiary pasma i mocy, zniekształcenia przebiegów, to rzeczy, które ja wykonuję na bieżąco podczas budowy samych prototypów.
Ale nie wszyscy tak robią jak widać i mogą po nocach spać
viewtopic.php?f=8&t=10608&hilit=6c33c+se#p103100Krzysztof_M pisze:Pawełkomandos - między wykonaniem pomiarów a publikowaniem ich wyników jest spora różnica. Nigdzie sobie nie zaprzeczyłem - ja robię pomiary w trakcie budowania wzmacniacza ale nigdy nie uważałem, aby ich publikacja na takim etapie była dobra praktyką (chociaż oczywiście mogą być wyjątki, jak w większości spraw na tym świecie).
To oczywiste że ich prawo, ja wyraziłem tylko prośbę o zrobienie tych pomiarów.Krzysztof_M pisze:Koledzy nie chcą opublikować pomiarów z niedokończonego wzmacniacza i raz, że to sensowne a dwa, że ich prawo.
Nie muszą się spowiadać ale jeśli ktoś decyduje się przedstawić budowę swojego wzmacniacza na forum to powinien się liczyć że mogą pojawić się pytania.Krzysztof_M pisze:Przecież spowiadać się nie muszą, mieliby wyniki i byliby z tego dumni to pewnie już sami by o tym trąbili.
Czasami może lepiej napisać o marnych wynikach i razem z zaawansowanymi użytkownikami spróbować rozwiązać problem.Krzysztof_M pisze:A co jeśli im wzmacniacz pięknie brzmi z pasmem 80-12000 Hz, THD 4,5 % i maksymalną mocą 13 W? W takich okolicznościach przyrody to może lepiej napisać, że się pomiarów nie robiło ...![]()
Też tak uważamKrzysztof_M pisze:Nie ma żadnej zadymytylko czytajmy się wzajemnie
No własnie zrobiliśmy i jest tak znakomicie perfekcyjnie, a nie pokazujemy bo po co. A jak pomiary i dźwięk jest znakomity no to już pozostaje tylko słuchaćKrzysztof_M pisze: Może zrobili pomiary i teraz wstydzą się pokazać, bo nędza wyszła?