Mam pytanie trochę poboczne do lamp elektronowych, bo dotyczy tylko techniki próżniowej. Ale nie znajduję lepszego miejsca do umieszczenia tego tematu.
Mianowicie planuję zrobić modernizację centralnego ogrzewania w domu, która to polega na dodaniu dużego bufora ciepła (jakieś 4000 litrów). Zbiornik planuję ocieplić za pomocą próżniowej izolacji z perlitem. Czyli coś jak termos, ale próżnia zasypana grudkami perlitu (zapobiega to implozji).
Zbiornik będzie z laminatu z żywicy poliestrowej (laminat szklany albo papierowy, jeszcze nie wiem).
Ale taki zbiornik musi być próżnioszczelny.
Potrzeba próżni około 1 Pa. Czyli jak się nie mylę w obliczeniach, 10 do 100 razy mniejszej niż w miękkich lampach elektronowych (mają 10-3...10-4 Tora czyli jakieś 0.13..0.013 Pa). Czyli próżnia powinna być łatwa do uzyskania nawet bez pompy olejowej.
Problem w czym innym. W tym zbiorniku właśnie. Potrzeba jakiejś powłoki która zapewni mu próżnioszczelność.
Znalazłem informacje że próżnioszczelna jest żywica epoksydowa.
Wiem że niektóre widikony produkowano jako klejone. Więc tu moje pytanie: czy nie wiecie może czego używano do klejenia takich widikonów? Może właśnie takiej żywicy? (np. w postaci kleju Distal)
U mnie próżnia będzie dużo mniejsza, ale występuje inny problem. Ogromna powierzchnia. Przenikanie gazów będzie więc dużo większe. Dodatkowo powłoka będzie raczej cienka (pewnie max to 1mm, ze względu na cenę żywicy). A w widikonie raczej było wypełnienie pomiędzy jakimiś rurkami. Czyli gaz przenikał nie w poprzek powłoki tylko wzdłuż niej (dużo dłuższa grubość przenikania, i jednocześnie dużo mniejsza powierzchnia).
U mnie powierzchnia będzie ogromna bo wyniesie jakieś 10m^2. Więc nie wiem czy to się sprawdzi w moim przypadku.
Niestety wpisanie w google zapytania "żywica próżnia" daje głównie inne informacje niż by się chciało: informacje o próżniowym pozbywaniu się bąbelków powietrza z żywicy. Wyszukanie w tym gąszczu informacji, informacji o próżnioszczelności, do tej pory szło mi marnie.
Dlatego pytam tutaj.
Lampy szklane nawet o dużych wymiarach (lampy oscyloskopowe: duże wymiary ale cienkie szkło) utrzymują wysoką próżnię praktycznie ciągle. Szkło jest więc prawie idealnym materiałem próżnioszczelnym (jedynie wodór bardzo powoli przenika).
Niestety ja nie mogę użyć szkła więc muszę znaleźć coś innego. Coś co się da nanieść pędzelkiem albo za pomocą natrysku.
Żywica była by dobra tylko właśnie brakuje mi informacji jak to u niej jest z przenikaniem gazów (w stosunku do powierzchni i grubości).
Nie da się ukryć że najbardziej liczę na Alka, bo możliwe że miał z tym do czynienia w praktyce.
Na usprawiedliwienie dodam też że w ten zbiornik planuję wbudować próżniomierz jonizacyjny (lub próżniomierz jarzeniowy, albo oba), więc jakiś związek z lampami elektronowymi to jednak ma