Graetz 46W

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Graetz 46W

Post autor: staku »

Dostałem w prezencie od Kolegi z forum takie radyjo, za co jeszcze raz bardzo Koledze dziękuję. Poniżej kilka słabych zdjęć stanu aktualnego, a przy okazji kilka pytań.
Po przywróceniu do jako takiego stanu, zabawy z zasikanymi przez myszy kondensatorami, odrdzewianiem blach i całą resztą usterek, chassis udało mi się uruchomić.
DSCN1490.JPG
P1140205.JPG
Głodomory pożarły dławik i doprowadzenia cewek, ale jedno i drugie udało mi się naprawić :) .
W wolnych chwilach dorobiłem brakujące pokrętła. Tym razem ilość kakao była niemalże odpowiednia. :lol:
DSCN1494.JPG
Mam mały dylemat, w jaki sposób powinno być dołączone wejście gramofonowe. Po tym jak myszy załatwiły cewki, ktoś przerobił odbiornik na wzmacniacz. Wejście było dolutowane (chyba kolbą do rynien) bezpośrednio do siatki AF7. Schemat podaje jak widać:
46W.png
Natomiast w kapturku lampy znajduje się taki tandem i nie wiem teraz jak to wejście mogło być w oryginale.
P1140208.JPG
Zapomniałem o głośniku, ten też smakował myszom i był w dodatku wewnątrz zardzewiały i zablokowany. Oczywiście już jest sprawny.
P1140170.JPG
A teraz najgorsze. Skrzynka dołem jak sito. Po odtruciu, próbowałem otworki zaklejać woskiem, ale nijak nie byłem w stanie dobrać właściwego koloru tak, aby nie było widać. Zmyłem stary lakier i zaciągnąłem politurą. Teraz się zastanawiam czy nie zostawić takiej powierconej powierzchni, tym bardziej, że góra skrzynki jest bardzo ładna. A może wymienię fornir tylko dołem :roll: .
DSCN1588.JPG
DSCN1590.JPG
Korzystając z okazji wszystkim Triodowiczom życzę Wesołych Świąt!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Graetz 46W

Post autor: chrzan49 »

Staszku ,Nie cuduj.Daj fornir na spod i będzie git!Dodatkowo wzmocni co drewnojady wyżarły.
Pozdrawiam T
PS Bardzo ładny odbiornik sie szykuje.
Vic384
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Vic384 »

Czesc
Jaka lampa, ta przecokolowana, powinna tam byc oryginalnie ?
Pozdrowienia
PS. Przepraszam, znalazlem.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki Chrzanie za nawrócenie :wink: . Jak się ogarnę, to wezmę się za tą skrzynkę. Niestety, jeszcze jestem w pracy, ech od 6:30 :( , ale żelazko do forniru już wróciło od ludzi :) . W miejsce AL4 jest wstawiona EL84 tylko do uruchomienia, bo mniej szkoda w razie ewentualnej pomyłki. Aktualnie w podstawce jest właściwa lampa, którą udało się uratować. Nie wiem co było przyczyną, ale TS miało odpalone jedno z wyprowadzeń pierwotnego, a AL4 odpalone żarzenie na lutach w cokole. Generalnie, wszystkie uszkodzenia udało się naprawić bez większych kosztów w zamian za sporo cierpliwości.
Ostatnio zmieniony czw, 24 marca 2016, 21:09 przez staku, łącznie zmieniany 1 raz.
inar
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: inar »

Miałem skrzynkę AGI tak podziurawioną,że aż miękką.Żeby ją wzmocnić(oczywiście po odtruciu) wydmuchałem kompresorem pył z otworów i w to miejsce napuszczałem strzykawką Wikol. Zajęło mi to dwa popołudnia,ale klej bardzo ładnie wzmocnił konstrukcję skrzynki.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Taką drewnianą piankę fajnie utwardza się cyjanopanem. Najpierw należy porządnie odkurzyć i przedmuchać otworki po kołatkach. Wikol jest tańszy, ale jeszcze nie próbowałem.
Do wyprania została tkanina głośnikowa i tu kolejny kłopot. Tkanina jest tak słaba, ze prawie się rozpada w rękach. Chyba spróbuję nakleić ją na inny materiał i dopiero wtedy uprać.
DSCN1592.JPG
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Porównałem skrzynkę do mojego Graetza, jest mała różnica. Elementy pionowe frontu są oklejone trzema niezależnymi kawałkami forniru podobnie jak ten poziomy fragment z otworami na ośki. Podobnie jak radzi Chrzan, też bym wymienił ten dół.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

