Elektrit Suprema

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

chrzan4949
2 posty
2 posty

Elektrit Suprema

Post autor: chrzan4949 »

Witam.
Przybył dzis do mnie od kolegi Grucha, ktory juz go opisywal na forum. Biedaczek sporo siedzial pod prysznicem, więc pelna renowacja z nowym fornirem (dzięki Romku) i rozmontowaniem chassis. Prawie kompletny. Brak ori gałek.
Nie mam schematu i każda pomoc bedzie doceniona (Bóg zapłać) przeze mnie i wlasciciela.
Pozdrawiam oczekująć na maile od elektricirzy a zwłaszca od Tadeusza Kawy, ktory chyba ma ten okaz.
Tomaszl
Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

Re: Elektrit Suprema

Post autor: Kawa T »

Witaj Tomku
Jutro na maila prześle to co mam.
Pozdrowienia
Tadeusz
Jednak już poszło sprawdź pocztę
Wiem, że nic nie wiem !
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Tadeuszowi dzie wielkie za nieocenioną pomo oraz wszystkim Kolegom ktorzy sie odezwali na priv.
Będe sukcesywnie zamieszcal foty i opisywal co zrobione.Radio w stanie koszmanym choc na pozór wygladalo dośc miło.Skrzynia rozklejona co calkowitego ofoenirowania,nie bedzie łatwo bo sporo krzywizn o malych promieniach.Ale skrzynia nie wyboczona i drewnojady sladowe.minimalnie slady sprochnienia.W calosci da się restaurować.Radio nie grzebane na szcęście przez macgajverskie łapki i kompletne.
Co zrobiono:
a.rozebrano skrzynie
b.chassis dwukrotnie oskroobane z rdzy i zaciągniete Fosolem oraz umyte.
c,probleem jest odkrecenie nakrętek na anodach 2-ch lamp.Nafa pracuje
d.tkanina zdjeta i uprana.nawrt nirzły stan choc ma dziureczki .Zostana poklejone flizelinką.Tkanina wyprasowana.
Głosnik i trafo Ok i załozymy nowe płocienko ze starego przescieradła.
Prawdziwym wyzwaniem okazalyły się kondensator strojeniowy i trafo.W kondensatorze gryzoni zrobiły sobie ubikację i zaspawało sie na amen.Trafo ma spuchniety rdzeń bo tam też lały.

Kondensator został wstepnie oskrobany i wygotowany w wodzie z ocyem 6 godzin.ŻZona dostała zawału omal bo goovienko capiło na całą chałupkę.Potem minidriil i frezy dentystyczne aby usunac zewnetrznie produkty korozji.Szara kupka po prawej to jedna z 10 -ciu!
Częśc blaszek rotora zupełnie sie rozpadła.Teraz chyba trzeba będzie rozebrać i delikatnie probować rozłączyć stator od rotoru.Produkty korozji puchnąc aż powykrzywiały plytk.iBoję się czy uda się kondensator uratować.Ale probowac trzba.jak ja nie lubię Tych myszy!
Zapraszam do ogladania
Tomasz
PS Z powodu wielu zdjęć bezie kilka lotów.
Na poczatek rozbiórka
PS weszło tylko 10 fotek.
Jak dodać więcej?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kawa T
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Kawa T »

Moja była w identycznym stanie.
Tadeusz
Wiem, że nic nie wiem !
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Witaj Tdeuszu.Na razie dziekuje za nieocenioną pomoc.Sorry za literówki w poprzednim poście.Strojeniowy udalo sie rozpawać minidrillem i nożem z żabkami.Pomimo sporych uszkodzeń płytek rotora (stator dobry) będzie żyl.
Kolegów prosze o pomoc ktory Elektrit był najbardziej zblizony elektycznie.Atlantic?
Pozdrawiam Tomasz
Oba czyli Gruchy i Tadeusza lubiły kapiele niestety.Serce sie kraje jak mozna było takie sliczne radia zedwastowac.Filtry i przelacznik na szczęscie OK.Głosnik jednak uszkodozny korozja i ceweczka zastał sie w szcelinie.Trafo i cewka OK na szcęscie.Nafta Penetrol pomogła i teraz gp składam.

Jak dołozyć kolejne zdjęcia bo nie chcialbym zakładać nowych watków.
Pozdrawiam Tomasz