Witam. Jaki max prąd można "wycisnąć" z tej lampy prostowniczej bez szkody dla niej w takim połączeniu?
EZ35 - jaki max prąd?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
EZ35 - jaki max prąd?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: EZ35 - jaki max prąd?
Według noty 70mA.
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Tyle to jak wiem... myślałem, że w takim układzie można będzie ciut więcej. Szkoda, bo jest tania, ale ustępuje jednak EZ90, bo można dać większy kondensator filtrujący.
-
- 2500...3124 posty
A niby dlaczego miałby pozwalać na więcej? Prąd tak czy owak musi przez lampę prostowniczą przepłynąć. Zmniejszy się tylko napięcie wsteczne. Pamiętaj, że 70mA to maksymalny prąd średni. Jest jeszcze maksymalny prąd szczytowy. Określenie czy go nie przekraczamy jest już trudniejsze, bo wartość szczytowa prądu zależy od obciążenia, indukcyjności dławików, pojemności kondensatorów, rezystancji uzwojeń itp. Najłatwiej to przesymulować używając PSUD 2 albo LTSpice albo zbudować prototyp i zmierzyć.
Nie ma jak test praktyczny... okazało się, że podejdzie do mojego wzmacniacza, bo pobiera on max 60mA.
-
- 3125...6249 postów
Doprawdy, nie potrafisz wykombinować jakiegokolwiek transformatora sieciowego z podwójnym uzwojeniem anodowym (względnie 2 szt. TS30/1 których uzwojenia anodowe można odpowiednio poprzełączać) że decydujesz się na taki mezalians w postaci oktalowej EZ35 i plastikowych diod? No, chyba że uznać że plastik diod będzie ładnie komponował się z bakelitowym cokołem lampy
IMHO szkoda po prostu lampy prostowniczej, gdy i tak stosuje się diody. Chyba że pod ręką brak jest docelowego transformatora sieciowego, a chciałoby się odpalić sprzęt od zaraz.

IMHO szkoda po prostu lampy prostowniczej, gdy i tak stosuje się diody. Chyba że pod ręką brak jest docelowego transformatora sieciowego, a chciałoby się odpalić sprzęt od zaraz.
Witaj. Będzie trafo z dzielonym uzwojeniem jak natura przykazała. W rozwiązaniu z diodami wydawało mi się, że tym sposobem "wyciągnę" większy prąd.