Wór pokutny wdział?brys pisze:stare metalowe tranzystory.
Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
-
- 1875...2499 postów
Re: Elektrośmieci
Witam!
Należy odróżnić pasję,chęć ocalenia tej starej,umierającej na złomowiskach techniki od zbierania kawałków TV czy innych śmieci,które ktoś wyrzucił.
Coś takiego jak rozwalona przez menela Libra czy stary"jamnik"(jakie pamiętam i miałem jako dzieciak) nie jest NIC WARTE!
Ale rzeczy,gdzie są rzadkie,trudno zdobywalne germanowe tranzystory czy lampy(zużytych nie ma sensu chomikować,tylko zaraz do kibla) to warto przynieść,ale trzeba to rozebrać,posortować w pudełeczkach,a elementy takie jak elektrolity(to już bezsens-przecież to najczęściej pada w elektronice) czy rezystory NIEZWŁOCZNIE WYRZUCIĆ DO ŚMIECI!!!!!
Ja popełnilem ten błąd,że trzymałem te śmieci w całości,zamiast to rozmontować i wywalić w cholerę.Przez to zawaliłem dom kilka razy z rzędu(zbierałem od 1989 roku,czyli jak ludzie zachłysnęli się zachodem-miałem wtedy 6 lat i dla mnie n.p.takie szpulaki czy stare lampowe TV to był"kosmos",bo wszystko co nowe było potwornie drogie).Przyniosłem nawet starą oprawę jarzeniową 20W(miałem wtedy 14 lat) z której wyszły prusaki,które opanowały cały dom i gdyby nie zima i stare,rozpieprzone okna(potem był remont),to byłyby do dziś(to jest diabelstwo-jak się urodziłem,to do mojej mamy przyszły koleżanki z pracy i przyniosły jednego,który siedział nad moim łóżeczkiem a w PRL-u było to WSZĘDZIE!!)
Inna sprawa to tzw."syndrom braku".W latach 90-tych nic nie było w "normalnej" cenie nowego,a z Niemiec wozili byle co i chcieli jak"Cygan za matkę",a ja chciałem mieć wszystko naj,naj i głośne.Powstawały potem takie wynalazki jak kolumny z wiader od śledzi,anteny z drucianych koszy od wędzonych ryb,"satelity"(dla jaj oczywiście
) ze starych misek.Zbierałem śmieci wyrzucane z serwisów RTV i robiłem magnetofony ze zwłok urządzeń.....na deskach,odbiorniki detektorowe(też na deskach).Potem złom z Niemiec potaniał,dostałem też rentę(zespół Aspergera-dziś to się kończy,a ja nie zaczynam pracy,choć mam wykształcenie średnie z maturą,znam niemiecki i angielski i mam skończony kurs Cisco CCNA,bo boję się utraty renty,bo taki to zasrany,głupi kraj
)Zacząłem wtedy znosić na grandę i to były TONY badziewia.Polska jest bardzo nietolerancyjnym(bo biednym i katolickim) krajem i wszyscy się z tego zawsze śmiali,w szkołach mi dopieprzano i nigdy nie doceniono mojej pasji i zdolności.Rodzina ojca dawała mi kompletne śmieci,z których i tak się cieszyłem.Teraz postanowiłem to zmienić,poszedłem na siłownię,wywiozłem cholerne śmieci,planuję zrobić prawo jazdy i znaleźć kobietę na resztę życia.Rodzice budują dom(jestem jedynakiem) w którym będę mieszkał i nie chce mieszkać sam(ewentualnie z myszami czy innym diabelstwem,które przypałęta się z przeklętymi gratami).
Po prostu"łapie wiatr w żagle na nowo" i nie chce żyć na śmietniku.
Należy odróżnić pasję,chęć ocalenia tej starej,umierającej na złomowiskach techniki od zbierania kawałków TV czy innych śmieci,które ktoś wyrzucił.
Coś takiego jak rozwalona przez menela Libra czy stary"jamnik"(jakie pamiętam i miałem jako dzieciak) nie jest NIC WARTE!

Ale rzeczy,gdzie są rzadkie,trudno zdobywalne germanowe tranzystory czy lampy(zużytych nie ma sensu chomikować,tylko zaraz do kibla) to warto przynieść,ale trzeba to rozebrać,posortować w pudełeczkach,a elementy takie jak elektrolity(to już bezsens-przecież to najczęściej pada w elektronice) czy rezystory NIEZWŁOCZNIE WYRZUCIĆ DO ŚMIECI!!!!!

