Elektrośmieci

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Elektrośmieci

Post autor: elektrit »

brys pisze:stare metalowe tranzystory.
Wór pokutny wdział?
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Należy odróżnić pasję,chęć ocalenia tej starej,umierającej na złomowiskach techniki od zbierania kawałków TV czy innych śmieci,które ktoś wyrzucił.
Coś takiego jak rozwalona przez menela Libra czy stary"jamnik"(jakie pamiętam i miałem jako dzieciak) nie jest NIC WARTE! :!:
Ale rzeczy,gdzie są rzadkie,trudno zdobywalne germanowe tranzystory czy lampy(zużytych nie ma sensu chomikować,tylko zaraz do kibla) to warto przynieść,ale trzeba to rozebrać,posortować w pudełeczkach,a elementy takie jak elektrolity(to już bezsens-przecież to najczęściej pada w elektronice) czy rezystory NIEZWŁOCZNIE WYRZUCIĆ DO ŚMIECI!!!!! :!:
Ja popełnilem ten błąd,że trzymałem te śmieci w całości,zamiast to rozmontować i wywalić w cholerę.Przez to zawaliłem dom kilka razy z rzędu(zbierałem od 1989 roku,czyli jak ludzie zachłysnęli się zachodem-miałem wtedy 6 lat i dla mnie n.p.takie szpulaki czy stare lampowe TV to był"kosmos",bo wszystko co nowe było potwornie drogie).Przyniosłem nawet starą oprawę jarzeniową 20W(miałem wtedy 14 lat) z której wyszły prusaki,które opanowały cały dom i gdyby nie zima i stare,rozpieprzone okna(potem był remont),to byłyby do dziś(to jest diabelstwo-jak się urodziłem,to do mojej mamy przyszły koleżanki z pracy i przyniosły jednego,który siedział nad moim łóżeczkiem a w PRL-u było to WSZĘDZIE!!)
Inna sprawa to tzw."syndrom braku".W latach 90-tych nic nie było w "normalnej" cenie nowego,a z Niemiec wozili byle co i chcieli jak"Cygan za matkę",a ja chciałem mieć wszystko naj,naj i głośne.Powstawały potem takie wynalazki jak kolumny z wiader od śledzi,anteny z drucianych koszy od wędzonych ryb,"satelity"(dla jaj oczywiście :D ) ze starych misek.Zbierałem śmieci wyrzucane z serwisów RTV i robiłem magnetofony ze zwłok urządzeń.....na deskach,odbiorniki detektorowe(też na deskach).Potem złom z Niemiec potaniał,dostałem też rentę(zespół Aspergera-dziś to się kończy,a ja nie zaczynam pracy,choć mam wykształcenie średnie z maturą,znam niemiecki i angielski i mam skończony kurs Cisco CCNA,bo boję się utraty renty,bo taki to zasrany,głupi kraj :evil: :twisted: )Zacząłem wtedy znosić na grandę i to były TONY badziewia.Polska jest bardzo nietolerancyjnym(bo biednym i katolickim) krajem i wszyscy się z tego zawsze śmiali,w szkołach mi dopieprzano i nigdy nie doceniono mojej pasji i zdolności.Rodzina ojca dawała mi kompletne śmieci,z których i tak się cieszyłem.Teraz postanowiłem to zmienić,poszedłem na siłownię,wywiozłem cholerne śmieci,planuję zrobić prawo jazdy i znaleźć kobietę na resztę życia.Rodzice budują dom(jestem jedynakiem) w którym będę mieszkał i nie chce mieszkać sam(ewentualnie z myszami czy innym diabelstwem,które przypałęta się z przeklętymi gratami).
Po prostu"łapie wiatr w żagle na nowo" i nie chce żyć na śmietniku.
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: daniel22 »

Wracając do tematu zagraciłem się dzisiaj takim sprzętem. Ktoś tutaj wstawił GD 30/10 Tonsila - będzie trzeba przywrócić do oryginału i uruchomić. Niestety wybija bezpiecznik, a na lampach się niestety nie znam jeszcze kompletnie, więc będzie okazja się pouczyć :). Ewentualnie sprzedam, jak nie będę miał pomysłu na nią.