A może Kolega podejrzeć, jak jest zamocowana tkanina? W moim była przyklejona do skrzynki, ale wydaje mi się, że ktoś mógł coś kombinować. Głośnik jest zamocowany do metalowej blachy przykręcanej do obudowy. Na obudowie od wewnątrz jest jakby miejsce na deskę głośnika o grubości 10mm. Być może ktoś się tej deski pozbył. Taki mam też zamiar, że wytnę ze sklejki ramkę i na niej wkleję tkaninę. Zmieści się idealnie pomiędzy skrzynkę i blachę gośnika.
Telewizorku, czy posiadasz tylną ściankę do tego radia?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Taki materiał to ja piorę w sposób taki, że wkładam go pomiędzy dwa ręczniki, kładę w wannie na płasko i piorę metodą polewania wodą z delikatnym detergentem, i ugniatam od góry. Analogicznie płuczę, potem suszę też pomiędzy tymi ręcznikami. Jak do tej pory nie zepsułem tą metodą tkaniny bardziej.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki Tomaszu za podpowiedzi w kwestii prania. Spróbuję, zobaczymy co wyjdzie. A po takim praniu tkanina nie zbiega się tak, że brakuje jej potem na deskę?
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

staku pisze:A może Kolega podejrzeć, jak jest zamocowana tkanina?
Wrócę z pracy to mogę zrobić zdjęcie (mms) i Ci wysłać.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Nie. Tkanina jak jest mokra to jest bardziej elastyczna, daje się rozciągnąć, kurczy się przy wysychaniu. Na deskę należy przyklejać ją w stanie wilgotnym, naciągnąć i przycisnąć czymś, niech powoli klej (stolarski, wikolu nie polecam, bo przyklei na amen) łapie a tkanina schnie. W czasie schnięcia się kurczy i w efekcie jest ładnie naciągnięta na głośniku.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

W tym układzie z praniem i klejeniem tkaniny muszę poczekać, aż będę mógł poświęcić tej operacji więcej czasu.
Na chwile obecną skrzynka ma wymieniony dolny fornir i zawoskowane otwory w bocznych częściach. Powalczę jeszcze trochę z kolorem przy użyciu ciemniejszej politury.
DSCN1683.JPG
Stalowe listwy boczne zamiast chromu dostały folię. NIe wiem skąd miałem kawałek takiej okleiny, ale listwy wyglądają jak nówki. Do zreperowania pozostała jeszcze środkowa deska. Napis z szajsmetalu też jest cały pokryty tlenkiem i najlepiej by go było czyścić chemicznie, tylko nie wiem jeszcze czym.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Wczoraj skńczyłem Graetza :D
Tkaninę uprałem tak jak radził tszczesn, ale z racji, że jest niesamowicie słaba, zrobiłem rameczkę z naklejonym materiałem i ona podtrzymuje materiał w radiu.
DSCN17033.jpg
A tak to wyszło z przodu:
DSCN17155.jpg
Materiał nieco krzywo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozkręcić głośnik i ułożyć jeszcze raz.
I z tyłu:
DSCN17166.jpg
I jak tu nie zaglądać w zęby darowanemu koniowi? Teraz prezentuje się znacznie lepiej, a kiedyś to może i ścianki zadniej się doczeka.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Faktycznie,kolego Staszku,tu jest jakaś niejasność z tym wejściem gramofonu i schematem.
W kapturku górnym jest mostek detekcyjny RC równoległy włączony szeregowo z s1,a na schemacie jest to rozwiązane inaczej.Widziałem w podobnych rozwiązaniach,że gramofon był podłączany do s2 przez pojemność,jak nie mógł być podłączany do s1.Dziwna opcja, ale coś takiego widziałem we podobnych układach audionów.