Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Re: Wzmacniacz na GM70 - czy poprawny schemat ?

Post autor: Pawełkomandos »

A66 pisze:Dalej twierdzę, że niewiarygodne. Proszę jednak o brak dyskusji w tym temacie na dziś
:shock:
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Krzysztof_M »

Pawełkomandos pisze:
A66 pisze:Dalej twierdzę, że niewiarygodne. Proszę jednak o brak dyskusji w tym temacie na dziś
Skoro jest jeden zasilacz dedykowany dla obu kanałów i tylko jeden kanał jest na nim odpalony to rzeczywiście dziwię się, że dziwisz się, że pomiary byłyby niewiarygodne.
Po podłączeniu drugiego kanału zmienią się parametry napięć dostarczanych przez zasilacz, przesuną się punkty pracy lamp.
O jak dużo to ciężko powiedzieć, ale w jakimś stopniu na bank.
Więc uważam, że słusznie pomiary wykonają i opublikują gdy konstrukcję skończą, teraz jest za wcześnie.

Prawdę mówiąc pomiary pasma i mocy, zniekształcenia przebiegów, to rzeczy, które ja wykonuję na bieżąco podczas budowy samych prototypów.
Ale nie wszyscy tak robią jak widać i mogą po nocach spać :-)
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
daris

Post autor: daris »

Anodowe spadnie z 30-50V więc wszystko się pozmienia.

Najlepszym urządzeniem pomiarowym będzie mój słuch :) :)
A słuchał już innych wzmacniaczy z świetnymi parametrami :) :)
Krzysztof_M pisze:
Zrobię sobie lampkę nocną z jednej gmki .... :) Mam jedną miedzianą, będzie idealna.
Ostatnio zmieniony śr, 10 sierpnia 2016, 23:01 przez daris, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

daris pisze:Anodowe spadnie z 30-50V więc wszystko się pozmienia.

Najlepszym urządzeniem pomiarowym będzie mój słuch :) :)
A słuchał już innych wzmacniaczy z świetnymi parametrami :) :)
To raczej kapryśny, zapominalski, niedokładny i niekalibrowalny system pomiarowy, którego największym osiągnięciem jest to, że powołujący się na niego praktycznie zawsze negują i ignorują jego ewidentne wady :)

Przynajmniej napięcia sprawdzasz multimetrem, wszak mógłbyś przecież również ustalać punkt pracy na słuch, no nie? :twisted:

Cieszyć się trzeba, że wiele innych urządzeń wokół nas tak nie jest zbudowanych, strach byłoby nawet pewnie w tak zbudowanym domu siedzieć ;-)
daris

Krzysztof_M pisze:
Przynajmniej napięcia sprawdzasz multimetrem, wszak mógłbyś przecież również ustalać punkt pracy na słuch, no nie? :twisted:

Cieszyć się trzeba, że wiele innych urządzeń wokół nas tak nie jest zbudowanych, strach byłoby nawet pewnie w tak zbudowanym domu siedzieć ;-)

Mówimy tu to pomiarach pasma przenoszenia.

Uważasz, że podłączyliśmy wzmacniacz bez podstawowych pomiarów.
Krzysztofie, nie posądzasz mnie chyba o taką partyzantkę :) ?

