Elektrit Allegro
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Elektrit Allegro
Witam.Proponuję Koledze wejść na strone Mariusza Dziubczyńskiego który dokonał pięknej renowacji zwłok Allegro.
Nie wiem z jakiego materialu były oryiginale wstawki ale na pewno jakby chromowane i niklowane.Proponuje nabyć płaskownik mosięzny odpowiednich wymiarów (sa sklepy z metalami kolorowymi) wyfrezowac rowki w szprosach ,dogiąc ,dociąc na wymiar a gotowe pręty dać do galwanizacji .Najpierw sprawdzić jak się mosiądz gnie bo niektore stopy sa kruche.Gdy trudny do gięcia nagrzewamy palnikiem gazowym i wkładamy do wody.Podobnie zmiękczamy miedz gdy za twarda.
Pozdrawiam Tomasz
Nie wiem z jakiego materialu były oryiginale wstawki ale na pewno jakby chromowane i niklowane.Proponuje nabyć płaskownik mosięzny odpowiednich wymiarów (sa sklepy z metalami kolorowymi) wyfrezowac rowki w szprosach ,dogiąc ,dociąc na wymiar a gotowe pręty dać do galwanizacji .Najpierw sprawdzić jak się mosiądz gnie bo niektore stopy sa kruche.Gdy trudny do gięcia nagrzewamy palnikiem gazowym i wkładamy do wody.Podobnie zmiękczamy miedz gdy za twarda.
Pozdrawiam Tomasz
-
- 250...374 postów
Zamierzam kupić kwadratowe pręty mosiężne. Takie tam są chyba oryginalnie. Takie pręty stosowano też w innych elektritach do ozdoby. Po wypolerowaniu bardzo ładnie się błyszczą, a warstwa szelaku zabezpieczy je przed utlenieniem. Towar mało "chodliwy", więc nie każdy sklep metalowy takie ma. Wstrzymuje mi to montaż głośnika.
-
- 250...374 postów
Ciąg dalszy przywracania Allegro do życia. Obudowa z nową tkaniną i szczebelkami.

-
- 250...374 postów
Na tym koniec pracy przy Allegro. Radio gra pięknie, głośno i ładnie stroi . Odbiera na wszystkich zakresach. Największym wyzwaniem była skrzynka, którą musiałem mocno przerobić i moim zdaniem wyszła tak sobie. Elektronika była w stanie bardzo dobrym. Nie była w ogóle grzebana. Kondensatory trzymały parametry. Uszkodzony był jedynie wyłącznik w potencjometrze. W miejsce brakujących lamp - zamienniki. W miejsce EBC3 = EBC1, EL3=6P14P, EM1= brak symbolu na lampie (słabiutko świeci). Dorabiane elementy odbiegają wyglądem od oryginału, ale mam nadzieję, że z czasem je wymienię. ( Może trafi się nawet oryginalna cała skrzynka). Zajęło mi to półtora miesiąca pracy popołudniami.

Po renowacji i przed renowacją

Przed renowacją i po renowacji

Z tylną ścianką "poszedłem na skróty" oklejając ją napisami. Nie mam już cierpliwości i metody na odwzorowanie oryginału.

Na drugi miesiąc wakacji załatwiłem sobie rozrywkę z renowacją Presto...
Opis wkrótce.

Po renowacji i przed renowacją

Przed renowacją i po renowacji

Z tylną ścianką "poszedłem na skróty" oklejając ją napisami. Nie mam już cierpliwości i metody na odwzorowanie oryginału.

Na drugi miesiąc wakacji załatwiłem sobie rozrywkę z renowacją Presto...
Opis wkrótce.

-
- 1250...1874 posty
Gratulacje za włożony trud
Z tym Presto zapowiada się ciekawie.

Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 250...374 postów
Jeśli kogoś interesuje taki model elektrita to posiadam na zamianę odbiornik Allegro Z do remontu. Stan: bardzo słaba skrzynka, brak tylnej ścianki, ramka skali do uzupełnienia. Elektronika kompletna, do uruchomienia. Interesuje mnie inny model elektrita.
-
- 250...374 postów
Elektrit Allegro Z (numer odbiornika 28647), którego proponowałem na wymianę zostanie jednak u mnie. Tak się złożyło, że przez 10 lat nie miałem żadnego Elektrita, a wciągu ostatnich dwóch miesięcy trafiły mi się trzy. Co prawda najbardziej popularne modele, ale przynajmniej kupiłem je za rozsądne pieniądze. Dla mnie, kolekcjonera z Mazowsza, gdzie takowe prawie nie występują, to i tak spory sukces.
Jak pisałem wcześniej, radio jest w opłakanym stanie. Standardowo brak tylnej ścianki, oryginalnej wtyczki, potłuczona ramka skali (gałki są). Nie mogłem się oprzeć i zabrałem się za jego odbudowę. Skrzynka rozsypuje się w rękach. Wykorzystam do odbudowy jedynie część frontową, która nie jest rozklejona i zżarta przez robaki. Całą resztę dorabiam ze sklejki.

Schassis pokryte rdzawym nalotem. Podobnie głośnik. Głośnik rozebrany na części pierwsze został wyczyszczony i pomalowany. Jednak nie mogę go jeszcze złożyć ze względu na membranę. Jest porwana i nie trzyma się obrzeża.

Jak pisałem wcześniej, radio jest w opłakanym stanie. Standardowo brak tylnej ścianki, oryginalnej wtyczki, potłuczona ramka skali (gałki są). Nie mogłem się oprzeć i zabrałem się za jego odbudowę. Skrzynka rozsypuje się w rękach. Wykorzystam do odbudowy jedynie część frontową, która nie jest rozklejona i zżarta przez robaki. Całą resztę dorabiam ze sklejki.

Schassis pokryte rdzawym nalotem. Podobnie głośnik. Głośnik rozebrany na części pierwsze został wyczyszczony i pomalowany. Jednak nie mogę go jeszcze złożyć ze względu na membranę. Jest porwana i nie trzyma się obrzeża.

-
- 1250...1874 posty
Tym razem chassis od rozbiórki i ocynkowania.
-
- 250...374 postów
Długo to trwało, ale w końcu skrzynka zrobiona. Nie było łatwo, bo robię to w warunkach amatorskich, ale się udało i teraz jest to przynajmniej solidny mebel.
Tak jak pisałem, oryginalna jest tylko ścianka frontowa, a reszta to świeża sklejka. Czeka mnie jeszcze cieniowanie aerografem.

Głośnik udało się zregenerować.
Ale dwa następne problemy do zwalczenia to zdobycie ramki i dorobienie brakujących łuków do szczebelków...

Tak jak pisałem, oryginalna jest tylko ścianka frontowa, a reszta to świeża sklejka. Czeka mnie jeszcze cieniowanie aerografem.

Głośnik udało się zregenerować.
Ale dwa następne problemy do zwalczenia to zdobycie ramki i dorobienie brakujących łuków do szczebelków...

-
- 1250...1874 posty
Mirabelka.
Dlaczego nie wstawiasz zdjęć w załącznik?
Czy wiesz, że jak wygasną, to wątek będzie bez sensu?
Dlaczego nie wstawiasz zdjęć w załącznik?
Czy wiesz, że jak wygasną, to wątek będzie bez sensu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 250...374 postów
Słusznie...
-
- 250...374 postów
Witam
Powracam do uruchomienia Allegro. Mam pytanie, czy ktoś zna wartości tych oporów zaznaczonych w załącznikach? W moim odbiorniku druciki się rozsypały...
Czy są to elementy krytyczne w układzie?
Powracam do uruchomienia Allegro. Mam pytanie, czy ktoś zna wartości tych oporów zaznaczonych w załącznikach? W moim odbiorniku druciki się rozsypały...
Czy są to elementy krytyczne w układzie?
-
- 375...499 postów
Tak, całość 120 omów. mniejsza część to 30 omów
-
- 250...374 postów
Dzięki za pomoc. Z tego co pamiętam to taki druciak 120 ohm siedzi w Pionierze.
-
- 1875...2499 postów
Miło popatrzeć na Twoja robotę.Gratulacje.
Tomasz
Tomasz