Ja popełnilem ten błąd,że trzymałem te śmieci w całości,zamiast to rozmontować i wywalić w cholerę.Przez to zawaliłem dom kilka razy z rzędu(zbierałem od 1989 roku,czyli jak ludzie zachłysnęli się zachodem-miałem wtedy 6 lat i dla mnie n.p.takie szpulaki czy stare lampowe TV to był"kosmos",bo wszystko co nowe było potwornie drogie).Przyniosłem nawet starą oprawę jarzeniową 20W(miałem wtedy 14 lat) z której wyszły prusaki,które opanowały cały dom i gdyby nie zima i stare,rozpieprzone okna(potem był remont),to byłyby do dziś(to jest diabelstwo-jak się urodziłem,to do mojej mamy przyszły koleżanki z pracy i przyniosły jednego,który siedział nad moim łóżeczkiem a w PRL-u było to WSZĘDZIE!!)
Inna sprawa to tzw."syndrom braku".W latach 90-tych nic nie było w "normalnej" cenie nowego,a z Niemiec wozili byle co i chcieli jak"Cygan za matkę",a ja chciałem mieć wszystko naj,naj i głośne.Powstawały potem takie wynalazki jak kolumny z wiader od śledzi,anteny z drucianych koszy od wędzonych ryb,"satelity"(dla jaj oczywiście

Po prostu"łapie wiatr w żagle na nowo" i nie chce żyć na śmietniku.
-
- 250...374 postów
Wracając do tematu zagraciłem się dzisiaj takim sprzętem. Ktoś tutaj wstawił GD 30/10 Tonsila - będzie trzeba przywrócić do oryginału i uruchomić. Niestety wybija bezpiecznik, a na lampach się niestety nie znam jeszcze kompletnie, więc będzie okazja się pouczyć
. Ewentualnie sprzedam, jak nie będę miał pomysłu na nią.

-
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Myślę, że zapaleni maniacy gitar docenią taki sprzęt.
Myślę, że zapaleni maniacy gitar docenią taki sprzęt.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Wykazał się ogromną desperacją, wstawiając głośniki na oko niemal 2 razy większe. Je też zamierzasz może sprzedać? W razie czego mógłbym wymienić je na 2szt. GD20/10 gdyby okazało się że pasują.daniel22 pisze:Wracając do tematu zagraciłem się dzisiaj takim sprzętem. Ktoś tutaj wstawił GD 30/10 Tonsila - będzie trzeba przywrócić do oryginału i uruchomić
-
- 250...374 postów
Są do kupienia na allegro już, wystawiłem od 1zł. Po prostu ktoś wstawił, co było pod ręką akurat, pewnie w latach 70Tomek Janiszewski pisze:Wykazał się ogromną desperacją, wstawiając głośniki na oko niemal 2 razy większe. Je też zamierzasz może sprzedać? W razie czego mógłbym wymienić je na 2szt. GD20/10 gdyby okazało się że pasują.daniel22 pisze:Wracając do tematu zagraciłem się dzisiaj takim sprzętem. Ktoś tutaj wstawił GD 30/10 Tonsila - będzie trzeba przywrócić do oryginału i uruchomić

