Roman
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Oj Kolego, wyluzuj nieco. Teraz się zastanów kto pomylił fora. Sam przecież wypisujesz jakieś oklepane i oczywiste każdemu radiowcowi tematy. Co niby twórczego w tym Twoim poście? Masz na myśli te izolatory z wkładek bezpiecznikowych? Można zauważyć, że izolatory do takiej anteny można wykonać z dowolnego izolatora, nawet butelki PET po coli. Ja po prostu pomyślałem, że chciałeś coś naprawdę ciekawego przekazać i chciałem dopytać, bo do głowy by mi nie przyszło, że chodzi Tobie o opisywanie komuś jak zrobić antenę LW o bliżej nieokreślonych parametrach, a Ty się od razu nadymasz. Widzę, że już któryś raz to się powtarza.romanradio pisze:Post jest krótką, zwięzłą receptą na wykonanie takiej anteny. Sądzę, że nawet bez dodawania zdjęcia koledzy mogą ją z powodzeniem zmajstrować. Zdjęcie z dalszej perspektywy takiej anteny nic nie wniesie do tematu, chyba,że li tylko dla oglądaczy. Sorry, ale Twoje liczne uwagi w b.wielu tematach coś interesującego raczej nie wnoszą do naszego forum. Może pomyliłeś forum? i nie możesz się spełnić do końca. Bardzo proszę Sz. moderatorów o przenoszenie postów zaśmiecających których ostatnio zbyt dużo - tam gdzie ich miejsce i nie dopuszczanie do bezcelowych polemik w działach do tego nie przeznaczonych
pozdrawiam wszystkich
Roman
ps. kol. staku już chyba zrobił taką antenę
Ja mam taką antenę. Wychodzi na to, że jest to lica, ale raczej wynika to z dostępności surowca w postaci DNE niż z troski o parametry w.cz.Vic384 pisze:Czesc
Musi, ze mam pecha. Wszystkie linki antenowe jakie mialem w rece, od linki od RBMki, przez linke kupiona w ZURiT - cie do oryginalnej anteny przedwojennej mojego Ojca, wszystkie mialy druty nieizolowane.
A my ją nazywamy licaVic384 pisze:Czesc
Zgadza sie, to jest litza, bo tak nazywamy linke z drutow miedzianych w odroznieniu od linki z drutow stalowych. Jednak tradycyjna litza to linka z izolowanych drutow owinieta bawelna. Obojetnie czy bedzie to 5 x 0,04mm ; 400 x 0.1mm czy 40 x 0.3mm.
Zobacz ta antene z pudelka czy jest izolowana czy nie.
Pozdrowienia
A gdzie tamromanradio pisze:ps. kol. staku już chyba zrobił taką antenę
W ogóle nie zarobione. Widać na drugim zdjęciu - to ta część zaczynająca się przy ząbkach w przełączniku.Vic384 pisze:Czesc
Czy koncowki sa zakleszczone rurkami czy lutowane ?
Pozdrowienia