Witam.
Przybył dzis do mnie od kolegi Grucha, ktory juz go opisywal na forum. Biedaczek sporo siedzial pod prysznicem, więc pelna renowacja z nowym fornirem (dzięki Romku) i rozmontowaniem chassis. Prawie kompletny. Brak ori gałek.
Nie mam schematu i każda pomoc bedzie doceniona (Bóg zapłać) przeze mnie i wlasciciela.
Pozdrawiam oczekująć na maile od elektricirzy a zwłaszca od Tadeusza Kawy, ktory chyba ma ten okaz.
Tomaszl
Elektrit Suprema
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
Re: Elektrit Suprema
Witaj Tomku
Jutro na maila prześle to co mam.
Pozdrowienia
Tadeusz
Jednak już poszło sprawdź pocztę
Jutro na maila prześle to co mam.
Pozdrowienia
Tadeusz
Jednak już poszło sprawdź pocztę
Wiem, że nic nie wiem !
-
- 1875...2499 postów
Tadeuszowi dzie wielkie za nieocenioną pomo oraz wszystkim Kolegom ktorzy sie odezwali na priv.
Będe sukcesywnie zamieszcal foty i opisywal co zrobione.Radio w stanie koszmanym choc na pozór wygladalo dośc miło.Skrzynia rozklejona co calkowitego ofoenirowania,nie bedzie łatwo bo sporo krzywizn o malych promieniach.Ale skrzynia nie wyboczona i drewnojady sladowe.minimalnie slady sprochnienia.W calosci da się restaurować.Radio nie grzebane na szcęście przez macgajverskie łapki i kompletne.
Co zrobiono:
a.rozebrano skrzynie
b.chassis dwukrotnie oskroobane z rdzy i zaciągniete Fosolem oraz umyte.
c,probleem jest odkrecenie nakrętek na anodach 2-ch lamp.Nafa pracuje
d.tkanina zdjeta i uprana.nawrt nirzły stan choc ma dziureczki .Zostana poklejone flizelinką.Tkanina wyprasowana.
Głosnik i trafo Ok i załozymy nowe płocienko ze starego przescieradła.
Prawdziwym wyzwaniem okazalyły się kondensator strojeniowy i trafo.W kondensatorze gryzoni zrobiły sobie ubikację i zaspawało sie na amen.Trafo ma spuchniety rdzeń bo tam też lały.
Kondensator został wstepnie oskrobany i wygotowany w wodzie z ocyem 6 godzin.ŻZona dostała zawału omal bo goovienko capiło na całą chałupkę.Potem minidriil i frezy dentystyczne aby usunac zewnetrznie produkty korozji.Szara kupka po prawej to jedna z 10 -ciu!
Częśc blaszek rotora zupełnie sie rozpadła.Teraz chyba trzeba będzie rozebrać i delikatnie probować rozłączyć stator od rotoru.Produkty korozji puchnąc aż powykrzywiały plytk.iBoję się czy uda się kondensator uratować.Ale probowac trzba.jak ja nie lubię Tych myszy!
Zapraszam do ogladania
Tomasz
PS Z powodu wielu zdjęć bezie kilka lotów.
Na poczatek rozbiórka
PS weszło tylko 10 fotek.
Jak dodać więcej?
Będe sukcesywnie zamieszcal foty i opisywal co zrobione.Radio w stanie koszmanym choc na pozór wygladalo dośc miło.Skrzynia rozklejona co calkowitego ofoenirowania,nie bedzie łatwo bo sporo krzywizn o malych promieniach.Ale skrzynia nie wyboczona i drewnojady sladowe.minimalnie slady sprochnienia.W calosci da się restaurować.Radio nie grzebane na szcęście przez macgajverskie łapki i kompletne.
Co zrobiono:
a.rozebrano skrzynie
b.chassis dwukrotnie oskroobane z rdzy i zaciągniete Fosolem oraz umyte.
c,probleem jest odkrecenie nakrętek na anodach 2-ch lamp.Nafa pracuje
d.tkanina zdjeta i uprana.nawrt nirzły stan choc ma dziureczki .Zostana poklejone flizelinką.Tkanina wyprasowana.
Głosnik i trafo Ok i załozymy nowe płocienko ze starego przescieradła.
Prawdziwym wyzwaniem okazalyły się kondensator strojeniowy i trafo.W kondensatorze gryzoni zrobiły sobie ubikację i zaspawało sie na amen.Trafo ma spuchniety rdzeń bo tam też lały.
Kondensator został wstepnie oskrobany i wygotowany w wodzie z ocyem 6 godzin.ŻZona dostała zawału omal bo goovienko capiło na całą chałupkę.Potem minidriil i frezy dentystyczne aby usunac zewnetrznie produkty korozji.Szara kupka po prawej to jedna z 10 -ciu!
Częśc blaszek rotora zupełnie sie rozpadła.Teraz chyba trzeba będzie rozebrać i delikatnie probować rozłączyć stator od rotoru.Produkty korozji puchnąc aż powykrzywiały plytk.iBoję się czy uda się kondensator uratować.Ale probowac trzba.jak ja nie lubię Tych myszy!
Zapraszam do ogladania
Tomasz
PS Z powodu wielu zdjęć bezie kilka lotów.
Na poczatek rozbiórka
PS weszło tylko 10 fotek.
Jak dodać więcej?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
-
- 1875...2499 postów
Witaj Tdeuszu.Na razie dziekuje za nieocenioną pomoc.Sorry za literówki w poprzednim poście.Strojeniowy udalo sie rozpawać minidrillem i nożem z żabkami.Pomimo sporych uszkodzeń płytek rotora (stator dobry) będzie żyl.
Kolegów prosze o pomoc ktory Elektrit był najbardziej zblizony elektycznie.Atlantic?
Pozdrawiam Tomasz
Oba czyli Gruchy i Tadeusza lubiły kapiele niestety.Serce sie kraje jak mozna było takie sliczne radia zedwastowac.Filtry i przelacznik na szczęscie OK.Głosnik jednak uszkodozny korozja i ceweczka zastał sie w szcelinie.Trafo i cewka OK na szcęscie.Nafta Penetrol pomogła i teraz gp składam.
Jak dołozyć kolejne zdjęcia bo nie chcialbym zakładać nowych watków.
Pozdrawiam Tomasz
Kolegów prosze o pomoc ktory Elektrit był najbardziej zblizony elektycznie.Atlantic?
Pozdrawiam Tomasz
Oba czyli Gruchy i Tadeusza lubiły kapiele niestety.Serce sie kraje jak mozna było takie sliczne radia zedwastowac.Filtry i przelacznik na szczęscie OK.Głosnik jednak uszkodozny korozja i ceweczka zastał sie w szcelinie.Trafo i cewka OK na szcęscie.Nafta Penetrol pomogła i teraz gp składam.
Jak dołozyć kolejne zdjęcia bo nie chcialbym zakładać nowych watków.
Pozdrawiam Tomasz