-
- 1875...2499 postów
Witam!
To jest stary "piec" lampowy(prawdopodobnie Vermona Regent 30,chyba,że się mylę).To jest unikat,coś co warto doprowadzić do stanu używalności i można to z dużym zyskiem sprzedać(to nie zwłoki TV z lat 90 czy stary router,telefon DECT albo inny śmieć jakich wywalilem pełno ze strychu i szop).
Jak wybija bezpiecznik,to prawdopodobnie zwarty jest kondensator elektrolityczny filtra(to byly DDR-owskie Elyt-wyjątkowy szmelc
).
Odepnij wszystkie kable(żarzenie też) i zostaw nieobciążone trafo(przez żarówkę 100W
).jak żarówka się nie zaświeci,a napięcia na trafie(ostrzegam,tam jest kilkaset wolt,które MOŻE ZABIĆ!) będą w normie to szukaj uszkodzenia dalej(wspomiany elektrolit),jak zaświeci,to masz spalone trafo(to już rzadkość).Może być tak,że padł jakiś kondensator po stronie sieci,dlatego wywal je w diabły.I pamiętaj:NIGDY nie wstawiaj elektrolitów z rozbiórek,a zwłaszcza ruskich,polskich i NRD,choćby dały się uformować,bo będziesz miał w najlepszym wypadku przydźwięk a nawet możesz spalić trafo!
Kup NOWE kondensatory ale porządne nie chińskie z Allegro i je uformuj.Dodatkowo trzeba tam ustawić"odbrzęczacz" czyli symetryzacja żarzenia lamp.
Głośniki do tego polecam STX(szerokopasmowe,gitarowe) albo Celestion(czasem na Allegro są za 80-100zł-szerokopasmowe oczywiście).
Obudowę wyszoruj,zrób przód,bo teraz to naprawdę okropnie wygląda.
To jest stary "piec" lampowy(prawdopodobnie Vermona Regent 30,chyba,że się mylę).To jest unikat,coś co warto doprowadzić do stanu używalności i można to z dużym zyskiem sprzedać(to nie zwłoki TV z lat 90 czy stary router,telefon DECT albo inny śmieć jakich wywalilem pełno ze strychu i szop).
Jak wybija bezpiecznik,to prawdopodobnie zwarty jest kondensator elektrolityczny filtra(to byly DDR-owskie Elyt-wyjątkowy szmelc

Odepnij wszystkie kable(żarzenie też) i zostaw nieobciążone trafo(przez żarówkę 100W

Kup NOWE kondensatory ale porządne nie chińskie z Allegro i je uformuj.Dodatkowo trzeba tam ustawić"odbrzęczacz" czyli symetryzacja żarzenia lamp.
Głośniki do tego polecam STX(szerokopasmowe,gitarowe) albo Celestion(czasem na Allegro są za 80-100zł-szerokopasmowe oczywiście).
-
- 250...374 postów
Obudowa będzie zrobiona, ale najpierw uruchomienie
Patrz, a myślałem, że kondensatory "elyte" są całkiem niezłe... Oczywiście je sprawdzę.
Cóż to jest ten "odbrzęczacz" i do czego? Bez niego jest jakiś przydźwięk?
Jakie kondensatory polecilibyście? Tam siedzą jakiegoś typu 20uF na 450V... Jamicon?
http://allegro.pl/229-kondensator-elekt ... 87313.html
A z głośników coś takiego? http://allegro.pl/celestion-szerokopasm ... 51843.html
Oryginalne były 6 ohm, więc chyba powinienem szukać conajmniej 8-ohmowego...

Cóż to jest ten "odbrzęczacz" i do czego? Bez niego jest jakiś przydźwięk?
Jakie kondensatory polecilibyście? Tam siedzą jakiegoś typu 20uF na 450V... Jamicon?
http://allegro.pl/229-kondensator-elekt ... 87313.html
A z głośników coś takiego? http://allegro.pl/celestion-szerokopasm ... 51843.html
Oryginalne były 6 ohm, więc chyba powinienem szukać conajmniej 8-ohmowego...
-
- 1250...1874 posty
Nigdy nie miałem problemów z ElwamiSzrot majster pisze:NIGDY nie wstawiaj elektrolitów z rozbiórek,a zwłaszcza ...,polskich