Mam audiofilskie zapędy ale bez przesady :) Niemniej jednak pomiary to nie wszystko ....
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Nic o pomiarach pasma do tej pory nie wspominałeś :)
Ale wierzę, że wszystko będzie ok, i czekam aż opublikujesz wyniki pomiarów nie zapominając oczywiście o opisie wrażeń słuchowych :-)
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Krzysztof_M pisze:
Pawełkomandos pisze:
Skoro jest jeden zasilacz dedykowany dla obu kanałów i tylko jeden kanał jest na nim odpalony to rzeczywiście dziwię się, że dziwisz się, że pomiary byłyby niewiarygodne.
A ja się się dziwię że dziwisz się że ja się dziwię że to nie wiarygodne bo nie poprosiłem o pomiar mocy dwóch kanałów tylko jednego który został już "uruchomiony" i jeśli przeprowadziło by się poprawnie pomiar mocy tego kanału to będzie on wiarygodny dla zasilacza obciążonego tylko jednym kanałem a autor może nawet pokusić się dodatkowo o podanie z jakim max błędem został wykonany ten pomiar :D
Krzysztof_M pisze:Po podłączeniu drugiego kanału zmienią się parametry napięć dostarczanych przez zasilacz, przesuną się punkty pracy lamp.
O jak dużo to ciężko powiedzieć, ale w jakimś stopniu na bank.
No tak zapomniałem o tym że napięcie anodowe nieco spadnie i przyrząd pomiarowy jakim jest ucho na bank wyczuje to...
Krzysztof_M pisze:Więc uważam, że słusznie pomiary wykonają i opublikują gdy konstrukcję skończą, teraz jest za wcześnie.
Tutaj piszesz że słusznie a poniżej piszesz że robisz dokładnie na odwrót...
Krzysztof_M pisze:Prawdę mówiąc pomiary pasma i mocy, zniekształcenia przebiegów, to rzeczy, które ja wykonuję na bieżąco podczas budowy samych prototypów.
A tak na poważnie to nie zadałem pytania po to by powstała z tego zadyma!
Chciałem się dowiedzieć jakie są orientacyjne parametry czyli jeśli chodzi o moc to czy wynosi ona np 20-25W czy może więcej...
To chyba oczywiste że ostateczne parametry mogą się lekko zmienić po podłączeniu drugiego kanału ale ja przecież poprosiłem o pasmo przenoszenia przy mocy np 10W i o kształt prostokąta żeby widzieć jak radzą sobie transformatory wyjściowe.
Dla mnie to wszystko jest dziwne bo jak nie ma zrobionych pomiarów pierwszego kanału to robienie drugiego to robota w ciemno.
Myślałem ze to jest Trioda ale czasy się chyba zmieniają...
daris

Pawle ustaliliśmy conieco telefonicznie, wystarczy. Tego się trzymamy.
Awatar użytkownika
Krzysztof_M
500...624 posty
500...624 posty

Pawełkomandos - między wykonaniem pomiarów a publikowaniem ich wyników jest spora różnica. Nigdzie sobie nie zaprzeczyłem - ja robię pomiary w trakcie budowania wzmacniacza ale nigdy nie uważałem, aby ich publikacja na takim etapie była dobra praktyką (chociaż oczywiście mogą być wyjątki, jak w większości spraw na tym świecie).
Koledzy nie chcą opublikować pomiarów z niedokończonego wzmacniacza i raz, że to sensowne a dwa, że ich prawo.
Może zrobili pomiary i teraz wstydzą się pokazać, bo nędza wyszła? Przecież spowiadać się nie muszą, mieliby wyniki i byliby z tego dumni to pewnie już sami by o tym trąbili.
A co jeśli im wzmacniacz pięknie brzmi z pasmem 80-12000 Hz, THD 4,5 % i maksymalną mocą 13 W? W takich okolicznościach przyrody to może lepiej napisać, że się pomiarów nie robiło ... :evil:

Nie ma żadnej zadymy :) tylko czytajmy się wzajemnie, ja robię pomiary ale ≠ publikuję.
Pawełkomandos
125...249 postów
125...249 postów