Obrazek
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam ponownie

Myślę, że zapaleni maniacy gitar docenią taki sprzęt.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

daniel22 pisze:Wracając do tematu zagraciłem się dzisiaj takim sprzętem. Ktoś tutaj wstawił GD 30/10 Tonsila - będzie trzeba przywrócić do oryginału i uruchomić
Wykazał się ogromną desperacją, wstawiając głośniki na oko niemal 2 razy większe. Je też zamierzasz może sprzedać? W razie czego mógłbym wymienić je na 2szt. GD20/10 gdyby okazało się że pasują.
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

Tomek Janiszewski pisze:
daniel22 pisze:Wracając do tematu zagraciłem się dzisiaj takim sprzętem. Ktoś tutaj wstawił GD 30/10 Tonsila - będzie trzeba przywrócić do oryginału i uruchomić
Wykazał się ogromną desperacją, wstawiając głośniki na oko niemal 2 razy większe. Je też zamierzasz może sprzedać? W razie czego mógłbym wymienić je na 2szt. GD20/10 gdyby okazało się że pasują.
Są do kupienia na allegro już, wystawiłem od 1zł. Po prostu ktoś wstawił, co było pod ręką akurat, pewnie w latach 70 :). Na razie potwór czeka na uruchomienie. GD 20/10 nada się do gitary?
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
To jest stary "piec" lampowy(prawdopodobnie Vermona Regent 30,chyba,że się mylę).To jest unikat,coś co warto doprowadzić do stanu używalności i można to z dużym zyskiem sprzedać(to nie zwłoki TV z lat 90 czy stary router,telefon DECT albo inny śmieć jakich wywalilem pełno ze strychu i szop).
Jak wybija bezpiecznik,to prawdopodobnie zwarty jest kondensator elektrolityczny filtra(to byly DDR-owskie Elyt-wyjątkowy szmelc :evil: ).
Odepnij wszystkie kable(żarzenie też) i zostaw nieobciążone trafo(przez żarówkę 100W :!: :!: :!: ).jak żarówka się nie zaświeci,a napięcia na trafie(ostrzegam,tam jest kilkaset wolt,które MOŻE ZABIĆ!) będą w normie to szukaj uszkodzenia dalej(wspomiany elektrolit),jak zaświeci,to masz spalone trafo(to już rzadkość).Może być tak,że padł jakiś kondensator po stronie sieci,dlatego wywal je w diabły.I pamiętaj:NIGDY nie wstawiaj elektrolitów z rozbiórek,a zwłaszcza ruskich,polskich i NRD,choćby dały się uformować,bo będziesz miał w najlepszym wypadku przydźwięk a nawet możesz spalić trafo!
Kup NOWE kondensatory ale porządne nie chińskie z Allegro i je uformuj.Dodatkowo trzeba tam ustawić"odbrzęczacz" czyli symetryzacja żarzenia lamp.
Głośniki do tego polecam STX(szerokopasmowe,gitarowe) albo Celestion(czasem na Allegro są za 80-100zł-szerokopasmowe oczywiście).
Obudowę wyszoruj,zrób przód,bo teraz to naprawdę okropnie wygląda.
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

Obudowa będzie zrobiona, ale najpierw uruchomienie :) Patrz, a myślałem, że kondensatory "elyte" są całkiem niezłe... Oczywiście je sprawdzę.

Cóż to jest ten "odbrzęczacz" i do czego? Bez niego jest jakiś przydźwięk?

Jakie kondensatory polecilibyście? Tam siedzą jakiegoś typu 20uF na 450V... Jamicon?

http://allegro.pl/229-kondensator-elekt ... 87313.html

A z głośników coś takiego? http://allegro.pl/celestion-szerokopasm ... 51843.html

Oryginalne były 6 ohm, więc chyba powinienem szukać conajmniej 8-ohmowego...
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Szrot majster pisze:NIGDY nie wstawiaj elektrolitów z rozbiórek,a zwłaszcza ...,polskich
Nigdy nie miałem problemów z Elwami :shock:
Jedyne polskie, jakie zawsze trafiam zdechłe to te czerwone, plastikowe. Mają popękaną żywicę uszczelniającą kubek, a czasami i sam kubek się rozleci.
Janusz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Janusz »