Jedyne polskie, jakie zawsze trafiam zdechłe to te czerwone, plastikowe. Mają popękaną żywicę uszczelniającą kubek, a czasami i sam kubek się rozleci.
-
- 625...1249 postów
Niedawno przeformowałem nieużywane, czterdziestoletnie ELWY 100uF/350V na napięcie o 50V wyższe. Prąd upływu przy tym napięciu po zaformowaniu zatrzymał się na poziomie kilkunastu mikroamper i był stabilny w dość długim okresie czasu, a pojemność wyższa niż deklarowana. Tak naprawdę nie ma żadnych przeciwskazań do stosowania, jeżeli tylko gumowe koreczki zamykacjące puszkę kondensatora są w dobrym stanie, a puszka nie ma wgnieceń. Również nowsze, niebieski, zielone i szare były niezłe. Czasem w kondensatorach pozostających długo bez napięcia pojawiały się niewielkie wycieki elektrolitu przy wyprowadzeniach. Te odrzucałem, choć wmontowane na próbę do ukłdu zachowywały się normalnie.
Nie miałem również problemów z wyrobami nrdowskiego FROLYTa.
Kiepskie za to były radzieckie, szczególnie przeznaczone do druku. Te większe, podobne do naszych KEN były względnie niezawodne, choć czasem mógł nieco irytować odgłos chlupiącego w nich elektrolitu.
Sposób z żarówka (można użyć też 60tki) zaproponowany przez kol Szrot majster jes niezły, a obserwacja czasu po jakim zacznie przygasać, daje wskazówkę pozwalającą oszacować stan elektrolitów w zasilaczu. Oprócz tego włączenie przez żarówkę złagodzi proces ich formowania.
Nie miałem również problemów z wyrobami nrdowskiego FROLYTa.
Kiepskie za to były radzieckie, szczególnie przeznaczone do druku. Te większe, podobne do naszych KEN były względnie niezawodne, choć czasem mógł nieco irytować odgłos chlupiącego w nich elektrolitu.
Sposób z żarówka (można użyć też 60tki) zaproponowany przez kol Szrot majster jes niezły, a obserwacja czasu po jakim zacznie przygasać, daje wskazówkę pozwalającą oszacować stan elektrolitów w zasilaczu. Oprócz tego włączenie przez żarówkę złagodzi proces ich formowania.
785mm
-
- 3125...6249 postów
Witam
W mojej praktyce serwisowej stosowałem kondensatory NOS i wyluty, prawie wszystkie działają. Uszkodzone były z reguły w niektórych telewizorach kolorowych, chińskich zasilaczach impulsowych, w tym komputerowych z czarnej listy (Modecom FEEL, Codegen). Podstawową sprawą jest sprawdzenie pojemności za pomocą zasilacza prądu stałego i diody LED połączonej z odpowiednim rezystorem.
Moim zdaniem warto od ludzi zbierać nieużywane elementy bierne.
W mojej praktyce serwisowej stosowałem kondensatory NOS i wyluty, prawie wszystkie działają. Uszkodzone były z reguły w niektórych telewizorach kolorowych, chińskich zasilaczach impulsowych, w tym komputerowych z czarnej listy (Modecom FEEL, Codegen). Podstawową sprawą jest sprawdzenie pojemności za pomocą zasilacza prądu stałego i diody LED połączonej z odpowiednim rezystorem.
Moim zdaniem warto od ludzi zbierać nieużywane elementy bierne.
-
- 1250...1874 posty
Ja też. Natomiast polskie kondensatory BELMA były fatalne.Nigdy nie miałem problemów z Elwami
Kalte Leim und warmen Nägel halten besser.
-
- 250...374 postów
Piec już działa i gra, panowie, wybijał bezpiecznik przez odlutowany rezystor 5kOhm.
Teraz tylko głośniki, nowe gałki, czyszczenie, nowa maskownica i będzie służył pod gitarą
.

-
- 9375...12499 postów
Od kiedy gitarowe głośniki są szerokopasmowe?Szrot majster pisze:Witam!
Jak wybija bezpiecznik,to prawdopodobnie zwarty jest kondensator elektrolityczny filtra(to byly DDR-owskie Elyt-wyjątkowy szmelc).
Odepnij wszystkie kable(żarzenie też) i zostaw nieobciążone trafo(przez żarówkę 100W![]()
![]()
).jak żarówka się nie zaświeci,a napięcia na trafie(ostrzegam,tam jest kilkaset wolt,które MOŻE ZABIĆ!) będą w normie to szukaj uszkodzenia dalej(wspomiany elektrolit),jak zaświeci,to masz spalone trafo(to już rzadkość).Może być tak,że padł jakiś kondensator po stronie sieci,dlatego wywal je w diabły.I pamiętaj:NIGDY nie wstawiaj elektrolitów z rozbiórek,a zwłaszcza ruskich,polskich i NRD,choćby dały się uformować,bo będziesz miał w najlepszym wypadku przydźwięk a nawet możesz spalić trafo!
-
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
W Polsce nie produkowano prawdziwych głośników gitarowych za wyjątkiem GD 25/50.
W Polsce nie produkowano prawdziwych głośników gitarowych za wyjątkiem GD 25/50.