Krzysztof_M pisze:Pawełkomandos - między wykonaniem pomiarów a publikowaniem ich wyników jest spora różnica. Nigdzie sobie nie zaprzeczyłem - ja robię pomiary w trakcie budowania wzmacniacza ale nigdy nie uważałem, aby ich publikacja na takim etapie była dobra praktyką (chociaż oczywiście mogą być wyjątki, jak w większości spraw na tym świecie).
viewtopic.php?f=8&t=10608&hilit=6c33c+se#p103100
Krzysztof_M pisze:Koledzy nie chcą opublikować pomiarów z niedokończonego wzmacniacza i raz, że to sensowne a dwa, że ich prawo.
To oczywiste że ich prawo, ja wyraziłem tylko prośbę o zrobienie tych pomiarów.
Krzysztof_M pisze:Przecież spowiadać się nie muszą, mieliby wyniki i byliby z tego dumni to pewnie już sami by o tym trąbili.
Nie muszą się spowiadać ale jeśli ktoś decyduje się przedstawić budowę swojego wzmacniacza na forum to powinien się liczyć że mogą pojawić się pytania.
Krzysztof_M pisze:A co jeśli im wzmacniacz pięknie brzmi z pasmem 80-12000 Hz, THD 4,5 % i maksymalną mocą 13 W? W takich okolicznościach przyrody to może lepiej napisać, że się pomiarów nie robiło ... :evil:
Czasami może lepiej napisać o marnych wynikach i razem z zaawansowanymi użytkownikami spróbować rozwiązać problem.
Krzysztof_M pisze:Nie ma żadnej zadymy :) tylko czytajmy się wzajemnie
Też tak uważam :D :lol:
daris

Krzysztof_M pisze: Może zrobili pomiary i teraz wstydzą się pokazać, bo nędza wyszła?
No własnie zrobiliśmy i jest tak znakomicie perfekcyjnie, a nie pokazujemy bo po co. A jak pomiary i dźwięk jest znakomity no to już pozostaje tylko słuchać :) Rozumiem, że to oczywiście żart ? Bo insynuacje są dość niestosowne.

A tak na poważnie, to ja buduję ten wzmacniacz i to ja decyduję czy i kiedy zrobię pomiary i czy je udostępnię. O czym już pisałem. Pisałem też o tym, że zrobię pomiary po uruchomieniu drugiego kanału więc nie wiem w czym problem.

Bardzo proszę o nienaciskanie w tej kwestii bo to nic nie da , może mnie tylko zniechęcić do publikacji dalszych wpisów.

Pozdrawiam
daris

Kanał prawy poskładany, czeka na transformator żarzenia lamp.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
daris

Dobra, kilka słów do zakończonego projektu. Pomysł narodził się w głowie kilka lat temu potem przygasł do września 2015 roku, w którym to postanowiłem zbudować wzmacniacz. Projekt po przejrzeniu internetu został wybrany taki jak najbardziej mi odpowiadał. Całe składanie , projektowanie było czystą przyjemnością. Nie takie lampy straszne i nie takie straszne wysokie napięcie. Obecnie pozostało mi słuchanie, wszak nadchodzi zima ( podobno ostra ) więc dodatkowy element grzewczo-ozdobny w systemie audio przyda się na pewno. Całkowity koszt użytych części to 10400 zł ( z tym, że niektóre były kupowane z drugiej ręki a usługi robione po znajomości ) . Jest to jedno z lepiej wydanych pieniędzy, sprawia mi wiele przyjemności.

Bardzo dziękuję wielu osobom za pomoc merytoryczną w realizacji projektu a jest tych osób dość dużo ( przepraszam jak kogoś nie wymieniłem ) z trzech for : naszeaudio, trioda i audiostereo.

Śle podziękowania głównie dla A66 bo to jego projekty przyczyniły się do powstania wzmacniacza w takim stanie jak jest teraz , oraz dla :

jt211,vertigena,koobala,artuku,MaćkaP,willa,gsmoka,Krzysztofa_M,Piotra,Pawełakomandos,Lisora,MariuszaElektronika,Marcina-utopia.
Dziękuję Mariuszowi z agencji reklamowej ONE za bezpłatnie wypalenie napisów na alu.

Zrobię pewne upgrade za jakiś czas ( stuninguje żarzenie i nowe transformatory głośnikowe ).

Co do mocy to wyszły 24 waty i to mi wystarczy w zupełności. Przekaz dźwięku jest fantastyczny.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr, 7 września 2016, 21:47 przez daris, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Gratuluję i życzę przyjemnego słuchania :)
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
MariuszElektronik
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: MariuszElektronik »

Służymy cały czas pomocą :)

Jakie pasmo przenoszenia wyszło? (-3dB)