Niedawno przeformowałem nieużywane, czterdziestoletnie ELWY 100uF/350V na napięcie o 50V wyższe. Prąd upływu przy tym napięciu po zaformowaniu zatrzymał się na poziomie kilkunastu mikroamper i był stabilny w dość długim okresie czasu, a pojemność wyższa niż deklarowana. Tak naprawdę nie ma żadnych przeciwskazań do stosowania, jeżeli tylko gumowe koreczki zamykacjące puszkę kondensatora są w dobrym stanie, a puszka nie ma wgnieceń. Również nowsze, niebieski, zielone i szare były niezłe. Czasem w kondensatorach pozostających długo bez napięcia pojawiały się niewielkie wycieki elektrolitu przy wyprowadzeniach. Te odrzucałem, choć wmontowane na próbę do ukłdu zachowywały się normalnie.
Nie miałem również problemów z wyrobami nrdowskiego FROLYTa.
Kiepskie za to były radzieckie, szczególnie przeznaczone do druku. Te większe, podobne do naszych KEN były względnie niezawodne, choć czasem mógł nieco irytować odgłos chlupiącego w nich elektrolitu.
Sposób z żarówka (można użyć też 60tki) zaproponowany przez kol Szrot majster jes niezły, a obserwacja czasu po jakim zacznie przygasać, daje wskazówkę pozwalającą oszacować stan elektrolitów w zasilaczu. Oprócz tego włączenie przez żarówkę złagodzi proces ich formowania.
785mm
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam

W mojej praktyce serwisowej stosowałem kondensatory NOS i wyluty, prawie wszystkie działają. Uszkodzone były z reguły w niektórych telewizorach kolorowych, chińskich zasilaczach impulsowych, w tym komputerowych z czarnej listy (Modecom FEEL, Codegen). Podstawową sprawą jest sprawdzenie pojemności za pomocą zasilacza prądu stałego i diody LED połączonej z odpowiednim rezystorem.

Moim zdaniem warto od ludzi zbierać nieużywane elementy bierne.
Awatar użytkownika
salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: salicjonał »

Nigdy nie miałem problemów z Elwami
Ja też. Natomiast polskie kondensatory BELMA były fatalne.
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

Piec już działa i gra, panowie, wybijał bezpiecznik przez odlutowany rezystor 5kOhm. :) Teraz tylko głośniki, nowe gałki, czyszczenie, nowa maskownica i będzie służył pod gitarą :).
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

Szrot majster pisze:Witam!
To jest stary "piec" lampowy(prawdopodobnie Vermona Regent 30,chyba,że się mylę).To jest unikat,coś co warto doprowadzić do stanu używalności i można to z dużym zyskiem sprzedać(to nie zwłoki TV z lat 90 czy stary router,telefon DECT albo inny śmieć jakich wywalilem pełno ze strychu i szop).
Jak wybija bezpiecznik,to prawdopodobnie zwarty jest kondensator elektrolityczny filtra(to byly DDR-owskie Elyt-wyjątkowy szmelc :evil: ).
Odepnij wszystkie kable(żarzenie też) i zostaw nieobciążone trafo(przez żarówkę 100W :!: :!: :!: ).jak żarówka się nie zaświeci,a napięcia na trafie(ostrzegam,tam jest kilkaset wolt,które MOŻE ZABIĆ!) będą w normie to szukaj uszkodzenia dalej(wspomiany elektrolit),jak zaświeci,to masz spalone trafo(to już rzadkość).Może być tak,że padł jakiś kondensator po stronie sieci,dlatego wywal je w diabły.I pamiętaj:NIGDY nie wstawiaj elektrolitów z rozbiórek,a zwłaszcza ruskich,polskich i NRD,choćby dały się uformować,bo będziesz miał w najlepszym wypadku przydźwięk a nawet możesz spalić trafo!
Kup NOWE kondensatory ale porządne nie chińskie z Allegro i je uformuj.Dodatkowo trzeba tam ustawić"odbrzęczacz" czyli symetryzacja żarzenia lamp.
Głośniki do tego polecam STX(szerokopasmowe,gitarowe) albo Celestion(czasem na Allegro są za 80-100zł-szerokopasmowe oczywiście).
Obudowę wyszoruj,zrób przód,bo teraz to naprawdę okropnie wygląda.
Od kiedy gitarowe głośniki są szerokopasmowe?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Witam ponownie

W Polsce nie produkowano prawdziwych głośników gitarowych za wyjątkiem GD 25/50.